Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το πρόσωπο και το έργο: Δημοσθένης Κοκκινίδης

Κοκκινίδης Δημοσθένης, Χατζόπουλος Θανάσης, Χαρβαλιάς Γιώργος, Ιωαννίδης Ανδρέας

11 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:42:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 749
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το Πρόσωπο και το Έργο», επιδιώκει να προβάλλει το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις.

Προσκεκλημένος της Εταιρείας Σπουδών ήταν ο καθηγητής και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Δημοσθένης Κοκκινίδης. Μαχητικός και δυναμικός, ζωγράφος του χρώματος, με ιδιαίτερη εικαστική και άκρως ποιητική γραφή, λάτρεψε το σχέδιο και επιχείρησε να μυήσει το πλατύ κοινό στη γοητεία της μοντέρνας τέχνης. Μελέτησε τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση με τη φύση και με τον εαυτό του, ενώ άντλησε τη θεματολογία του από τον κοινωνικοπολιτικό, τον φυσικό και τον υπαρξιακό μεταφυσικό χώρο.

Η εκδήλωση είχε τη μορφή συζήτησης ενώπιον κοινού και συνομιλητές του Δημοσθένη Κοκκινίδη ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στην ΑΣΚΤ Ανδρέας Ιωαννίδης, ο καθηγητής Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ Γιώργος Χαρβαλιάς και ο παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ποιητής και μεταφραστής Θανάσης Χατζόπουλος.

Κοκκινίδης Δημοσθένης Ζωγράφος - Ομότιμος Καθηγητής, ΑΣΚΤ

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Φοίτησε δύο χρόνια στην ΑΣΟΕΕ αλλά την εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952-1957) με δασκάλους τους Σπύρο Παπαλουκά και Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε τη λαϊκή και τη βυζαντινή τέχνη στο Άγιο Όρος και τη Λέσβο. Ως υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του ΕΟΕΧ (1959-1961) ασχολήθηκε με την παραγωγική αξιοποίηση της νησιώτικης αγγειοπλαστικής. Ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α» (1960-1967) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» (1974-1981). Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου ανέπτυξε αξιόλογο διδακτικό έργο, μέχρι το 1997 (διετέλεσε και πρύτανης της σχολής, 1980-1982). Ήταν μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Σπουδών Ν.Π. & Γ.Π. από το 1997. Είχε πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις.

Χατζόπουλος Θανάσης Παιδοψυχίατρος & Ψυχαναλυτής - Ποιητής - Μεταφραστής

Ο Θανάσης Χατζόπουλος, ποιητής και μεταφραστής, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, δημοσίευσε 15 βιβλία ποίησης, μεταφράσεις (Char, Jouve, Bonnefoy, Jaccottet, Valéry, Claudel, Chateaubriand, Cioran, Tournier), δοκίμια και αφηγήματα. Στη γαλλική γλώσσα μεταφράστηκαν: Cellule (Cheyne, 2012) που βραβεύτηκε με το prix Max Jacob Étranger το 2013, Complexes et Germains (La rumeur libre éditions 2019), Métope (La tête à l’envers, 2021), Les oubliés (Quidam, 2022) και Destin sous le soleil (Le miel des anges, 2022). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2013 για το σύνολο του ποιητικού του έργου (ίδρυμα Πέτρου Χάρη). Το 2014 ονομάστηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το 2021 το βιβλίο του Ιστορικός Ενεστώς βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το 2022 το βιβλίο του Υπό κατασκευήν σημαίες βραβεύτηκε με το βραβείο Ποίησης του περιοδικού Ο Αναγνώστης καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2022. Για δώδεκα χρόνια είχε ένα μηνιαίο σεμινάριο για την κλινική του D. W.Winnicott, του οποίου μετέφρασε τρία βιβλία. Είναι μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι).

Χαρβαλιάς Γιώργος Καθηγητής Ζωγραφικής, ΑΣΚΤ

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1976-1983), με δασκάλους, στο προκαταρκτικό, τους Δημήτρη Μυταρά και Λευτέρη Κανακάκη και στα εργαστήρια, τον καθηγητή Δημοσθένη Κοκκινίδη. Αργότερα, ως επιστημονικός συνεργάτης της ΑΣΚΤ, συνέχισε τη μαθητεία του δίπλα στον Νίκο Κεσσανλή. Καθηγητής Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», εξελέγη το 2006 αντιπρύτανης και το 2009 πρύτανης του Ιδρύματος (20.01.2010 έως 31.08.2014). Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές, θεματικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δράση σε πολλά πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα και έργα.

Ιωαννίδης Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης, ΑΣΚΤ

Ο Ανδρέας Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1950. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Παρίσι, όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Εργάστηκε ως επιμελητής στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου είχε και την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2006 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του κινούνται στους τομείς: αισθητική, ιστορία της τέχνης, τέχνη και εκπαίδευση.

Σχετικές ομιλίες

Οι ζωγραφισμένοι που με θυμούνται: Συνομιλίες με φίλους του Νίκου Χουλιαρά - 2η συνάντηση 77:28

Νοε 10, 2018

Οι ζωγραφισμένοι που με θυμούνται: Συνομιλίες με φίλους του Νίκου Χουλιαρά - 2η συνάντηση

Αντωνακάκης Δημήτρης Αντωνακάκη Σουζάνα Μαυρακάκη Βαρβάρα Χουλιαράς Γιώργος Σαρρής Κύριλλος Δεληβοριάς Φοίβος Κακίσης Σωτήρης Πλέσσα Ελισάβετ

Γλώσσα: Ελληνική