Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τέχνες & Παιδικό Βιβλίο με έμπνευση το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης - ΜοΜΑ

Hudson Christopher, Αράχωβα Τόνια, Βατόπουλος Νίκος, Γιαννικοπούλου Αγγελική, Κρητικού Ίρις, Μαυρωτάς Τάκης, Ηλιόπουλος Βαγγέλης

16 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 97:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 360
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι εκδόσεις Μέλισσα και ο IANOS, οργάνωσαν συζήτηση με έμπνευση τη νέα παιδική σειρά βιβλίων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης – ΜοΜΑ.

Συμμετείχαν οι:

Christopher Hudson, διευθυντής των εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης – ΜοΜΑ

Τόνια Αράχωβα, Βιβλιοθηκονόμος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφορήσης (IFLA)

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος & συγγραφέας

Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ίρις Κρητικού, Ιστορικός & κριτικός τέχνης, πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Συντονιστής

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στον ΙΑΝΟ

Τον Οκτώβριο εγκαινιάστηκε μία σειρά πολιτιστικών δράσεων, με επίκεντρο το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης - ΜοΜΑ σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα», ο οποίος διατηρεί την αποκλειστικότητα της έκδοσης των βιβλίων του στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του εκδοτικού τμήματος του ΜοΜΑ, με την ευκαιρία της έκδοσης των παιδικών βιβλίων τους στα ελληνικά και στα πλαίσια του «Αθήνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018» βρέθηκε στην Ελλάδα για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο βιβλιοπωλείο της Αθήνας με τίτλο:

Τέχνες & Παιδικό Βιβλίο με έμπνευση το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης -  ΜοΜΑ

Στην εκδήλωση συζητήθηκε πώς ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα συνάντησης ανάμεσα στα παιδιά και τις τέχνες. Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς και άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού συζήτησαν τη δυναμική της σύνδεσης του παιδικού βιβλίου με τις τέχνες και πώς αυτή η σχέση συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη του παιδικού και νεανικού κοινού.

Hudson Christopher Ιδρυτής, LOWGILL LLC - π. Διευθυντής των εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης – ΜοΜΑ

Τρέχουσες Δραστηριότητες:

• 2020 – παρόν LOWGILL LLC, Ιδρυτής
Η Lowgill είναι εταιρεία που επικεντρώνεται στους τομείς του πολιτισμού, των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών.
• Προεδρία στο MGIP (Motovun Group of International Publishers)
• PEN International (πολύγλωσσες εκδόσεις) σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Freedom to Publish
• Διευκόλυνση έκδοσης έργων στην Αγγλική γλώσσα και παγκόσμια προώθηση
• Συγγραφή κειμένων και προετοιμασία διαλέξεων στον τομέα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών
• Συμβουλευτική σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων
• Επιλεγμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για εκδότες, μουσεία, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και πολιτιστικά ιδρύματα.

Προηγούμενες Δραστηριότητες:

2005 – 2020 THE MUSEUM OF MODERN ART, Νέα Υόρκη, Διευθυντής εκδόσεων

2001 – 2005 GETTY PUBLICATIONS, Λος Άντζελες, Διευθυντής εκδόσεων

1986 – 2001 J. PAUL GETTY MUSEUM, Λος Άντζελες, Διευθυντής εκδόσεων

Αράχωβα Τόνια Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA)

Η Τόνια Αράχωβα έχει διατελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος όπου και συνεχίζει και εργάζεται από το 1995. Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, ΜΡΑ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις presidential libraries. Η Διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα "Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος". Είναι το μόνο άτομο από την Ελλάδα που εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) στα 90 χρόνια λειτουργίας της. Διατελεί officer στο Management & Marketing Section και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA International Libraries Marketing Award. Aπό το 2007 έως το 2010 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μιλά γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά και παίζει πιάνο. Είναι Διευθύντρια Σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την στρατηγική διοίκηση, το marketing, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πολιτιστική διπλωματία.

Βατόπουλος Νίκος Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) και «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Γιαννικοπούλου Αγγελική Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), ΕΚΠΑ

Η Αγγελική Γιαννικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών. Το 1989 πήρε Μάστερ εκπαίδευσης (M.Εd) από το Πανεπιστήμιο του Hull (Αγγλία), ενώ το 1992 απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα της διατριβής της, "Οι αισώπειοι μύθοι και η αγωγή των παιδιών με ειδική αναφορά στις ηλικίες τέσσερα έως έξι".
 

Ασχολείται με θέματα εισαγωγής στο γραμματισμό (έχει δημιουργήσει κόμβο με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για νηπιαγωγούς), πολυγραμματισμών, διαθεματικών προσεγγίσεων και κυρίως με το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και τη διδακτική της λογοτεχνίας στο νηπιαγωγείο. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και στην Αγγλία κυκλοφορεί το βιβλίο της "Fables and Children: Form and Function". Aσχολείται με θέματα εικονογράφησης παιδικών βιβλίων, με ζητήματα αφήγησης ιστοριών, πρόσληψης και κατανόησης παραμυθιών, καθώς και με θέματα (προ)ανάγνωσης. Είναι Καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κρητικού Ίρις Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης - Ανεξάρτητη Επιμελήτρια - Γενικός γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

H Ίρις Κρητικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης στο Institut fur Byzantinistik του Πανεπιστημίου της Βιέννης με υποτροφία της Αυστριακής Πρεσβείας και στο Courtauld Institute του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Α. Ωνάσης». Επιπλέον, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του BOWIE State University, Maryland System (Master of Education (M.Ed.) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΝΙΜΑ με αντικείμενο σπουδών την εμψύχωση παιδιών και ενηλίκων και τη μεθόδευση δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λονδίνο εργάστηκε στον τομέα της Μουσειακής εκπαίδευσης (Greek Afternoon & Hellenic College, London).

