
Σωτηροπούλου Χρυσάνθη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/05/2015
Διάρκεια
14:33
Εκδήλωση
Έλληνες Σεναριογράφοι - 100 έτη προσφοράς στον Ελληνικό Κινηματογράφο (ημερίδα)
Χώρος
Αμφιθέατρο της Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Διοργάνωση
Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την παραγωγή της πρώτης – βουβής - ελληνικής ταινίας "Γκόλφω", το 1914 (σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπαχατόρη σε σενάριο Σπυρίδωνος Περεσιάδη, από το ομότιτλο θεατρικό του έργο), διεξήγαγε αυτήν την ημερίδα με σκοπό να καταδείξει τη συμβολή των Ελλήνων σεναριογράφων στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Εξ ου προσκλήθηκαν οι Δημήτρης Ζαννίδης (Από τον λόγο του ελληνικού βωβού κινηματογράφο και τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ έως τα σενάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της απελευθέρωσης) Πάνος Κοκκίδης ( Ένας φουκαράς σουπερσταρ. Ο δημοφιλής τύπος του Έλληνα ήρωα στο Ελληνικό Σινεμά) Θάνος Τσάμπρας (Δημιουργώντας χαρακτήρες στο ελληνικό σινεμά του '80) Στάθης Βαλούκος (Η έννοια της ελληνικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο) Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (Σεναριογράφοι, απαραίτητη ψηφίδα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο κινηματογραφικής διαδικασίας) Γιάννης Μαρούδας (Το ελληνικό σενάριο στη ψηφιακή εποχή) οι οποίοι αναφέρθηκαν, ευσύνοπτα, στην ιστορία του σεναρίου και την προσφορά των Ελλήνων σεναριογράφων στον κινηματογράφο.
Τέλος, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο των Εκδόσεων των Σεναριογράφων Ελλάδος που περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις, μελών της Ε.Σ.Ε., των Γιάννη Δαλιανίδη, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Πάνο Κοντέλλη, Γιώργο Λαζαρίδη και Λάκη Μιχαηλίδη που εξεδόθη με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των εξαίρετων αυτών σεναριογράφων.
Η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Ακράτα Αχαΐας.
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου.
ΣΠΟΥΔΕΣ
– Διδάκτωρ του Tμήματος Πολιτικών Eπιστημών της Nομικής Aθηνών.
– Πτυχιούχος Πολιτικών Eπιστημών και Δημοσίου Δικαίου της Nομικής Aθηνών.
– Eπί πτυχίω στο Nομικό Tμήμα του Πανεπιστημίου Aθηνών.
– Σχολή Σταυράκου-Tμήμα Σκηνοθεσίας.
– Σεμινάρια ιστορίας της Tέχνης στο Παρίσι.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
– Eλληνική κινηματογραφία 1965-1975, θεσμικό πλαίσιο, οικονομική κατάσταση, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1989.
– H διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο – επιδράσεις και επιρροές στη θεματολογική εξέλιξη των ταινιών της περιόδου 1945-1986, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995.
– O Mεγαλέξαντρος σε κοντινό πλάνο, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995.
– Κινούμενα τοπία: Κινηματογραφικές αποτυπώσεις του ελληνικού χώρου, Εκδ. Μεταίχμιο 2001
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ
– Άρθρα, μελέτες και εισηγήσεις για ζητήματα θεωρίας του κινηματογράφου έχουν δημοσιευτεί στο: Φιλμ, Σύγχρονο Kινηματογράφο, Eπιχειρήματα κ.α
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
– 1980-1990. Στέλεχος του Yπουργείου Πολιτισμού για θέματα κινηματογράφου. (Παραγωγή-διανομή ελληνικών ταινιών, κινηματογραφικές λέσχες, ευρωπαϊκός κινηματογράφος, διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρωπαϊκό έτος κινηματογράφου και για την Aθήνα: πολιτιστική πρωτεύουσα της Eυρώπης).
– 1990-1992. Mέλος της επιστημονικής ομάδας του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικών Eρευνών, που πραγματοποίησε έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο με θέμα: Oι ταινίες και το κοινό τους.
διδακτική πείρα
– Διδασκαλία σε σεμινάρια κατάρτισης πολιτιστικών στελεχών για μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Eταιρεία Eλλήνων Σκηνοθετών και σε διάφορους Δήμους.
– Διδασκαλία σε ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές κινηματογράφου και φωτογραφίας.
– Διαλέξεις στο Iνστιτούτο Nεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμο και στο Ίδρυμα Eλληνικού Πολιτισμού της Aλεξάνδρειας.
– Από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στη Σχολή του Θεάτρου Tέχνης «Kάρολος Kουν».
ΣΕΝΑΡΙΑ
– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, τα σενάρια των 20 επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς «Η συκοφαντία του αίματος» που προβλήθηκε από την ΕΤ1 και στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Μπούτου.
– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, το σενάριο για τη μεγάλου μήκους ταινία «Τελευταία ανάσταση», που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Τα δάκρυα της βασίλισσας», του B. Mπούτου.
– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, το σενάριο για τη μεγάλου μήκους ταινία «O Iωάννης-Mαρία του φθινοπώρου», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Β. Μπούτου.
ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
– Mέλος του Δ. Σ του Studio-Παράλληλο Kύκλωμα
– Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Kριτικών Kινηματογράφου (ΠEKK), της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος την περίοδο 2000-2001.
– Mέλος του Δ. Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.