Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι στις διεθνείς κρίσεις - Εισαγωγή

Μουσούρης Σωτήριος

19 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 05:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1061

Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (Ε.Ε.Δ.Δ.Δ.Σ.) διοργάνωσε στις 19-21 Δεκεμβρίου 2014 το Ετήσιο Συνέδριό της στην Αθήνα.

Όπως κάθε χρόνο, η θεματική του Συνεδρίου συνδέεται με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Ενόψει της 70ης Επετείου από την ίδρυση των ΗΕ, το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν

«Διεθνείς κρίσεις και σύγχρονες εξελίξεις: η θέση και ο ρόλος των ΗΕ».

Κεντρική Ομιλία: Ροζάκης Χρ., Ομοτ. Καθηγητής, Πρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου, Συμβούλιο της Ευρώπης

Εισηγούνται οι: Αζαρία Δ., Ακριβούλης Δ. Ευθ., Ακτύπης H., Αντωνόπουλος Κ., Αρώνη Χ., Βαρουξάκης Σ., Βούλγαρης Ν., Γεωργιλάς Σ., Γουργουρίνης Α., Καραβίας M., Κεντρωτής  Κ. Δ., Κεφαλά B., Κωνσταντινίδης Α.. Μαγκλιβέρας Κ., Μαρούδα Μ.Ντ., Μικέλης Κ., Μπαξεβάνης Χ., Μπρεδήμας Αντ., Παπαγεωργίου Δ., Παπαϊωάννου M., Παπασταυρίδης Ε., Πέρβου Ι., Περγαντής Β., Πλατιάς Χ., Σαράντη Β., Σαρηγιαννίδης M., Σέργης Π., Τζαβαλά Ε., Τζανακόπουλος Α., Τζιβάρας Ι. κ.ά.

Συζητούν οι: Σισιλιάνος Λ.-Α., Γιόκαρης Α., Βαρουξάκης Σ., Μουσούρης Σ., Παζαρτζή Φ., Περράκης Σ., Στοφορόπουλος Θ., Τσάλτας Γρ., Υφαντής K., Χατζηκωνσταντίνου Κ., κ.ά.

H Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την κεντρική ομιλία, τη Β΄ συνεδρία με τίτλο "Τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι στις διεθνείς κρίσεις" καθώς και τη Δ΄ συνεδρία υπό το γενικότερη θεματική "Διεθνείς κρίσεις - Ειδικές περιπτώσεις".

Μουσούρης Σωτήριος Νομικός - Οικονομολόγος, τ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Γεννήθηκε στη Κομοτηνή από γονείς από Ανατολική Θράκη και Κεφαλληνία. Ανατράφηκε και σπούδασε στην Αθήνα όπου κατέφυγε η οικογένεια του το Μάρτιο 1941. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δικηγόρος Αθηνών.

Υπότροφος Fulbright έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη.

Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Harvard School of Business Administration ( DBA 1967).

Το 1966 προσελήφθη ως στέλεχος της γραμματείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Γρήγορα έφθασε σε ανώτατες πολιτικές θέσεις με ιδιαίτερη σημασία για το διεθνές δίκαιο. Διετέλεσε υπαρχηγός αποστολής στην Αφρική (1968-69) και γραμματέας της Ομάδας Προσωπικοτήτων για τη διερεύνηση και κατάρτιση προτάσεων για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις.

Με άδεια από τον ΟΗΕ επέστρεψε το 1982, για ένα χρόνο, στην Ελλάδα, όπου διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Από το 1987 κατείχε χαρτοφυλάκια του πολιτικού τομέα του Οργανισμού και είναι ο μόνος Έλληνας μέχρι σήμερα που κατέλαβε τόσο υψηλό αξίωμα σ’αυτόν.

Μέλος Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 1981-1982.

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, 1982-1995 (διορίστηκε από τον Γ.Γ. Perez de Cuellar το 1982 και τον Boutros Ghali το 1992).

Υπεύθυνος της λειτουργίας του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) , του συντονισμού του συστήματος του ΟΗΕ και της οργάνωσης Διεθνών Διασκέψεων (1983-86)

Για πέντε χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Εναντίον των Φυλετικών Διακρίσεων (απαρτχάιντ), και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προετοιμασία και διαπραγμάτευση της ομόφωνης Διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης για τη Νότιο Αφρική. Ο κ. Μουσούρης έχει προωθήσει σημαντικά την ιδέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Απρίλιο του 2006 παρασημοφορήθηκε σε ειδική τελετή στην Πρετόρια, από τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, για τις προσπάθειές στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Το 1992 ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων συγχωνεύοντας τρία πολιτικά γραφεία και διεύθυνε τα τμήματα πολιτικών υποθέσεων Ευρώπης (Γιουγκοσλαβία κ.α.) Β. και Ν. Αμερικής και Ανατολικής Ασίας καθώς και για τη λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης.

Προσωπικός Απεσταλμένος του Γεν. Γραμματέα για Αφγανιστάν και Πακιστάν και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το Αφγανιστάν (έδρα Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ) για δυόμιση χρόνια. Παραιτήθηκε το 1995 και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (1995-2000).

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής που ίδρυσε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (1997-2004).

Ειδικός Σύμβουλος και Προσωπικός Απεσταλμένος ( άμισθος) των Υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και Γ. Παπανδρέου (1997-2004).

Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ίδρυμα Ασία-Ευρώπη - ASEF (1997-σήμερα).

Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1998-σήμερα).

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης (1997-σήμερα).

Πρόεδρος του European Business Council for Africa and the Mediterranean (2009-2010).

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών &Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Δημοσίευσε δεκάδες άρθρων και τμήματα βιβλίων ( Product life theory, Code of conduct for transnational corporations, Η ήττα των νικητών κ.α.) και έδωσε αναρίθμητες ομιλίες, συνεντεύξεις και σεμινάρια στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Αφρική και Ευρώπη και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής με το παράσημο Grand Companion Oliver Tambo-silver(2006).

Τον Μάιο 2009 ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ομιλίες