Bodossaki Lectures on Demand

Σπήλαια: ναοί για τους κυνηγούς μαμούθ

Zhitenev Vladislav

30 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 995
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.Σπήλαια: ναοί για τους κυνηγούς μαμούθ
 

Αινιγματικοί υπόγειοι ναοί με τοιχογραφίες που απεικονίζουν μαμούθ και ρινόκερους βρέθηκαν σε σπηλιές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Σαμάνοι και καλλιτέχνες έζησαν σε αυτές τις σπηλιές κατά την διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Η ανακάλυψη ενός παρόμοιου ναού σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων στην σπηλιά Κάποβα στα Ουράλια όρη, στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, ήταν προφανώς μια μεγάλη έκπληξη. Θα μπορούσε να είναι ένας είδος «μετανάστευσης με τα πόδια», καθώς δεν υπήρχαν άλογα και τροχοφόρα οχήματα για να διανύσουν τόσο μεγάλες αποστάσεις στην Εποχή των Παγετώνων; Μπορεί η παλαιογενετική να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις; Οι άνθρωποι που ζωγράφισαν τα μαμούθ κυνηγούσαν όντως αυτούς τους τριχωτούς γίγαντες και αν ναι, ποιες είναι οι ενδείξεις γι αυτό; Γιατί οι σύγχρονοι επιστήμονες αν μελετούν την αρχαία πρακτική της παραδοσιακής ιατρικής; Οι έρευνες στην σπηλιά της Κάποβα στα νότια Ουράλια όρη στη Ρωσία απαντούν ή τουλάχιστον αρχίζουν να απαντούν σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα.


Zhitenev Vladislav Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Αρχαιολογίας, Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας (Lomonosov Moscow State University)

Ο Vladislav Zhitenev είναι Ρώσος αρχαιολόγος και ιστορικός, Aναπληρωτής Kαθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας. Έχει δημοσιεύσει έρευνες παλαιογενετικής και αρχαιολογίας για την μετανάστευση και τις αλλαγές στη σύσταση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά την Εποχή του Χαλκού στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2015 (522, 167–172, June 2015). Από το 1997 διεξάγει έρευνα στην τάιγκα στα Ουράλια όρη και είναι ο Επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας στα νότια Ουράλια όρη. Επίκεντρο της έρευνάς του είναι η πρώιμη μεταναστευτική κίνηση του Homo Sapiens, οι σπηλιές-καταφύγια και η παλαιολιθική τέχνη κατά την Εποχή των Παγετώνων.

Σχετικές ομιλίες