Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το καθ’ ημάς κουίρ - Πρώτο Μέρος: Από τη σκοπιά της θεωρίας

Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Παπανικολάου Δημήτρης, Καλοβυρνάς Λύο, Μιχοπούλου Άννα, Ρόζη Λίνα, Κονδυλάκη Δήμητρα

27 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 593
Ομιλητές
Κακουδάκη Τζωρτζίνα
Παπανικολάου Δημήτρης
Καλοβυρνάς Λύο
Μιχοπούλου Άννα
Ρόζη Λίνα
Κονδυλάκη Δήμητρα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
27/06/2019

Διάρκεια
01:07:20

Εκδήλωση
Το καθ’ ημάς κουίρ

Χώρος
χώρος Πειραιώς 260 (Α2)

Διοργάνωση
Ελληνικό Φεστιβάλ

Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα

Ετικέτες
κουίρ, έμφυλη ταυτότητα, queer

Το BLOD, στο πνεύμα μιας σειράς δράσεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη που στηρίζει την προσπάθεια για το σεβασμό της διαφορετικότητας, βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας με τίτλο «Το καθ’ ημάς κουίρ» που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στο χώρο Πειραιώς 260 (Α2).

Όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου των διοργανωτών «Η ελληνική κουίρ σκηνή παίρνει θέση για τη διαφορετικότητα, τον ριζοσπαστισμό και την παρέκκλιση σε μια ημερίδα όπου θεωρητικοί και καλλιτέχνες συνομιλούν για αιρετικές αισθητικές και έμφυλες ταυτότητες» και απαριθμεί τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές: «Υπάρχει μια νέα κουίρ Ελλάδα, που αλλάζει τις πρακτικές αναπαράστασης και τα θεσμικά αφηγήματα; Είναι το κουίρ μια αντικοινωνική δυστοπία ή μια νέα «κανονικότητα»; Υπάρχει μια ελληνική κουίρ αισθητική;».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε (και δημοσιεύεται στο BLOD) σε δύο μέρη:

Στο Α’ Μέρος με τίτλο «Από τη σκοπιά της θεωρίας», που προλόγισε και συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατρολόγος και σκηνοθέτρια, σύμβουλος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), πήραν μέρος οι:

Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - συγγραφέας
Λύο Καλοβυρνάς, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και αρθρογράφος
Άννα Μιχοπούλου, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και ιστορίας των γυναικών
Κωνσταντίνος Κυριακός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (Η εισήγηση διαβάστηκε από τον Γ.Σαμπατακάκη)
Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών
Δήμητρα Kονδυλάκη, Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, δραματουργός και μεταφράστρια

Στο Β’ Μέρος με τίτλο «Από τη σκοπιά της καλλιτεχνικής πράξης», που προλόγισε και συντόνισε ο Γιώργος Σαμπατακάκης (Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θεατρικός κριτικός), πήραν μέρος οι:

Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής, Αναπληρωτής Καθηγητής Υποκριτικής – Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.
Μανώλης Τσίπος, καλλιτέχνης της περφόρμανς
Μάριος Χατζηπροκοπίου, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός παραστατικών τεχνών
Άντζελα Μπρούσκου, ηθοποιός και σκηνοθέτρια
Νίνα Ράπη, συγγραφέας
Φιλ Ιερόπουλος, αντι-καλλιτέχνης, επιμελητής και ερευνητής
Νίκος Mochi Γεωργίου, καλλιτέχνης της περφόρμανς

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης συνόψισε με τον επίλογό του ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Οι τελευταίες δύο παρεμβάσεις του Β’ Μέρους είχαν μορφή περφόρμανς (είδος που δεν ανήκει στο περιεχόμενο του BLOD), γι’ αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ανάρτηση.

Επίσης, στην ανάρτηση δεν συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με την επιθυμία του, η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυριακού, η οποία διαβάστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Μέρους.

Κακουδάκη Τζωρτζίνα Θεατρολόγος - Σκηνοθέτρια - Σύμβουλος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτρια, σύμβουλος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Παπανικολάου Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".

