Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσεγγίζοντας τον ήχο και το φως μέσα από μια σειρά απλών πειραμάτων

Λάζος Παναγιώτης

18 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 395
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Λάζος Παναγιώτης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/04/2024

Διάρκεια
01:13:45

Εκδήλωση
Μαθήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου για το ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ του Ακαδημαϊκού έτους 2023-24

Χώρος
Εταιρεία των Φίλων του Λαού

Διοργάνωση
Εταιρεία των Φίλων του Λαού

Κατηγορία
Φυσική

Ετικέτες
ήχος, φως, πείραμα

Είναι, ίσως, περιττό να τονιστεί η σημασία που έχει ο ήχος και το φως στη ζωή μας. Ωστόσο, συχνά, η διδασκαλία των σχετικών εννοιών στην εκπαίδευση δεν είναι ζωντανή και γίνεται μόνο μέσω κειμένων. Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση εννοιών σχετικών με τον ήχο και το φως μέσα από μία σειρά πειραμάτων με, ως επί το πλείστον, απλά υλικά και η σύνδεσή τους με καθημερινές εμπειρίες.

Στην περίπτωση του ήχου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο πώς παράγεται και διαδίδεται ένας ήχος, ποια είναι η σχέση του ύψους του ήχου με τη συχνότητα ταλάντωσης της πηγής του και ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ακοής. Παρουσιάζονται, επίσης, δύο παιγνιώδεις τρόποι παραγωγής ήχων με χρήση υλικών από την… κουζίνα μας.

Η παρουσίαση για το φως εστιάζει στην έννοια του χρώματος, η οποία παρουσιάζεται μέσω της φυσικής αλλά και της φυσιολογίας του ανθρώπινου ματιού.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με μία σειρά πειραμάτων για το πραγματικά όμορφο και άγνωστο στο ευρύ κοινό φαινόμενο της φωτοελαστικότητας και ορισμένων εφαρμογών του.

Λάζος Παναγιώτης Φυσικός

Ο Τάκης Λάζος είναι καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004 και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης από το 2019. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Δ.Α. κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και ιδιαίτερα των επιστημονικών οργάνων, η χρήση έξυπνων κινητών και ανοικτών πλατφορμών στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών και ο σχεδιασμός πρωτότυπων εκπαιδευτικών πειραμάτων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων (www.hasi.gr).

Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, κατάλογο επιστημονικών οργάνων του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ και τη μονογραφία «Επιστημονικά όργανα και πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Σχετικές ομιλίες