Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τιμητική εκδήλωση για την ιστορικό Νάντια Ντάνοβα

Χατζηιωσήφ Χρήστος, Κωνσταντίνοβα Γιούρα, Λυμπεράτος Ανδρέας, Γιανουλόπουλος Γιάννης, Ντάνοβα Νάντια

4 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1629

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις  Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το περιοδικό «Τα Ιστορικά» διοργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη, τιμητική εκδήλωση  για τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Βαλκανικών Σπουδών Nadia Danova (Νάντια Ντάνοβα) με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τόμου «Τα Βαλκάνια. Εκσυγχρονισμός, ταυτότητες, ιδέες. Συλλογή κειμένων προς τιμήν της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα». 

Η Νάντια Ντάνοβα, επικεντρώνοντας τις μακροχρόνιες έρευνες και το πρωτοποριακό και πολύπλευρο συγγραφικό της έργο στη βουλγαρική πνευματική αναγέννηση του 19ου αιώνα και τη σχέση της με τον νεοελληνικό διαφωτισμό, στον ρομαντισμό, στη διαμόρφωση των εθνικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια, η Νάντια Ντάνοβα συνέβαλε στην ανανέωση των βαλκανικών σπουδών και στη διαμόρφωση ενός συγκριτικού πλαισίου μελέτης, ιδιαίτερα σε θέματα ιδεολογιών και ταυτοτήτων, καθώς και στη συγκρότηση της εικόνας του άλλου. Η τιμώμενη, βαθιά γνώστρια της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, με το έργο της για τη βουλγαρική και την ελληνική ιστορία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των σχέσεων και των κοινών δεσμών ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς και στην κατανόηση της μακρόχρονης συνύπαρξής τους στη Βαλκανική χερσόνησο.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: 

Χρήστος Χατζηιωσήφ, Καθηγητής Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιούρα Κωνσταντίνοβα , Ιστορικός - Ελληνίστρια και επιμελήτρια της βουλγαρικής έκδοσης του βιβλίου

Ανδρέας Λυμπεράτος, Ιστορικός - Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου

Γιάνης  Γιανουλόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη αντιφώνηση, η Νάντια Ντάνοβα.

Χατζηιωσήφ Χρήστος Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νεώτερων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τα έτη 2009 με 2016 διεύθυνε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ρέθυμνο Κρήτης. Οι έρευνές του εστιάζουν πάνω σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, στην ιστορία της ιστοριογραφίας και στην ιστορία της τεχνολογίας. Είναι ο γενικός επιμελητής του συλλογικού έργου Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα στις Εκδόσεις Βιβλιόραμα και διευθύνει τη σειρά «Ιστορία και Κοινωνία» στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος ARCHERS που εκτελείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και επιστημονικός υπεύθυνος του υποέργου που αφορά τη μελέτη των κοινωνικών προϋποθέσεων της τεχνολογικής καινοτομίας. Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του είναι Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, η Γερμανία και η Επιστροφή των Εθνικισμών, Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2017.

Γεννήθηκε το 1947 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών  το 1965.

Από το 1973 έως το 1975 υπήρξε επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Alfred-Weber Institut), δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ε.Η.Ε.S.S. στην E.N.S στο Παρίσι καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Το 1981 έλαβε το Δίπλωμα Διδάκτορα Ιστορίας από την Ecole Pratique des Hautes Etudes - Paris IV με θέμα της διατριβής, «H ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου (19ος αι.)».

Από το 1983 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να εκτείνονται στα πεδία της Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας του μεσογειακού και ελλαδικού χώρου (18ος-19ος αι.), της Ελληνικής Ναυτιλίας και του Εμπορίου, της Ιστορίας της Βιομηχανίας και των Πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο μεσοπόλεμο, την περίοδο της Κατοχής και την μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με αυτοτελείς δημοσιεύσεις όπως: «Η γηραιά Σελήνη. Η βιομηχανία στην ελληνική οικονομία, 1830-1940», Αθήνα, Θεμέλιο, 1993, «Συνασός: Ιστορία ενός τόπου χωρίς ιστορία» Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005, «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα», επιστ. επιμέλεια, Αθήνα, Εκδόσεις Βιβλιόραμα, 1999, 2002, 2003, αλλά και πολλές συμμετοχές σε συλλογικά έργα όπως «Η δημοκρατία της Βαϊμάρης και οι σημερινές "αναβιώσεις" της» Εκδόσεις Πατάκη, «Μελέτες για τον Εμφύλιο Πόλεμο 1945-49» Εκδόσεις Ολκός, «Ψηφίδες», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, κ.α.

