Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογίες αιχμής στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Συμπεράσματα και προτάσεις από το Δίκτυο Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης

Μελανίτης Νίκος

6 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1695
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μελανίτης Νίκος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/11/2012

Διάρκεια
17:55

Εκδήλωση
Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες

Χώρος
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Διοργάνωση
ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών

Κατηγορία
Οικονομία, Τεχνολογία

Ετικέτες
τεχνολογίες αιχμής

Με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής ως καθοριστικών παραμέτρων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας, που θα στηρίζει σύγχρονες θέσεις εργασίας και την πρόκληση χάραξης εθνικών στρατηγικών, ο ΣΕΒ διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Σκοπός της παρέμβασης του ΣΕΒ είναι να συμβάλει σε μία ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και να αναδείξει τη σπουδαιότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας.

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το Δίκτυο Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και τις τεχνολογίες αιχμής που ανέλαβε να καταγράψει με ορίζοντα το 2020, ο κ. Νίκος Μελανίτης από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ, επισήμανε: «Η επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα εξαρτάται και επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων με κυρίαρχους το νομικο-κανονιστικό περιβάλλον, τη διαθεσιμότητα των πόρων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το ανθρώπινο δυναμικό. Μία τεχνολογία ενδεχομένως επιφέρει αλλαγές σε περισσότερους του ενός οικονομικού κλάδου δραστηριότητας. Ομοειδείς τεχνολογίες με κοινή επιστημονική βάση (γνωστικά αντικείμενα με συναφή επιστημονική προέλευση) συναποτελούν ένα θεματικό Τεχνολογικό Τομέα Αναφοράς. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η επίπτωση των αλλαγών που επιφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα, επιτελείται με βάση τον Τεχνολογικό Τομέα Αναφοράς για μεθοδολογικούς και εργονομικούς λόγους: Η συγκέντρωση της πληροφορίας, η οργάνωσή της και η ανάλυσή της σε όρους στρατηγικής ενημέρωσης επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα όταν ακολουθήσει την ίδια κατηγοριοποίηση που δεν αφίσταται αυτών που ακολουθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι τεχνολογίες αιχμής επιλέχθηκαν από 60 εμπειρογνώμονες από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο και αναδείχθηκαν ως ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης με μεθοδολογικά κριτήρια την ύπαρξη αγοράς, διακεκριμένης τεχνολογικής και ερευνητικής παραγωγής, δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων με εκφρασμένο ενδιαφέρον στην τεχνολογία, και τέλος, προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία στην ελληνική αγορά ή στο ελληνικό περιβάλλον σε ορίζοντα ως το 2020».

Μελανίτης Νίκος Καθηγητής, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Ο Νικόλαος Εμμ. Μελανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Διπλ. 1987, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1991, QMW, Materials Dept).

Η ερευνητική και επαγγελματική του απασχόληση του εντάσσεται στις περιοχές μηχανολογίας, τεχνολογίας και επιστήμης των υλικών, οπτικών, laser και φασματογραφικών εφαρμογών σε υλικά, πειραματικής μηχανικής - μακροσκοπικής και μικροσκοπικής - καταστροφικής και μή (εφελκυσμός και θλίψη μετάλλων, πολυμερών, συνθέτων υλικών και διεπιφανειών), εμβιομηχανικών δοκιμών και υλικών.

Η επαγγελματική και πρακτική του εμπειρία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διαχείρισης έργου έχει προκύψει από την απασχόλησή του ως συμβούλου τεχνολογίας και συντονιστή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. Από τον Μάιο του 1999 είναι Καθηγητής στον Τομέα Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Ναυτικών Υλικών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, έχει εκπονήσει περισσότερες από 20 πραγματογνωμοσύνες για το Πολεμικό Ναυτικό, και έχει δημοσιεύσει 40 εργασίες (με περισσότερες από 200 ετεροαναφορές) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, 2 διδακτικά εγχειρίδια, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε αντίστοιχες διεθνείς εκδηλώσεις για θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Έχει διατελέσει National Contact Point για το 5ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας (FP5) και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, σε θέματα Βιομηχανικών Τεχνολογιών, Υλικών και Περιβάλλοντος (1998-2002), εθνικός εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Research & Innovation (2002-2005) και εμπειρογνώμονας στην Τεχνική Επιτροπή Advanced Vehicle Technologies (AVT) του RTO/NATO (2000-2003).