Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Turkey after Erdogan?

Jenkins Gareth

13 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1064
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Η δεύτερη μέρα του Συμποσίου ξεκίνησε με την ομιλία του Gareth Jenkins, πολιτικού αναλυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος επιχείρησε μια επισκόπηση των εξελίξεων στη γείτονα χώρα από την απαρχή του πολυκομματισμού το 1946 και με ιδιαίτερη έμφαση στη διακυβέρνηση του Tayip Erdogan, την οποία διαχώρισε σε τρεις περιόδους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης (2002-2007) ο φόβος μιας στρατιωτικής επέμβασης περιόρισε τον Erdogan σε μια επιφυλακτική και ευρω-μεταρρυθμιστική πολιτική. Η δεύτερη (2007-2011) υιοθέτησε μια πιο ριζοσπαστική ατζέντα ενώ η τρίτη, μετά το 2011, χαρακτηρίζεται από την «ύβρη» της αυξανόμενης αλαζονείας, της αυταρχικότητας και τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες που απειλούν τη μελλοντική σταθερότητα της χώρας.
 

Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.

Jenkins Gareth Συγγραφέας - Πολιτικός αναλυτής

Ο Gareth Jenkins είναι συγγραφέας και αναλυτής. Είναι Ερευνητής στο Institute for Security & Development Policy και ανώτατο συνεργαζόμενο μέλος του Joint Center's Silk Road Studies Program και του Turkey Initiative, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων που σχετίζονται με την Τουρκία και τη γύρω περιοχή. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί κυρίως στην ανάλυση, συμβάλλοντας με πολυάριθμα άρθρα, κριτικές και σχόλια σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις, το κουρδικό ζήτημα, την τρομοκρατία, τα θέματα ασφάλειας και το πολιτικό Ισλάμ.

Σχετικές ομιλίες