Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τουρκία: Προς τα που πάει;

Phillips David, Özel Soli, Καιρίδης Δημήτρης

14 Δεκεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 198

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργάνωσαν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής.

Οι συνθήκες της πανδημίας του COVID19, των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, αλλά και της ανατροπής της καθημερινότητάς μας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη προβληματισμού και αναστοχασμού γύρω από καίρια θέματα που ορίζουν μια αβέβαιη και μεταβατική εποχή για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Κορυφαίες προσωπικότητες από την Αμερική, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, συμμετέχουν στο φετινό Συμπόσιο, μια διοργάνωση που προσαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία και θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τέσσερις συζητήσεις σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων.

Oι θεματικές των τεσσάρων συζητήσεων είναι:
Η πανδημία του Covid-19 και τι σημαίνει για τον κόσμο; (30.11)
• Παγκόσμια ύφεση και Ελληνική Οικονομία (7.12)
• Τουρκία: Προς τα που πάει; (14.12)
• Τεχνητή Νοημοσύνη και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (21.12)

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι:
Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια του Center for International Studies, University of Oxford, Stephen M. Walt, Robert & Renee Belfer Professor of International Affairs, Harvard Kennedy School, Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Daniel Gros, Διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, David L. Phillips, Διευθυντής του Peacebuilding and Rights Program, Institute for the Study of Human Rights στο Columbia University, Soli Özel, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kadir Has University της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Haberturk, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Massachusetts Institute of Technology Media Lab και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και ερευνητής στο MIT Institute for Foundations of Data Science.

Η γλώσσα εργασίας του Συμποσίου είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Σε αυτή την ανάρτηση, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Phillips David Διευθυντής, Program on Peace-building and Rights, Institute for the Study of Human Rights, Πανεπιστήμιο Columbia, Νέα Υόρκη

Ο David L. Phillips είναι διευθυντής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελέτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Παλιότερα έχει εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και ως εμπειρογνώμων εξωτερικών υποθέσεων και ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Ανάλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia, διευθυντής του Προγράμματος για την Πρόληψη των Συγκρούσεων και την Οικοδόμηση της Ειρήνης στο American University, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης.

Έχει επίσης διατελέσει ανώτερος συνεργάτης και αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Κέντρου Προληπτικής Δράσης, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council των Ηνωμένων Πολιτειών, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, διευθυντής προγράμματος στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου, και εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Elie Wiesel.

Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και περισσοτέρων από 100 άρθρων σε κορυφαία έντυπα, όπως οι New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, International Herald Tribune, κ.ά.

Özel Soli Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Kadir Has

Ο Soli Özel είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και αρθρογράφος στην καθημερινή εφημερίδα Habertürk. Διετέλεσε Tom και Andi Bernstein Fellow στο Schell Center του Yale Law School, προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στο UC Santa Cruz, στο Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS), στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Hebrew University. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του EU Institute of Strategic Studies και ήταν Fisher Family Fellow του "Future of Diplomacy Program" στο Belfer Center του Harvard Kennedy School.

Είναι πτυχιούχος στα οικονομικά από το Benningon College (1981) και κάτοχος μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS-1983).

Το έργο του έχει δημοσιευθεί στα: Internationale Politik, Journal of Democracy, Foreign Policy, International Security, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, The Guardian, Bitterlemons-International.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες