Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Greek element in the work of the composer Georgios Kazassoglou (1908-1984)

Κατσαρού Σπυριδούλα

18 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1434
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Γεννημένος το 1908, σημαντικό έτος, κατά το οποίο ο Μανώλης Καλομοίρης έθεσε το ορόσημο για την ιδέα της ελληνικής μουσικής και έχοντας σπουδάσει δίπλα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, ο Γεώργιος Καζάσογλου ήταν φυσικά επηρεασμένος από τις ιδέες της εγχώριας μουσικής, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ σύνθεσης. Κληροδότησε ένα πλούσιο και πολύπλοκο έργο για την ελληνική μουσική κουλτούρα, το οποίο εκτείνεται σε περίπου όλα τα μουσικά είδη, με εξαίρεση την όπερα.
 

Η πίστη στη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, στην οποία βασίστηκε η διαδικασία δημιουργίας της ελληνικής ταυτότητας, απεικονίζεται στο έργο του. Στοιχεία από την αρχαία ελληνική μουσική παράδοση, τη βυζαντινή ψαλμωδία και, φυσικά, τα δημοτικά τραγούδια μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορες μορφές τόσο στη φωνητική όσο και στην οργανική μουσική του (όπως: μη μουσικά προγράμματα, δημοτικά τραγούδια, ρυθμοί και τρόποι, πρωτότυπες συνθέσεις μελωδικών θεμάτων εμπνευσμένων από τη λαϊκή μουσική κλπ.). Το παρόν έγγραφο επικεντρώνεται στις επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και εξετάζει την ύπαρξη και επιδέξια άσκηση αυτών των στοιχείων στο πλαίσιο των εργασιών του Γεωργίου Καζάσογλου, ο οποίος ανήκει στη δεύτερη γενιά των συνθετών, οι οποίοι πίστευαν και υπηρέτησαν την ιδέα μιας εθνικής ελληνικής μουσικής.

Κατσαρού Σπυριδούλα Μουσικολόγος
Η Σπυριδούλα Κατσαρού είναι πιανίστα και ιστορικός μουσικολόγος. Ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας στην Αθήνα, όπου σπούδασε θεωρία της μουσικής και σύνθεση δίπλα στο συνθέτη Μιχάλη Τραυλό και πιάνο με τις πιανίστες Ναταλία και Πόπη Μιχαηλίδου. Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (1999-2004), της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2007 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Στη διατριβή της, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dr Herbert Seifert, μελετά τη ζωή και το έργο του Έλληνα συνθέτη Γεωργίου Καζάσογλου (1908-1984). Έχει εργαστεί ως μουσικολόγος στο Μουσικό Αρχείο του Γεωργίου Καζάσογλου στην Καρλσρούη (2006-2012), αλλά και στο κέντρο Schoenberg στη Βιέννη (2011-12). Επίσης, έχει συνεργαστεί με την αυστριακή-ελληνική εταιρεία στη Βιέννη και έχει οργανώσει διάφορες συναυλίες και έργα όπως: Συναυλία για το Γεώργιο Καζάσογλου (2008), Metamorphosen (2010), καθώς και το διήμερο Project "Δημήτρης Μητρόπουλος 50 +1 χρόνια μετά "(2011), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Εργάζεται επίσης στο μουσείο της Παλαιών Μουσικών Οργάνων στη Βιέννη (Neue Burg). Οι συνθέσεις της έχουν εκτελεστεί κυρίως στην Ελλάδα σε διάφορες αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη κλπ).

Σχετικές ομιλίες