Καλοβυρνάς Λύο Ψυχοθεραπευτής, Συγγραφέας, Αρθρογράφος

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και αρθρογράφος.

Μιχοπούλου Άννα Ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και ιστορίας των γυναικών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μ.Α. στις Γυναικείες Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Γυορκ (Η.Β.).

Συνιδρύτρια του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών (1983-1990) και του Αρχείου Γυναικών «Δελφύς» (1990-σήμερα).

Επιστημονική συνεργάτρια αρχείων (Πολιτιστική εταιρεία «Πανόραμα», Λύκειο των Ελληνίδων), ερευνήτρια ιστορίας των γυναικών και τοπικής ιστορίας (Δήμος Ραφήνας), υπεύθυνη διοργάνωσης μαθημάτων ελληνικής σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες (Λύκειο των Ελληνίδων).

Δίδαξε Ιστορία των Γυναικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέματα Φύλου και Απασχόλησης στο Τ.Ε.Ι. Πατρών.

Διδάσκει εθελοντικά και επαγγελματικά ελληνικά σε μετανάστριες.

Έχει επιμεληθεί σημαντικό αριθμό εκδόσεων, κυρίως ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου.

Ιστότοπος της Άννας Μιχοπούλου

Ρόζη Λίνα Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Λίνα Ρόζη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κονδυλάκη Δήμητρα Θεωρητικός θεάτρου, δραματουργός, μεταφράστρια - Καλλιτεχνική Σύμβουλος, Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Η Δήμητρα Κονδυλάκη είναι Σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Υπεύθυνη του Τμήματος Εκδόσεων, Επιμελήτρια της έκθεσης Δωμάτια Μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018, Πειραιώς 260). Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., θέατρο στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Παρισιού (DEA Théâtre et arts du spectacle, Centre Censier - Paris III, 1997) και συγκριτική λογοτεχνία στο Paris IV - Sorbonne (Doctorat Littérature française et comparée, 2003) με καθηγητές τη Monique Banu-Borie, τον Georges Banu και τον Denis Guénoun. H διατριβή της αφορά τη θεατρική έκδοση στην Ελλάδα και στη Γαλλία κατά τα έτη 1980-2000 και τη συμβολή της στην ανάδυση ενός νέου «θεάτρου λόγου». Επιστημονική συνεργάτις των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου όπου έχει διδάξει κλασική και σύγχρονη δραματολογία, θέατρο και εκδοτική πολιτική, πρόσληψη του θεατρικού γεγονότος στον τύπο καθώς και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Διευθύνει τη θεατρική σειρά της Νεφέλης από το 2004 ενώ διδάσκει σταθερά στο Εργαστήριο Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα από 2009. Έχει μεταφράσει Μαρίνα Τσβετάγεβα, Μωρίς Μαίτερλινκ, Αλφρέ ντε Μυσσέ, Ζενέ, Μισέλ Βιναβέρ, Φιλίπ Μινιανά και στα γαλλικά, Δημητριάδη, Μαυριτσάκη κ.ά. Έχει διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας για την αναδιάρθρωση των θεατρικών επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ (2010), αντιπρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων (2011-2012), μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επιδότηση εκδόσεων Γάλλων συγγραφέων στην Ελλάδα (Γαλλική Πρεσβεία, 2011-2013). Έχει σκηνοθετήσει σε δική της δραματουργία τα έργα: Μάτση Χατζηλαζάρου, Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε (Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου 2012-2013) και Σόνιετσκα της Μαρίνα Τσβετάγεβα (Φούρνος 2006). Κριτικά κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά (Αντί, Ποίηση, Θέματα Λογοτεχνίας, Gramma/Γράμμα, Επίλογος, Théâtre/Public, Au Sud de l’est, Eurozine, Passages κ.ά.) και εκδοτικούς οίκους διεθνώς: Νεφέλη, Κέδρος, Editions Théâtrales, Oberon κ.ά. Το βιβλίο της Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης. Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου (Νεφέλη 2015) ήταν υποψήφιο καλύτερο θεατρολογικό σύγγραμμα 2016 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Σχετικές ομιλίες