Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσεγγίσεις της σύγχρονης Ελλάδας από τον Κυριάκο Αγκωνίτη: φυσικό περιβάλλον, τοπικοί χαρακτήρες, καθημερινός βίος

Δημοπούλου Ρουμπίνη

30 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2621

Ο Κυριάκος ο Αγκωνίτης (1391-1452), Cyriaco de Pizzicolli, ο πολυδιάστατος και αεικίνητος ιταλός ουμανιστής, θεωρείται ο θεμελιωτής της κλασικής αρχαιολογίας. Περιηγείται την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία, την Ελλάδα. Αγοράζει δυσεύρετους κώδικες, πολύτιμα αντικείμενα, αντιγράφει επιγραφές, κρατά σχέδια οικοδομημάτων και αγαλμάτων και συγκροτεί ένα ογκώδες ημερολόγιο και αρχείο ιχνογραφήσεων και απογραφών. Μεταφέρει στην πατρίδα του σπάνιους θησαυρούς, νομίσματα, κώδικες, επιγραφές, αγάλματα. Στην εργασία διερευνώνται οι προσεγγίσεις της σύγχρονης Ελλάδας από τον Κυριάκο Αγκωνίτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ταξιδιών του στην Ελλάδα (1443 -1449) και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο, το Άγιο Όρος, τις Κυκλάδες, την Αθήνα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ακαρνανία. Στα ταξίδια αυτά αναζητά τα σπαράγματα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά δεν προσπερνά τη σύγχρονη Ελλάδα. Η μοναδική ελληνική φύση, με τους ορεινούς όγκους, τις πηγές, τα λιόδεντρα και τα αμπέλια ελκύει το ενδιαφέρον του. Οι μαρτυρίες για την επικοινωνία του με τους Έλληνες και την καθημερινότητά τους αν και περιορισμένες και αποσπασματικές είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Οι μνείες του στη σύγχρονη Ελλάδα αποκλίνουν από τις αρχαιολογικές κατευθύνσεις του έργου του, είναι, ωστόσο, πολύτιμες, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά για τη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας σε μια εποχή όπου οι γραπτές πηγές για τον Ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστες.

Δημοπούλου Ρουμπίνη Λέκτορας, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Η Ρουμπίνη Δημοπούλου γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: Hugo Favolius: Hodoeporici Byzantini Liber III., Lovanii 1563, Γλωσσική–Ερμηνευτική Εξέταση. Από το 2009 είναι λέκτορας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με ειδίκευση στη Λατινική Λογοτεχνία του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Το ερευνητικό της αντικείμενο εστιάζει στη λογοτεχνική παραγωγή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης με έμφαση στο ουμανιστικό κίνημα. Μελετά τα λατινικά κείμενα των ιταλών ουμανιστών (14ος -16ος αι.) και διερευνά τις απηχήσεις των κλασικών, ελλήνων και λατίνων συγγραφέων, και την εξέλιξη των λογοτεχνικών ειδών. Ασχολείται, επίσης, με τα λατινικά περιηγητικά κείμενα δυτικών λογίων που επισκέπτονται την Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο και καταγράφουν τις εμπειρίες του ταξιδιού τους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικοί τίτλοι επιστημονικών εργασιών της: Λατινικά κείμενα Περιηγητών: Αναγκαιότητα μετάφρασης (2003), Ο Καρλομάγνος και η Ανακτορική Βιβλιοθήκη (2007), Οι πύλες του Άδη στο Ταίναρο κατά τον περιηγητή Hugo Favolius (2008), De mulieribus claris: ουμανιστική θεώρηση της γυναίκας από τον Βοκκάκιο (2009), Pier Paolo Vergerio: Paulus (2011), Προσεγγίσεις της σύγχρονης Ελλάδας από τον Κυριάκο Αγκωνίτη: φυσικό περιβάλλον, τοπικοί χαρακτήρες, καθημερινός βίος (2011). Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης, λεξικογραφίας και διαχείρισης γλωσσικών πόρων.

Σχετικές ομιλίες