Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θεωρία και πρακτική στα Ηνωμένα Έθνη

Ρούκουνας Εμμανουήλ

9 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1007

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών  με την στήριξη  του Περιφερειακού Γραφείου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια Ηνωμένα Έθνη: ατενίζοντας το μέλλον» την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ημερίδα έχει  ως στόχο  να συμβάλει στην δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων που αφορούν στην διεθνή ασφάλεια, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες από τα Ηνωμένα Έθνη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως οι κκ. Michael Møller, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, Σωτήρης Μουσούρης, τέως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Εμμανουήλ Ρούκουνας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός,  Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου  του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Αλέξανδρος- Λίνος Σισιλιάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ρούκουνας Εμμανουήλ Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, τ. Πρόεδρος του Institut de droit international
Ο Εμμανουήλ Ρούκουνας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι, τη Χάγη και τη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και το 1970 έγινε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1980 εξελέγη τακτικός καθηγητής διεθνούς δικαίου της ίδιας σχολής και συνταξιοδοτήθηκε το 2001, οπότε και του δόθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή. Ως καθηγητής έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και στην σχολή Διεθνούς δικαίου της Χάγης. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 2005 χρημάτισε πρόεδρος. Την περίοδο 1985-1991 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών ενώ έχει διατελέσει και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Iνστιτούτου του Διεθνούς Δικαίου (1993), του Διεθνούς Mονίμου Δικαστηρίου Διαιτησίας (2001) κ.α. Την περίοδο 1993 - 1999 ήταν εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Eθνών για τη Δυτική Σαχάρα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε αρκετές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Το 2008 ορίστηκε ως ad hoc δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ για το θέμα της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η οποία απαγορεύει στην Ελλάδα να προβάλλει veto για την συμμετοχής της πΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 εξελέγη πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. Το συγγραφικό του έργο εστιάζεται στο διεθνές δίκαιο, τη διπλωματική ιστορία και πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τη βιοηθική.

Σχετικές ομιλίες

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019 01:29:42

Ιουν 19, 2019

Τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2019

Βλαστός Δημήτρης Βαρβαρίγου Θεοδώρα Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Βέττας Νίκος Καραμπαρμπούνης Λουκάς Μιχαλόπουλος Στέλιος Ρεσβάνης Λεωνίδας Μπουρμπάκης Γιάννης Κόλλιας Γιώργος Ρούσσος Παναγιώτης

Γλώσσα: Ελληνική