Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης:“Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος” - Εισαγωγικές ομιλίες

Καιρίδης Δημήτρης, Ανδρεάδης Σταύρος, Vogt Susanna, Μπουτάρης Γιάννης

12 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1507
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των συν-διοργανωτών κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, κ. Susanna Vogt, Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα, και κ. Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για την πόλη, της ύπαρξης ενός βήματος διαλόγου -σε μια μικρή και ανοικτή χώρα όπως η Ελλάδα- στο οποίο να παρουσιάζονται και να αναλύονται σε βάθος οι διεθνείς εξελίξεις.
 
 
Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Ανδρεάδης Σταύρος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.

Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
 

Vogt Susanna Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα
Μπουτάρης Γιάννης τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Σχετικές ομιλίες