Κωνσταντίνοβα Γιούρα Ιστορικός - Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών & Κέντρο Θρακολογίας , Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών

Εργασιακή εμπειρία

1996-2000 Διδάσκουσα στην ιστορία
1997-1999 Λέκτορας στην ελληνική γλώσσα
2008-2011 Λέκτορας στην ελληνική γλώσσα
2006-2008 Ερευνήτρια
1996- Μεταφράστρια
2008 – Ερευνήτρια

Εκπαίδευση και κατάρτιση

1988-1994 Master of Art in History and Greek philology, Sofia University "St. Kl. Ohridski"
1994-1999 Τρία μηνιαία courses στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα
2000-2006 Διδακτορική διατριβή "Η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα"

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα

Ελίτ, ιδεολογία, Ελληνο-Βουλγαρικές, συγκρούσεις στα Βαλκάνια,

Λυμπεράτος Ανδρέας Ιστορικός - Κύριος Ερευνητής ( Β΄), Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ Ι.Τ.Ε.

ΣΠΟΥΔΕΣ


1997-2005:
Διδακτορική Διατριβή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας
(διακοπή 2 ετών, 1999-2000, λόγω στρατιωτικής θητείας).
Τίτλος Διατριβής: «Οικονομία, Πολιτική και Εθνική Ιδεολογία. Η διαμόρφωση των εθνικών κομμάτων στη Φιλιππούπολη του 19ου αι.» Ημερομηνία αναγόρευσης:
16/12/2005 («Άριστα»)

1996-7 :
Επισκέπτης φοιτητής στο School of Slavonic and East European Studies, University of London.

1994-5:
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα: M.A. in Modern European History, University of
Manchester.
Τίτλος : “The Ecumenical Patriarchate and the Bulgarian Church Question (1856-
1872)” Ημερομηνία απόδοσης τίτλου: 5/12/1995 (Degree awarded with Distinction)

1993-4 :
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Τμήμα
Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

1987-1993:
Πτυχίο Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και
Ψυχολογίας


ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ και ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ


Δεκέμβριος 2009 –
Εντεταλμένος Ερευνητής (Γ΄)

Σεπτέμβριος 2007- Δεκέμβριος 2009:
Δόκιμος Ερευνητής (Δ΄), Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ Ι.Τ.Ε.

Σεπτέμβριος-Ιούνιος 2007:
Μεταδιδακτορικός υπότροφος του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πρίνστον, Η.Π.Α.

Σεπτέμβριος 1997- Δεκέμβριος 1998:

Ειδίκευση στην Ύστερη Οθωμανική - Νεότερη Βαλκανική Ιστορία στο Ινστιτούτο
Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Σόφιας.

Γιανουλόπουλος Γιάννης Καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - Συγγραφέας

Ο Γιάννης Ν. Γιανουλόπουλος είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας.

Έχει γράψει τα βιβλία Η ευγενής μας τύφλωσις (Βιβλιόραμα1999) και Ο μεταπολεμικός κόσμος (Εκδόσεις Παπαζήση1992) και έχει συμμετάσχει με κείμενα του σε μια σειρά συλλογικών συγγραφικών έργων, επικεντρωμένων σε ιστορικά θέματα.

Ντάνοβα Νάντια Καθηγήτρια και ιδρυτικό μέλος της Βαλκανικής Ιστορίας στο Κέντρο Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας
Η καθηγήτρια Nadia Danova (Νάντια Ντάνοβα) είναι ιστορικός, ειδικευμένη στην Ιστορία των βαλκανικών λαών (15ος - 18ος αιώνας). Γεννήθηκε στη Σόφια στις 3 Μαρτίου του 1942. Σπούδασε Ιστορία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο "St Kliment Ohridski" απ’ όπου αποφοίτησε το 1964. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο αναδείχθηκε επίκουρη καθηγήτρια το 1980 και τακτική καθηγήτρια το 1995. Εργάζεται, επίσης, στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σόφια.

Επικεντρώνοντας τις μακροχρόνιες έρευνες και το πρωτοποριακό και πολύπλευρο συγγραφικό της έργο στη βουλγαρική πνευματική αναγέννηση του 19ου αιώνα και τη σχέση της με τον νεοελληνικό διαφωτισμό, στον ρομαντισμό, στη διαμόρφωση των εθνικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια, η Νάντια Ντάνοβα συνέβαλε στην ανανέωση των βαλκανικών σπουδών και στη διαμόρφωση ενός συγκριτικού πλαισίου μελέτης, ιδιαίτερα σε θέματα ιδεολογιών και ταυτοτήτων, καθώς και στη συγκρότηση της εικόνας του άλλου.

Βαθιά γνώστρια της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, με το έργο της για τη βουλγαρική και την ελληνική ιστορία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των σχέσεων και των κοινών δεσμών ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς και στην κατανόηση της μακρόχρονης συνύπαρξής τους στη Βαλκανική χερσόνησο.

Στις 21 Μαρτίου 2013, η καθηγήτρια Ντάνοβα, αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη τιμής για τη σημαίνουσα προσφορά της στη μελέτη της Βαλκανικής ιστορίας ιδιαίτερα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Σχετικές ομιλίες