Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Κατάκτηση του Διαστήματος: Ματιά στο μέλλον

Μουσάς Ξενοφών

30 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1713
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τα τρέχοντα και μελλοντικά διαπλανητικά ταξίδια, πραγματοποίησε ο κ. Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον «Ελληνικό Κόσμο» την Παρασκευή 30 Μαϊου. H διάλεξη με τίτλο «Η Κατάκτηση του Διαστήματος: Ματιά στο μέλλον» που συνδυάστηκε με βραδιά αστροπαρατήρησης σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, διοργανώθηκε από τον«Ελληνικό Κόσμο» στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. 

Στο πλαίσιο της διάλεξης θέτονται και απαντώνται τα πιο καίρια ερωτήματα για τον άνθρωπο και το διάστημα: Πώς η ανθρωπότητα θα κατακτήσει τον Κόσμο; Γιατί ενδιαφερόμαστε για το διάστημα και την κατάκτησή του; Γιατί να πάμε στη Σελήνη και στον Άρη; Μπορούμε να επιτύχουμε την κατάκτηση των πλανητών και του διαστρικού χώρου; Σε ποιους πλανήτες μπορούμε να πάμε; 

Μεταξύ άλλων ο κ. Μουσάς μιλά για τα τρέχοντα επιτεύγματα και μελλοντικά σχέδια για τα διαπλανητικά ταξίδια, τους λόγους και τις τεχνικές τους, τη βαρυτική σφεντόνα, τις επανδρωμένες και ρομποτικές διαστημικές αποστολές και τις επιστημονικές βάσεις στη Σελήνη, τον Άρη και άλλους πλανήτες. Μιλώντας για τα διαστρικά ταξίδια, αναλύει τα όρια ταχύτητας, τους χρονικούς περιορισμούς, τις οικονομικές δυσκολίες, τα ενεργειακά όρια, τα ψυχολογικά και ηθικά προβλήματα και τις νέες μέθοδους προώθησης και διαβίωσης.

Μουσάς Ξενοφών Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ

Ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς είναι αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Προέδρου τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε επί έτη ως research Fellow, research assistant, senior visiting research Fellow στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα στη Γερμανία. Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (όπως στην διαστημική αποστολή STEREO και WIND στα πειράματα WAVES).

Έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών (American Geophysical Union, Βοστώνη, 2001), όπως επίσης και το βραβείο της NASA το 2009, για συμμετοχή στην διαστημική αποστολή Οδυσσέας.

Σχετικές ομιλίες