Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζ3Κ2: Ζωηρά Διαστημικά Ζουζούνια και Κυκλοθυμικά Κύματα – ένα εκρηκτικό κοκτέιλ

Δαγκλής Γιάννης, Γεωργίου Μαρίνα

30 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 933
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

O Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής και η Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Μαρίνα Γεωργίου σε μια διάλεξη με τίτλο “Ζ3Κ2: Ζωηρά Διαστημικά Ζουζούνια και Κυκλοθυμικά Κύματα – ένα εκρηκτικό κοκτέιλ”, που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο.

Σύνοψη

Το εγγύς διάστημα χαρακτηρίζεται από το ως επί το πλείστον κενό έρεβος, με τον λαμπρό Ήλιο και τη γαλάζια σφαίρα της Γης να κοσμούν τον κατάμαυρο κοσμικό καμβά. Ωστόσο σε αυτό το σιωπηλό κενό έχουμε ανιχνεύσει κάποια αόρατα αλλά πολύ ζωηρά ζουζούνια, που έχουν παγιδευτεί από το μαγνητικό πεδίο της Γης και περιστρέφονται γύρω της. Αναφερόμαστε σε ηλεκτρόνια τα οποία έχουν τόσο μεγάλες ενέργειες ώστε κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός – γι’ αυτά και τα ονομάζουμε σχετικιστικά ηλεκτρόνια. Την ενέργειά τους τα ηλεκτρόνια αυτά την αποκτούν από κάποια παράξενα κύματα, τα οποία αλλάζουν συνεχώς διαθέσεις ανάλογα με τις συνθήκες στον ηλιακό άνεμο – δηλαδή όταν δυναμώνει ο άνεμος, δυναμώνουν κι αυτά. Το δε μέγεθος αυτών των κυμάτων είναι συγκρίσιμο με τις διαστάσεις του πλανήτη μας. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτά τα κυκλοθυμικά κύματα και τα ζωηρά ηλεκτρόνια, τα οποία προβληματίζουν τους επιστήμονες, διότι οι ενέργειές τους είναι «εκρηκτικές» και γι’ αυτό αποτελούν απειλή για τους δορυφόρους.

Δαγκλής Γιάννης Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος - Διευθυντής, Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών εθνικών οργανισμών έρευνας. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 24 διεθνών και 8 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής και 140 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 7.300 αναφορές.

Γεωργίου Μαρίνα Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Η Μαρίνα Γεωργίου είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο Φυσικής το 2005. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της στην Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική το 2009. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής μελέτησε το ρόλο του διαδραματίζουν οιγεωμαγνητικές ταλαντώσεις στην επιτάχυνση ηλεκτρονίων των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen σε σχετικιστικές ενέργειες. Από το 2007 μέχρι το 2015, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Αστρονομίας,Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά την αναγόρευσή της σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιούνιο του 2017, ετοιμάζεται να μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα ξεκινήσει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Mullard Space Science Laboratory του University College London.

Σχετικές ομιλίες