
Μαρούδας Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/05/2015
Διάρκεια
21:00
Εκδήλωση
Έλληνες Σεναριογράφοι - 100 έτη προσφοράς στον Ελληνικό Κινηματογράφο (ημερίδα)
Χώρος
Αμφιθέατρο της Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Διοργάνωση
Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την παραγωγή της πρώτης – βουβής - ελληνικής ταινίας "Γκόλφω", το 1914 (σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπαχατόρη σε σενάριο Σπυρίδωνος Περεσιάδη, από το ομότιτλο θεατρικό του έργο), διεξήγαγε αυτήν την ημερίδα με σκοπό να καταδείξει τη συμβολή των Ελλήνων σεναριογράφων στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Εξ ου προσκλήθηκαν οι Δημήτρης Ζαννίδης (Από τον λόγο του ελληνικού βωβού κινηματογράφο και τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ έως τα σενάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της απελευθέρωσης) Πάνος Κοκκίδης ( Ένας φουκαράς σουπερσταρ. Ο δημοφιλής τύπος του Έλληνα ήρωα στο Ελληνικό Σινεμά) Θάνος Τσάμπρας (Δημιουργώντας χαρακτήρες στο ελληνικό σινεμά του '80) Στάθης Βαλούκος (Η έννοια της ελληνικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο) Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (Σεναριογράφοι, απαραίτητη ψηφίδα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο κινηματογραφικής διαδικασίας) Γιάννης Μαρούδας (Το ελληνικό σενάριο στη ψηφιακή εποχή) οι οποίοι αναφέρθηκαν, ευσύνοπτα, στην ιστορία του σεναρίου και την προσφορά των Ελλήνων σεναριογράφων στον κινηματογράφο.
Τέλος, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο των Εκδόσεων των Σεναριογράφων Ελλάδος που περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις, μελών της Ε.Σ.Ε., των Γιάννη Δαλιανίδη, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Πάνο Κοντέλλη, Γιώργο Λαζαρίδη και Λάκη Μιχαηλίδη που εξεδόθη με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των εξαίρετων αυτών σεναριογράφων.
Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα.
Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Φωτογραφία στην Κινηματογραφική Σχολή Ευγενίας Χατζίκου. Εργάζεται σαν βοηθός σκηνοθέτη σε τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει ασχοληθεί με τη διεύθυνση φωτογραφίας σε μικρού μήκους ταινίες και τη σκηνοθετική επιμέλεια σε ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ.
Από το 1989 ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων. Το 1996 παίρνει το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το θεατρικό του έργο, Φωνές Παιδιών. Τον Απρίλιο του 1999 εκδίδεται η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Σκρίμπολα, από τις Εκδόσεις Οξύ. Το σχέδιο του για ντοκιμαντέρ με τίτλο Λαβύρινθος, χρηματοδοτήθηκε το 2005 από το Media Program. Από το 2007 διδάσκει σενάριο στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από τον Μάιο του 2007.