Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Το ’21 αλλιώς»: η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil». Η ενηλικίωση μίας «παιδικής» έκθεσης

Καστρίτη Νατάσα, Κατσιμάρδου Ρεγγίνα, Παναρίτη Παναγιώτα

7 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 46
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το σύγχρονο μουσείο ακολουθώντας τις συνεχείς αλλαγές σε κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο μεταβάλλει διαρκώς τον ρόλο του. Ο σκοπός του δεν περιορίζεται πλέον στη συλλογή, συντήρηση, μελέτη και έκθεση υλικών μαρτυριών και στην κοινοποίηση επιστημονικών δεδομένων για την προώθηση της επιστημονικής μελέτης, αλλά διευρύνεται αποκτώντας εκτός του επιστημονικού τόσο εκπαιδευτικό όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση πολύ βοηθητική είναι η συμβολή των περιοδικών εκθέσεων, οι οποίες αποτελούν την πιο σύγχρονη έκφραση των επιστημονικών συνεργατών ενός μουσείου.

Στην παρούσα ανακοίνωση θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ) «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με διοράματα και φιγούρες Playmobil», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2019 στην έδρα του μουσείου στην Αθήνα. Με την έκθεση αυτή, που αποτέλεσε την έμπρακτη απόδειξη της διάθεσης του ΕΙΜ να πρωτοτυπεί με τρόπους που ξαφνιάζουν ευχάριστα, θελήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι ιστορικές εκθέσεις μπορούν να είναι ταυτόχρονα διδακτικές και ψυχαγωγικές.

Καστρίτη Νατάσα Ιστορικός Τέχνης - Γενική Επιμελήτρια Συλλογών ΕΙΜ

Η Νατάσα Καστρίτη έχει τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2002 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, στο Παρίσι.

Από το 1995 εργάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), αρχικά ως ασκούμενη και από το 1997 ως μόνιμη επιστημονική συνεργάτης και επιμελήτρια, ενώ από το 2010 είναι υπεύθυνη όλων των συλλογών του Μουσείου. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις του ΕΙΜ και άλλων φορέων (Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης) και είναι συνυπεύθυνη για τη διαχείριση των social media του ΕΙΜ.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Τεκμήρια Ιστορίας του ΕΙΜ, σε εφημερίδες, περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί ιστορικές εκδόσεις, λευκώματα και καταλόγους εκθέσεων, μεταξύ των οποίων τα Πενάκια... "εφ' όπλου"! Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος στις γελοιογραφίες της εποχής (ΙΕΕΕ, 2012), 120 Σατιρικοί Χάρτες (Μίλητος, 2015, β΄έκδοση εμπλουτισμένη, 2020), Μέγας Αλέξανδρος. Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του. Καταγραφές σε 100 σπάνιους ιστορικούς χάρτες (Μένανδρος, 2017) και ο κατάλογος της επετειακής έκθεσης του ΕΙΜ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21» (επιμέλεια). Είναι μέλος της ομάδας επιμελητών της έκθεσης Το 21 αλλιώς: η Ελληνική Επανάσταση με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL και μέλος της επιστημονικής ομάδας του graphic novel 21: Η μάχη της πλατείας.

Κατσιμάρδου Ρεγγίνα Ιστορικός, Επιμελήτρια Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων ΕΙΜ

Η Κατσιμάρδου Ρεγγίνα αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2019 στον τομέα της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσειολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2010 εργάζεται αρχικά ως επιστημονική συνεργάτης και στη συνέχεια ως επιμελήτρια στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκθέσεων, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα, έχει επιμεληθεί εκδόσεις και είναι συνυπεύθυνη για τη διαχείριση των social media του ΕΙΜ. Είναι μέλος της ομάδας επιμελητών της έκθεσης Το 21 αλλιώς: η Ελληνική Επανάσταση με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL και της επιστημονικής ομάδας του graphic novel 21: Η μάχη της πλατείας. Τέλος, έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στον τομέα της επικοινωνίας και των social media, της μουσειακής αγωγής και της συγγραφής παραμυθιών.

Παναρίτη Παναγιώτα Δρ. Αρχαιολογίας, Επιμελήτρια Βιβλιοθήκης & Συλλογών ΕΙΜ

Η Παναγιώτα Παναρίτη έχει τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτορας του ίδιου τμήματος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία. Από το 2000 εργάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), αρχικά ως έκτακτη και από το 2005 ως μόνιμη επιστημονική συνεργάτης, επιμελήτρια των συλλογών κεραμικών, σφραγίδων και νομισμάτων του Μουσείου και ως συνεργάτης στη βιβλιοθήκη και στη συλλογή χαρακτικών. Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκθέσεων στο ΕΙΜ έχει δημοσιεύσει άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Τεκμήρια Ιστορίας του ΕΙΜ, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, καταλόγους εκθέσεων και στη δημιουργία του graphic novel 21: Η μάχη της πλατείας. Επίσης έχει συγγράψει ιστορικά βιβλία-βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά και έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση παιδικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Είναι υπεύθυνη της σειράς με μεταφρασμένα στα ελληνικά απομνημονεύματα φιλελλήνων και φιλελληνικά φυλλάδια, που εκδίδεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σχετικές ομιλίες