Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σύνταγμα 2.0, οι πολίτες σχεδιάζουν το Σύνταγμα της Ελλάδας

Νούσιας Αλέξανδρος

21 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 841
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες;
Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής  διακυβέρνησης;
 
Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Δίνουν τη δυνατότητα σε κοινωνικές συλλογικότητες να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.
 
Σκοπός της Διεθνούς  αυτής Συνάντησης ήταν η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η από κοινού διερεύνηση ενός θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβαση της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.
 
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών CulturePolis, PlaceIdentity και Scify. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου.
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Στην εισήγησή του, στο πλαίσιο της ημερίδας, ο νομικός Αλέξανδρος Νούσιας  παρουσίασε το έργο Σύνταγμα 2.0 που αφορά στην ανάπτυξη μίας πρότυπης δημοκρατικής διαδικασίας σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου συντάγματος για την Ελλάδα μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Το εγχείρημα βασίζεται στη δικτύωση και τη συνεργασία ενεργών πολιτών και ομάδων αναπτύσσοντας στην πράξη μία μεθοδολογία που επαναπροσδιορίζει τους τρόπους και τους όρους διαβούλευσης και προσβασιμότητας των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες. Αξιοποιεί επιστημονικές εξελίξεις και σύγχρονες μεθόδους διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων προσεγγίζοντας μία νέα πολιτειακή τεχνογνωσία που θα διατίθεται ανοιχτή στο κοινό. Το Σύνταγμα 2.0 αποτελεί μία από τις δράσεις της πλατφόρμας πολιτικής καινοτομίας Πολιτεία 2.0 ( Πολιτεία 2ης γενιάς) μία πρόταση νέων πολιτών από την Ελλάδα που απέσπασε το Βραβείο Κοινού σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας, τον Νοέμβριο του 2012.

Νούσιας Αλέξανδρος Νομικός Σύμβουλος

Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, νέων μέσων επικοινωνίας και ανοικτών δεδομένων. Είναι Συνεργάτης Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπεκοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι συνιδρυτής του MyData Greece και ιδρυτικό μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Creative Commons.

Σύμβουλος Νομικών Υπηρεσιών σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων, Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ανοιχτών Δεδομένων, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού. Διακεκριμένος εισηγητής σε πλήθος και Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πνευματική Ιδιοκτησία από το Πανεπιστήμιο του Manchester και πτυχίου Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νομικός Υπεύθυνος των Creative Commons Ελλάδος, Νομικός Υπεύθυνος του Open Data Institute – Κόμβος Αθήνας και εργάζεται ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε Ευρωπαϊκά Κονσόρτια. Παράλληλα έχει πολλές Εισηγήσεις σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια και fora ανά τον κόσμο. Από το έτος 2008 εργάζεται ανεξάρτητα και παρέχει σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς πλήρεις νομικές υπηρεσίες.

Σχετικές ομιλίες