Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας "Think Social Act Business" - Εναρκτήριες ομιλίες

Τσακάλη Μαρία, Πέγκας Σπύρος, Πετρίδου Ευγενία

28 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 882
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τοπικού παραρτήματος της EUNIC Θεσσαλονίκης (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη) και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσκλήθηκε μια πολύ σημαντική ομάδα αρμόδιων φορέων και οργανισμών καθώς και κοινωνικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς, για να ανταλλάξουν τα μέλη της τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας, που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους νέους και το ευρύτερο κοινό σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προοπτικές στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
 
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αυξήσει το ενδιαφέρον για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ανάμεσα στους νέους, να δώσει μεγαλύτερες ευκαιρίες σε όσους θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία στον τομέα και να προωθήσει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
 
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια σειρά σεμιναρίων που οργανώθηκαν για να συμβάλλουν στον γενικότερο διάλογο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και να παρουσιάσουν μια σειρά καλών πρακτικών και διεθνών εμπειριών με απώτερο σκοπό την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη.
 
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014 και συνδιοργανώθηκε από τη EUNIC (British Council, Goethe Institut Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Ελληνο-ϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φ.Γκ. Λορκα») και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.
 
Τη διοργάνωση υποστήριξαν: Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Anna Lindh Foundation, ο Οργανισμός 180º, το περιοδικό ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ, το φεστιβάλ «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», ο Ανάπλους και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (KEPA).


Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.

Τσακάλη Μαρία Chair EUNIC Cluster Θεσσαλονίκης

Πέγκας Σπύρος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Ο Σπύρος Πέγκας ήταν υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΟΤΑΜΙ στις εκλογές της 20.9.2015 και μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες καιΔιεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Στη συνέχεια εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕγια τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες. Επιστρέφοντας στην πόλη, ανέλαβε την Galerie Ντόρα Πέγκα, εξελίσσοντάς την από μία τοπική επιχείρηση χειροποίητων χαλιών σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Από τη θέση αυτή, κατάφερε να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την μια πόλη κοσμοπολίτικη, πολυπολιτισμική και ανοιχτή στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πλήθος διεθνών διοργανώσεων φιλοξενήθηκαν στην πόλη όπως η «15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου» και η “Womex- World Music Expo”, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα που αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Thessaloniki Food Festival, ο θεσμός τωνsleepover παιδιών στα μουσεία και η ανακαίνιση 4 παιδικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίστηκε Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβριο του 2014Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία συνεχίζει τη μεθοδική προώθηση ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής της πόλης. Αυτή η πολιτική ξεκινά μεταξύ άλλων από την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, με πρωτοβουλίες όπως δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες, έκδοση θεματικών χαρτών, τοποθέτηση ʽδεικτών μνήμηςʼ, και φτάνει ως τη συγκρότηση του Convention Bureau της πόλης καθώς και τη συστηματική στόχευση και παρουσία σε συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες υπάρχει δυναμική άντλησης μεγάλου τουριστικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το διαρκώς αυξανόμενο κύμα τουριστών από το εξωτερικό, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και η αύξηση ελλήνων επισκεπτών στην πόλη για πρώτη φορά μετά το 2009.

Πετρίδου Ευγενία Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ

Σχετικές ομιλίες