Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Tne new Middle East after ISIS: What next? (Συζήτηση)

Καιρίδης Δημήτρης, Sky Emma, Fabbe Kristin, Piccoli Wolfango

17 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 692
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Καιρίδης Δημήτρης
Sky Emma
Fabbe Kristin
Piccoli Wolfango

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/07/2017

Διάρκεια
69:13

Εκδήλωση
Olympia Summer Academy 2017

Χώρος
Εκθεσιακός και Πολιτιστικός χώρος Alpha Bank Ναυπλίου

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο
European International Studies Association

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Olympia Summer Academy, εθνικισμός, Μέση Ανατολή, πόλεμος, Ισλάμ

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy/OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που μετράει 13 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.
 
Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και το St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία, και το 2015 ως και το 2017 στην ιστορική πόλη  του Ναυπλίου, η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.
 
Η «Ολυμπία 2017» διεξήχθη από τις 9 ως τις 19 Ιουλίου 2017 με μεγάλη επιτυχία στο πολιτιστικό κέντρο της Alpha Τράπεζας στο Ναύπλιο. Το φετινό πρόγραμμα περιέλαβε 6 κύκλους σεμιναρίων, με την εξής θεματολογία:
 
ΚΥΚΛΟΣ Α: Διενέξεις και Πολιτική Βία
ΚΥΚΛΟΣ Β: Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία
ΚΥΚΛΟΣ Γ: Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Πολιτική, Κοινωνία και Οικονομία
ΚΥΚΛΟΣ Δ: Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία των Διεθνών Σχέσεων
ΚΥΚΛΟΣ Ε: Πολιτικές ταυτότητας και εθνο-θρησκευτικές συγκρούσεις στον 21ο αιώνα
ΚΥΚΛΟΣ ΣΤ: Ανάλυση Πολιτικού Ρίσκου
 
(για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.olympiasummeracademy.org)
 

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Sky Emma Senior Fellow, Jackson Institute for Global Affairs & Director, Maurice R. Greenberg World Fellows Program, Yale University

Η βρετανίδα Emma Sky είναι Διευθύντρια του Maurice R. Greenberg World Fellows Program του Πανεπιστημίου Yale, Senior Fellow στο Jackson Institute, όπου διδάσκει Πολιτική της Μέσης Ανατολής, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου “The Unraveling: High Hopes and Missed Opportunities in Iraq”. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Οξφόρδη (Ηνωμένο Βασίλειο), στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) και στο Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ (2007-2010), Σύμβουλος του διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (2006), Σύμβουλος του Συντονιστή Ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (2005) και Κυβερνητική Συντονίστρια για την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού στο  Kirkuk (2003-2004).

Έχει εργαστεί για δέκα χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη, διευθύνοντας σχέδια για την ανάπτυξη παλαιστινιακών θεσμών και για την προώθηση της συνύπαρξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίσης, στο παρελθόν, παρείχε τεχνική βοήθεια για την εξάλειψη της φτώχειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας και την επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έντυπα διεθνούς κύρους, όπως The New York Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, Politico, Atlantic, Slate, Survival, Center for a New American Security, US Institute of Peace, Τhe Guardian και The Journal of the Royal United Services Institute for Defence and Security Studies.

Η Emma Sky έχει τιμηθεί με τον τίτλο “Officer of the Order of the British Empire (OBE)“. 

Fabbe Kristin Επίκουρη Καθηγήτρια, Harvard Business School

Η Kristin Fabbe είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιχειρηματικής, Κυβερνητικής και  Διεθνούς Οικονομίας, στην Σχολή Επιχειρήσεων του Harvard Business School. Η πρωταρχική της εξειδίκευση ήταν στη συγκριτική πολιτική, με κέντρο ενδιαφέροντος τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, ιδιαίτερα, την Τουρκία.

Είναι κάτοχος διδακτορικού στην πολιτική επιστήμη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μεταπτυχιακού τίτλου στις διεθνείς σχέσεις από το London School of Economics και πτυχίου Ιστορίας από το Lewis and Clark College. Πριν από την ένταξή της στο Harvard Business School, διετέλεσε Επίκουρη καθηγήτρια στο Claremont McKenna College.

Piccoli Wolfango Πρόεδρος - Διευθυντής Ερευνών, Teneo Intelligence

Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.

Σχετικές ομιλίες