ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Μουσική και ζωγραφική στο διάστημα: Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο πολικό σέλας
 

Ομιλητής:

Δαγκλής Γιάννης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

03/05/2014
 

Διάρκεια:

45:24
 

Εκδήλωση:

Athens Science Festival 2014
 

Διοργανωτής:

SciCo, Βρετανικό Συμβούλιο, Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
 

Χώρος:

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορία:

Αστρονομία
 

Ετικέτες

Athens Science Festival , αστρονομία , διάστημα , μαγνητικό πεδίο , Γη , πολικό σέλας , ηλεκτρομαγνητικά κύματα
 
 
 
Πάνω από τα κεφάλια μας και όχι πολύ μακριά, αλλά ωστόσο στο έρεβος του διαστήματος, οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης πάλλονται κατά καιρούς σαν τις χορδές του βιολιού και της άρπας και δημιουργούν τελικά την χρωματική πανδαισία του πολικού σέλαος. Ένα «δοξάρι» που εκτοξεύεται από ένα κυκλοθυμικό αστέρι που μας είναι γνωστό ως Ήλιος, είναι το αόρατο χέρι που δημιουργεί τη διαστημική «μουσική» - μια ποικιλία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που όταν τις συχνότητές τους τις μεταγράψουμε στο ακουστικό φάσμα, έχουμε τιτιβίσματα, σφυρίγματα και τριξίματα. Παράξενοι, απόκοσμοι «ήχοι» που εκτοξεύουν ηλεκτρόνια στην ατμόσφαιρα της Γης (όπως η χορδή του τόξου εκτοξεύει τα βέλη), δημιουργώντας το εξίσου απόκοσμο πολικό σέλας – μια μαγευτική ζωγραφική στον νυχτερινό ουρανό της Σκανδιναβίας και του Καναδά.
 
 • Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
  Ο Γιάννης Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου.

  Γεννήθηκε το 1964 στη Δράμα και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1990 στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Γερμανία), στην επιστημονική περιοχή της διαστημικής φυσικής. Το 1995 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο ανέλαβε το 2006 τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Το 2012 εξελέγη καθηγητής του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιστημονική χρήση 15 διαστημικών αποστολών, με πιο πρόσφατη την ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και προσκεκλημένος εμπειρογνώμων της NASA και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υπηρεσίας ESA. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό και την επιστημονική χρήση 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών.

  Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 5 βιβλία διαστημικής φυσικής, 100 ερευνητικά και άλλα τόσα εκλαϊκευτικά άρθρα, καθώς και ένα βιβλίο για παιδιά («Η Άρτεμις Φευγάτη μας ξεναγεί στο σύμπαν της»).
   
  Είναι λάτρης των βουνών, των λιμνών και των χρωμάτων.