Κιουρτσάκης Γιάννης
Ράμμος Χρήστος
Παπαγιαννόπουλος Ηλίας
Χατζόπουλος Θανάσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/04/2025
Διάρκεια
01:35:51
Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων "Το πρόσωπο και το έργο"
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Γιάννης Κιουρτσάκης, λογοτεχνία, δοκίμιο, μυθιστόρημα
Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το πρόσωπο και το έργο», επιδιώκει να προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις.
Η εκδήλωση με κεντρικό προσκεκλημένο τον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη, είχε τη μορφή ανοιχτής συζήτησης, κατά την οποία φωτίστηκαν οι πολλαπλές όψεις του έργου του προσκεκλημένου, οι προσωπικές του εμπειρίες, οι φανερές και κρυφές πλευρές της συνολικής του πορείας αλλά και οι απόψεις του για θέματα του παρόντος.
Γεννημένος το 1941 στην Αθήνα, σπούδασε στη Γαλλία όπου έζησε μια δεκαετία. Από το 1979 χτίζει ένα έργο εν προόδω: μελέτες για τον νεοελληνικό πολιτισμό, μυθιστορήματα, λογοτεχνικά δοκίμια. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα ολλανδικά. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Ακαδημία με το βραβείο ακτινοβολίας της γαλλικής γλώσσας και με το παράσημο του ιππότη γραμμάτων και τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία. Η μελέτη του Καρναβάλι και Καραγκιόζης έχει λάβει το Β κρατικό βραβείο δοκιμίου (1985) και το Σαν μυθιστόρημα (πρώτος τόμος της μυθιστορηματικής τριλογίας «Το Ίδιο και το Άλλο»), το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω (1995). Ολόκληρο το έργο του είναι ένας διάλογος: με τους δασκάλους του, τους αγαπημένους του νεκρούς, τον αναγνώστη, την κρίση της εποχής μας. Ζητούμενο: η δημιουργία ως μοναδικό θεμέλιο ενός ζωντανού πολιτισμού και η δυνατότητα μιας ανθρώπινης ζωής στους δύσκολους καιρούς.
Βιβλία του:
(2014) Ο νεοελληνικός διχαμός και το μυστήριο της τέχνης, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Το ζητούμενο του ανθρώπου, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Το ζητούμενο του ανθρώπου, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Ένας χωρικός στη Νέα Υόρκη, Ίνδικτος
(2007) Το βιβλίο του έργου και του χρόνου, Κέδρος
(2003) Η τρελή σοφία ή τα ανίερα ιερά, Νεφέλη
(2003) Το πρόβλημα της παράδοσης, Νεφέλη
(2000) Εμείς οι άλλοι, Κέδρος
(1996) Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία: Το παράδειγμα του Καραγκιόζη, Κέδρος
(1995) Ελληνισμός και Δύση στο στοχασμό του Σεφέρη, Κέδρος
(1995) Καρναβάλι και Καραγκιόζης, Κέδρος
(1995) Σαν μυθιστόρημα, Κέδρος
Ο Χρήστος Ράμμος είναι Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γεννήθηκε το 1951. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα 38 έτη της θητείας του στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), διετέλεσε Εισηγητής, Πάρεδρος, Σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος από το 2015 έως το 2018. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε διαδοχικά Πρόεδρος του ΣΤ Τμήματος (2015 – 2017) και του Δ Τμήματος του ΣτΕ (2017 – 2018). Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και έχει διδάξει στη Σχολή Δικαστών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II και πραγματοποίησε άσκηση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας (Conseil d’État). Έχει διατελέσει μέλος επιστημονικών σωματείων, έχει συγγράψει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελέτες νομικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε νομικά συνέδρια και σεμινάρια. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Ο Ηλίας Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1970. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συνεργαστεί ερευνητικά με την Ακαδημία Αθηνών και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας (Πάντειο, Θεσσαλίας) και του εξωτερικού (Innsbruck/Αυστρία). Οι εργασίες του αφορούν κυρίως τις θεματικές της καταγωγής, της μνήμης και της κοινότητας. Αντλεί από διάφορα πεδία (αποδόμηση, μεταποικιακή θεωρία, φιλοσοφίες του μεσοπολέμου, λογοτεχνία) και μελετά τις κατοπτρικές σχέσεις της Ελλάδας με τον γερμανόφωνο κόσμο κατά τον 19ο και πρώιμο 20ό αιώνα. Τα πρόσφατα χρόνια δημοσίευσε βιβλία / δοκίμια για το ταξίδι του Φρόιντ στην Ελλάδα και τον Φαλμεράγιερ. Στο τελευταίο του βιβλίο επιστρέφει σε κλασικές τοπολογίες της πολιτικής παράδοσης (Το Νυχτόραμα. Μια πλατωνική ανάγνωση, 2022).
Ποιητής και μεταφραστής, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, μέλος των: Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι), International Winnicott Association (Σάο Πάολο) και Ελληνικός Ψυχαναλυτικός Χώρος Ντ. Γ. Γουίνικοτ. Εργάζεται ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Δημοσίευσε το βιβλίο Πανδημία και περιοριστικά μέτρα. Ο ψυχισμός απέναντι στον θάνατο και στους περιορισμούς του (Αρμός, 2021) και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς Γραφές της ψυχανάλυσης (εκδόσεις Αρμός). Από το 1986 δημοσίευσε δεκαέξι βιβλία ποίησης, δύο βιβλία ποιητικής, τρία παραμύθια για παιδιά, δύο νουβέλες, ένα βιβλίο με αφηγήματα και δεκαπέντε μεταφράσεις. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2014 ονομάστηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το βιβλίο του Ιστορικός ενεστώς (Πόλις, 2020) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το 2021 και το βιβλίο του Υπό κατασκευήν σημαίες (Πόλις, 2021) με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Ο Αναγνώστης και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το 2022.