Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα αρχαία θέατρα της Βοιωτίας

Χαραμή Αλεξάνδρα

26 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 05:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1189
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της Η’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα».

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και με  την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει  και να υποκινήσει  όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Στο επίκεντρο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος τέθηκε «η στρατηγική για τον ψηφιακό πολιτισμό» και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων.

Το παραπάνω θέμα προσπάθησαν να διαφωτίσουν το πρωί της Κυριακής με τις εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ.  Βασίλης  Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης, Ομότιμοι καθηγητές αρχαιολογίας, με θέμα "Ψηφιακό ημερολόγιο ανασκαφής", Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ.Αρχιτέκτων - Μηχανικός, αναστηλωτής στο θέατρο Διονύσου Αθήνας, με θέμα "Νέες τεχνολογίες στην αναστήλωση των μνημείων", Κώστας Κωνσταντινίδης«Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό»,Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ, «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Πέτρος Κατσούδας, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, «Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα video ο Κώστας Νέδας, Δρ. τοπογράφος-μηχανικός.

Την Κυριακή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρευρέθηκαν ο κος Κώστας  Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου.
 

 

Χαραμή Αλεξάνδρα Αρχαιολόγος, Εφορος αρχαιοτήτων στη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Η Αλεξάνδρα Χαραμή πήρε το πτυχίο στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS I – Pantheon Sorbonne. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα διατριβής: «Από τα ελληνιστικά νεκροταφεία των Θηβών. Συμβολή στην τοπογραφία και την ιστορία της μετά-Αλεξάνδρειας πόλεως των Θηβών».

Το 1990 διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟ. Το 1991 υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας. Aπό το 1992 μέχρι σήμερα υπηρετεί στη Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Θ’ ΕΠΚΑ διενήργησε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Βοιωτίας : Αλίαρτο, Χαιρώνεια, Δήλεσι, Τανάγρα, Πλαταιές, Θήβα. Από το 1995 ορίστηκε υπεύθυνη για τις περιοχές της Ν.Α. Βοιωτίας (Τανάγρα, Δήλεσι, Άρμα, Ελεώνα κ.α.) καθώς και υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου, την νέα πρόταση της μόνιμης έκθεσης του οποίου ανέλαβε να φέρει εις πέρας το 2004, καθώς και την επίβλεψη των εργασιών εκσυγχρονισμού και επισκευής του, με σκοπό την επαναλειτουργία του. Το Μουσείο ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό το 2006.
Το 2006 ορίστηκε υπεύθυνη για σημαντικό τμήμα της μελέτης της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και υπεύθυνη της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε και διατηρείται στον χώρο πίσω από το κτήριο του νέου Μουσείου Θηβών.

Το 2010 ορίστηκε υπεύθυνη της υλοποίησης της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και της υλοποίησης της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πίσω από το κτήριο του Νέου Μουσείου Θηβών.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ανακοινώσεις, και έχει δημοσιεύσει μελέτες οι οποίες αφορούν κυρίως στην ελληνιστική κεραμική και κοροπλαστική της Βοιωτίας. Έχει συγγράψει λήμματα στον τόμο που εκδόθηκε με αφορμή την προσωρινή περιοδική έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδά το 2003-2004 και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του τόμου για την αρχαιολογία της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόσφατες μελέτες της Αλεξάνδρας Χαραμή υπό δημοσίευση είναι «Τάφος «μακεδονικού τύπου» από την νεκρόπολη της Αρχαίας Τανάγρας» και «Εορτές και αγώνες στο Γυμνάσιο της αρχαίας Τανάγρας σε μια επιγραφή αυτοκρατορικών χρόνων από το Δήλεσι της Βοιωτίας (αρχαίο Δήλιον)».

Σχετικές ομιλίες