Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λιγνάδης Δημήτρης

Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - τ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τον έχω αφαιρέσει ως ομιλητή από "Το θέατρο στο βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας" (23/7/2017, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ), όπου στο τέλος της εκδήλωσης διαβάζει Βάκχαις (οπότε δεν υπάρχει στα κείμενα, φαίνεται μόνο στο βίντεο) και από "Οι κριτικοί, το θέατρο και η νέα αγορά: η ανατομία μιας αβέβαιης σχέσης – Πρώτο μέρος" (6/7/2019, Φεστιβάλ Αθηνών), όπου κάποιος άλλος διαβάζει ένα σύντομο κείμενό του (αναφέρεται όμως το όνομά του στο κείμενο της σύνοψης). Τη διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών την αποδημοσίευσα χωρίς συνεννόηση, με τη λογική ότι αποτελεί παραχώρηση και υπάρχει στο δικό τους site εάν επιθυμούν να την έχουν δημοσιευμένη. Συμμετέχει στη συζήτηση της εκδήλωσης "Η θεατρική παιδεία στην Ελλάδα σήμερα" (29/2/2012, Εθνικό Θέατρο), όπου αναφέρεται στο κείμενο της σύνοψης.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).

Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον.

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.

Από το 2017, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα Μαθήματα Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και θερινές παραγωγές του, εργαζόμενος δίπλα σε κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Λ. Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με ιδιωτικούς θιάσους (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθέτησε, τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: Ορέστεια, Βιομαγεία, Δόκτωρ Φάουστους και Βάτραχοι του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), Έξοδος και Έρως Θηλυκρατής (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006) καθώς και άλλες παραγωγές μεταξύ των οποίων Ο συλλέκτης, Πέτρες στις τσέπες του, Όσκαρ (3 βραβεία θεάτρου).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών, σκηνοθέτησε τα έργα: 13 αντικείμενα, Φαίδρα, Δεσποινίς Τζούλια. Έχει επίσης σκηνοθετήσει είτε πρωταγωνιστήσει στα έργα Αμαντέους, Ο άνθρωπος της βροχής, Το έπος του Διγενή, Το τέλος του παιχνιδιού, Βάκχες, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Billy Elliot, Ριχάρδος Γ', Αντιγόνη, Πέερ Γκυντ, Οιδίπους τύραννος. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και διαλέξεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

ΟΜΙΛΙΕΣ