Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υποτροφίες και Μεταπτυχιακές Σπουδές: Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας

Καρατάσιος Ιωάννης

14 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 452
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την ημερίδα «Υποτροφίες και Μεταπτυχιακές Σπουδές» που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος» του Κέντρου.

Οι φοιτητές του Θερινού Σχολείου  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μετά το Πανεπιστήμιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα με έδρα την Ελλάδα έδωσαν σύντομα και περιεκτικά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές, ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της αρεσκείας τους αλλά και να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αναζήτηση υποτροφίας.

Επίσης, οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης των πέντε Ινστιτούτων του «Δημόκριτου» εστίασαν με τη σειρά τους σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις του Κέντρου.

Καρατάσιος Ιωάννης Ερευνητής, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Ιωάννης Καρατάσιος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (1998), με ειδίκευση στα Αρχαιολογικά Ευρήματα και στα Αρχιτεκτονικά Μνημεία. Το 2005 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή (De Montfort University, UK), με θέμα την ανάπτυξη κονιαμάτων για την αποκατάσταση των μνημείων, με αυξημένη ανθεκτικότητα έναντι της δράσης των θειικών (SOx).

Εργάζεται στο "Δημόκριτο" από το 2001, συμμετέχοντας ως επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2007 εργάστηκε ως Επιστημονικό Προσωπικό (Research Officer) στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (τότε Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών). Το 2017 εκλέχθηκε και εργάζεται σε θέση Ερευνητή.

Η ερευνητική δραστηριότητα αφορά στην τεχνολογία των αρχαιολογικών υλικών -με έμφαση στα κονιάματα και στα κεραμικά- στην παθολογία των δομικών υλικών των αρχιτεκτονικών μνημείων και στην ανάπτυξη σύγχρονων, καινοτόμων υλικών για την αποκατάσταση τους (κονιάματα, υλικά επιφανειακής κατεργασίας). Στις ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται, επίσης, η τεχνολογία και η διάβρωση του αρχαιολογικού γυαλιού και των τοιχογραφιών.

Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ TΕ 96/ «Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εθνικός εκπρόσωπος -με δικαίωμα ψήφου- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτυποποίησης CEN/TC 346/ WG2: Materials constituting cultural property, ηγείται της Ομάδας Εργασίας «Characterisation of Stone» και ανήκει στο μητρώο Αναγνωρισμένων Μελετητών του ΥΠΟΠΑΙΘ για τα Αρχαιολογικά και Ιστορικά Μνημεία.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κρίση, 1 πατέντα και 6 κεφάλαια σε βιβλία/ αριθμημένους τόμους.

Σχετικές ομιλίες