Από το 1994 εργάστηκε στην Ελλάδα, στους τομείς της τέχνης και της εκπαίδευσης (Διευθύντρια επιμόρφωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενηλίκων στο Campus Praxis του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ζηρίδη και στη συνέχεια Συνδιευθύντρια του Πολιτιστικού Τομέα του Ομίλου Ιωάννη Φιλίππου/IOFIL Art & Events). Από το 2004 εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια, προωθώντας το έργο σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και πραγματοποιώντας σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Μουσεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Πινακοθήκες, Ιδρύματα, Ιδιωτικές Συλλογές και άλλους φορείς πολιτισμού καθώς και με Τράπεζες, Εταιρείες και άλλους φορείς που επιλέγουν να συνδέσουν την ταυτότητα και το αντικείμενό τους με την τέχνη και τον Πολιτισμό.

Τα κύρια επιμελητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική, τη φωτογραφία, αλλά επίσης το κόσμημα, την κεραμική και το ύφασμα. Παράλληλα διδάσκει ιστορία της τέχνης και ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων σε θέματα τέχνης, ενώ αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά τέχνης και πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έλιξ το βιβλίο της Hortus Conclusus: 36 ιστορίες μιας ξανακερδισμένης Άνοιξης. Είναι Γενική Γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, υποστηρίζοντάς το εθελοντικά από το 1992. Είναι ενεργό μέλος του Σωματείου Διάζωμα. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Μαυρωτάς Τάκης Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο Τάκης Μαυρωτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών, όπου έκανε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Το σώμα του έρωτα και του θανάτου στη νεοελληνική ζωγραφική". Εργάστηκε στο γραφείο του καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη και μετά το 1988 στο πολιτιστικό Ίδρυμα Πιερίδη, καθώς επίσης και στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ως εικαστικός συντάκτης. Είναι Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Έχει διατελέσει διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών (Α.Ι.CA.).

Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις: "Όψεις μιας μεγάλης Ελλάδας" του Enzo Crea στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1987, "Απολογισμός μιας Συλλογής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης" στην Εθνική Πινακοθήκη, 1988, "Αναδρομική έκθεση Δημήτρη Μυταρά" στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 1989, "Μεσαιωνική Κυπριακή κεραμική 13ος-16ος αιώνας" στο Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 1990, και ακολούθως στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Τόκου-12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, "Δημήτρης Μυταράς - Χρίστος Καράς" στη Metropolis Art Galleries, Νέα Υόρκη, 1991, "Θησαυροί της Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης" στο Σπίτι της Κύπρου, 1991, "Συλλογή Β. Φρυσίρα" στην Πινακοθήκη Πιερίδη και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 1991, "Νέοι Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 1992, "Συλλογή Β. Φρυσίρα" στα Νεώρια Χανίων, 1993, "Πηλός και πλαστική δημιουργία" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 1993, και ακολούθως στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου Ρεθύμνης, 1994, "Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική-Συλλογή Β. Φρυσίρα" στη Θεσσαλονίκη, 1994, "Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη - Τράπεζα Κύπρου", HELEXPO Θεσσαλονίκης, 1994, "Κύπρος - 9000 χρόνια πολιτισμού" στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στην Κέρκυρα, 1994, "Κύπρος - 9000 χρόνια πολιτισμού" στη Βουλή των Ελλήνων, 1996, "Μεταπολεμική πρωτοπορία στην Ελλάδα" στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, 1996, "Κυπρίων πλους" στο Ίδρυμα Μαμιδάκη, Άγιος Νικόλαος Κρήτης, 1996, "Δημήτρης Σακελλίων" στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 1998, "Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας στη Ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού", στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 1998, "Παναγιώτης Τανιμανίδης" στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 1999, "Κυπριακές Αρχαιότητες από το Μουσείο του Ιδρύματος Πιερίδη", στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 1999, "Συλλογή Γιάννη Κυνηγόπουλου", στη Σύρο, 1999, "Takis - Chryssa" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 2000, "Γιάννης Αδαμάκος" στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 2000, "Συλλογή Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης", στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 2000, "Γιώργος Ξένος" στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 2001, "Αρχαία Κυπριακή Τέχνη", στο Μουσείο Πιερίδη, στην Αθηναΐδα, 2001, "Ολυμπισμός και Τέχνη - Συλλογή του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάννης", στην Αθηναΐδα, 2002, "Ζωγραφικός και Αρχιτεκτονικός χώρος - Φασιανός - Παπαϊωάννου" στην Αθηναΐδα, 2003, "Η Κληρονομιά του Απόλλωνα" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 2003, "Βήματα Ζωής" της Χριστίνας Σαραντοπούλου στην Πινακοθήκη Πιερίδη, 2003, "Οι γείτονές μας" στην Αθηναΐδα, 2004, "Κίονες και πεσσοί" στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 2005, "Με το φακό στραμμένο στις Κυκλάδες" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2005, κ.ά..

Ηλιόπουλος Βαγγέλης Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο γνωστός Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει περισσότερα από πενήντα βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά εχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Σήμερα συντονίζει την ομάδα Ακτιβιστών Αναγνωστών.

Σχετικές ομιλίες