Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το πρόσωπο και το έργο: Δημοσθένης Κοκκινίδης

Κοκκινίδης Δημοσθένης, Χατζόπουλος Θανάσης, Χαρβαλιάς Γιώργος, Ιωαννίδης Ανδρέας

11 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:42:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 709
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το Πρόσωπο και το Έργο», επιδιώκει να προβάλλει το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις.

Προσκεκλημένος της Εταιρείας Σπουδών ήταν ο καθηγητής και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Δημοσθένης Κοκκινίδης. Μαχητικός και δυναμικός, ζωγράφος του χρώματος, με ιδιαίτερη εικαστική και άκρως ποιητική γραφή, λάτρεψε το σχέδιο και επιχείρησε να μυήσει το πλατύ κοινό στη γοητεία της μοντέρνας τέχνης. Μελέτησε τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση με τη φύση και με τον εαυτό του, ενώ άντλησε τη θεματολογία του από τον κοινωνικοπολιτικό, τον φυσικό και τον υπαρξιακό μεταφυσικό χώρο.

Η εκδήλωση είχε τη μορφή συζήτησης ενώπιον κοινού και συνομιλητές του Δημοσθένη Κοκκινίδη ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στην ΑΣΚΤ Ανδρέας Ιωαννίδης, ο καθηγητής Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ Γιώργος Χαρβαλιάς και ο παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ποιητής και μεταφραστής Θανάσης Χατζόπουλος.

Κοκκινίδης Δημοσθένης Ζωγράφος - Ομότιμος Καθηγητής, ΑΣΚΤ

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Φοίτησε δύο χρόνια στην ΑΣΟΕΕ αλλά την εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952-1957) με δασκάλους τους Σπύρο Παπαλουκά και Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε τη λαϊκή και τη βυζαντινή τέχνη στο Άγιο Όρος και τη Λέσβο. Ως υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του ΕΟΕΧ (1959-1961) ασχολήθηκε με την παραγωγική αξιοποίηση της νησιώτικης αγγειοπλαστικής. Ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α» (1960-1967) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» (1974-1981). Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου ανέπτυξε αξιόλογο διδακτικό έργο, μέχρι το 1997 (διετέλεσε και πρύτανης της σχολής, 1980-1982). Ήταν μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Σπουδών Ν.Π. & Γ.Π. από το 1997. Είχε πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις.

Χατζόπουλος Θανάσης Παιδοψυχίατρος & Ψυχαναλυτής - Ποιητής - Μεταφραστής

Ο Θανάσης Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1961 στο Αλιβέρι Ευβοίας. Είναι παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (SPF, Παρίσι) και της International Winnicott Association (IWA, Σάο Πάολο), ποιητής και μεταφραστής. Τα ποιήματά του (1986-2016) στεγάζονται σε δεκατέσσερα βιβλία και σε άλλα δύο η ποιητική του. Έγραψε ένα παραμύθι για παιδιά και δύο νουβέλες. Από τα βιβλία του το Κελί κυκλοφόρησε στα γαλλικά (Prix Max Jacob étranger, 2013) και τα Ρήματα για το ρόδο στα ισπανικά (Εθνικό βραβείο μετάφρασης στην Ισπανία, 2003). Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού έργου του με το Βραβείο Ποίησης (ίδρυμα Πέτρου Χάρη). Το 2014 ονομάστηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Έχει μεταφράσει Jouve, Char, Claudel, Cioran, Tournier, Jaccottet, Valery, Chateaubriand, Bonnefoy, Dupin, Du Bouchet και Virginia Woolf –συνολικά δέκα βιβλία- και έχει μεταφράσει βιβλία του D. W. Winnicott. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς βιβλίων ψυχανάλυσης «Γραφές της ψυχανάλυσης» στις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Χαρβαλιάς Γιώργος Καθηγητής Ζωγραφικής, ΑΣΚΤ

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1976-1983), με δασκάλους, στο προκαταρκτικό, τους Δημήτρη Μυταρά και Λευτέρη Κανακάκη και στα εργαστήρια, τον καθηγητή Δημοσθένη Κοκκινίδη. Αργότερα, ως επιστημονικός συνεργάτης της ΑΣΚΤ, συνέχισε τη μαθητεία του δίπλα στον Νίκο Κεσσανλή. Καθηγητής Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», εξελέγη το 2006 αντιπρύτανης και το 2009 πρύτανης του Ιδρύματος (20.01.2010 έως 31.08.2014). Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές, θεματικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δράση σε πολλά πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα και έργα.

Ιωαννίδης Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης, ΑΣΚΤ

Ο Ανδρέας Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1950. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Παρίσι, όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Εργάστηκε ως επιμελητής στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου είχε και την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2006 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του κινούνται στους τομείς: αισθητική, ιστορία της τέχνης, τέχνη και εκπαίδευση.

Σχετικές ομιλίες

Οι ζωγραφισμένοι που με θυμούνται: Συνομιλίες με φίλους του Νίκου Χουλιαρά - 2η συνάντηση 77:28

Νοε 10, 2018

Οι ζωγραφισμένοι που με θυμούνται: Συνομιλίες με φίλους του Νίκου Χουλιαρά - 2η συνάντηση

Αντωνακάκης Δημήτρης Αντωνακάκη Σουζάνα Μαυρακάκη Βαρβάρα Χουλιαράς Γιώργος Σαρρής Κύριλλος Δεληβοριάς Φοίβος Κακίσης Σωτήρης Πλέσσα Ελισάβετ

Γλώσσα: Ελληνική