Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολιτικές λιτότητας και Πολιτική Οικονομία Μεταρρυθμίσεων

Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Γρηγοριάδης Θεοχάρης, Altmann Franz Lothar, Παλαιολόγος Γιάννης

30 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 72:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1746
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ενημερωτικό Κέντρο της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD στην Αθήνα & το ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησαν με θέμα: «Διαμαρτυρόμενοι πολίτες – Ευρώπη σε κρίση», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16). Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναλύσει την οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της ελληνικής κρίσης. Στην πρώτη συνεδρία συζητήθηκαν οι συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στην κοινωνική προστασία των πολιτών και οι δυνατότητες υλοποίησης των προγραμματισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη δεύτερη οι επιπτώσεις που έχουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τη νομιμοποίησή της. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη σημερινή κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ευρωπαϊκή ταυτότητα από το 1945.

Αναλυτικοτερα, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στην εισήγησή του τόνισε την ευθύνη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ για την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ότι το ελληνικό κοινωνικό μοντέλο αντιμετωπίζει αντίστοιχες παθογένειες με τα υπόλοιπα μοντέλα των κρατών της Νότιας Ευρώπης. Οι πολιτικές λιτότητας, κατά τον κ. Σωτηρόπουλο θα αποδώσουν καρπούς, μόνο αν συνοδευτούν απο μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την διαβίωση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.

Ο κ. Θεοχάρης Γρηγοριάδης παρουσίασε την εισήγησή του για τις συμπεριφορικές ρίζες της αντίστασης στις μεταρρυθμίσεις. Η ανάλυση του ξεκινά από το ερώτημα της αντίστασης των εξωσυστημικών ανέργων σε μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τα προνόμια των ενδοσυστημικών εργαζόμενων και θα προσφέρουν κίνητρα συμμετοχής για τους πρώτους στην αγορά εργασίας. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις παρατηρείται όταν υφίστανται: 1. Ισχυρός κορπορατισμός, υψηλή ικανότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από το κράτος και προσφυγή των εξωσυστημικών ανέργων σε ακραίες πολιτικές επιλογές και 2. Ισχυρός κορπορατισμός, αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από το κράτος και ταύτιση των εξωσυστημικών ανέργων με τους ενδοσυστημικούς εργαζόμενους.

Ο καθηγητής κ. Franz-Lothar Altmann τόνισε την σημασία της Ατζέντας 2010 που πέρασε ο καγκελάριος Σρέντερ και τις δυνατότητες εφαρμογής του γερμανικού παραδείγματος στην Ελλάδα. Ανέφερε το πολιτικό κόστος που αντιμετώπισε ο καγκελάριος Σρέντερ εξαιτίας αυτής της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, η οποία του στοίχισε την επανεκλογή του το 2005. Ωστόσο, οι θετικές συνέπειες της Ατζέντας 2010 είναι ορατές σήμερα στις θετικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.


Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξης του 1979. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies.

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.

Έχει δημοσιεύσει τις εξής 8 μονογραφίες και βιβλία μαζί με άλλους συγγραφείς:

1) Πολιτική εξουσία και γραφειοκρατία, Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 1996.

2) Populism and Bureaucracy, University of Notre Dame Press, Notre Dame και Λονδίνο 1996.

3) Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001.

4) Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης (μαζί με τους Δ. Παπούλια και Χ. Ι. Οικονόμου), Ποταμός, Αθήνα 2002.

5) Ο Τρίτος Κόσμος (μαζί με τους Αστ. Χουλιάρα, Σωτ. Ρούσσο και Π. Σκλιά), Παπαζήσης, Αθήνα 2005 και

6) Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007.

7) H ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση, Ποταμός, Αθήνα 2017

8) (μαζί με τον Λεων. Χριστόπουλο), Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα, Διανέοσις, Αθήνα 2017.

Έχει επιμεληθεί ή συν-επιμεληθεί τους εξής 7 συλλογικούς τόμους:

1) Κοινωνία και πολιτική (μαζί με τους Χρ. Λυριντζή κα Ηλ. Νικολακόπουλο), Θεμέλιο, Αθήνα 1996.

2) Η δημοκρατία σε βάθος: Ο Συνήγορος του Πολίτη, Παπαζήσης, Αθήνα 2000.

3) Is Southeastern Europe Doomed to Instability? (μαζί με τον Θ. Βερέμη), Frank Cass, Λονδίνο 2002.

4) Η άγνωστη κοινωνία πολιτών, Ποταμός, Αθήνα 2004 και

4) Τhe State and Democracy in the New Southern Europe (μαζί με τους Richard Gunther και Νικηφόρο Διαμαντούρο), Oxford University Press, Οξφόρδη 2006.

5) Austerity and the Third Sector in Greece: Civil Society at the European Frontier (μαζί με τους J. Clarke και A. Χουλιάρα) Ashgate, Farnham, 2015.

6) Socioeconomic Fragmentation and Exclusion under the Crisis, (μαζί με τους Δ. Κατσίκα και Μ. Ζαφειροπούλου), Palgrave Macmillan, Λονδίνο 2018.

7) Koυλτούρα, ιστορία, δημοκρατία: τιμητικός τόμος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, (μαζί με την Καλλιόπη Σπανού), Παπαδόπουλος, Αθήνα 2018.

Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά West European Politics, British Journal of Sociology, Southeast European and Black Sea Studies, South European Society and Politics, Journal of European Social Policy, Journal of Social Policy, Social Policy and Administration, European Journal of Social Security. Tέλος, έχει διατελέσει συντονιστής έκδοσης του περ. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης και βιβλιοκριτικός της εφημ. Το Βήμα της Κυριακής.

Γρηγοριάδης Θεοχάρης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW), Mannheim

Ο Θεοχάρης Ν. Γρηγοριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο στην ιστορία και κοινωνιολογία δικαίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις ρωσικές και ανατολικοευρωπαϊκές σπουδές (Master of Arts in Russian and East European Studies) και πιστοποιητικού εξειδικεύσεως στις δυτικοευρωπαϊκές σπουδές (Graduate Certificate in European Studies) από το Πανεπιστήμιο Yale. Εργάστηκε ως αναλυτής στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (τομέας ανθρώπινης ανάπτυξης) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τομέας οικονομίας, εμπορίου και γεωργίας) στη Μόσχα. Είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW), Mannheim. Ομιλεί άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και Ουκρανικά, καλά Βουλγαρικά, Αρμενικά και Τουρκικά.

Altmann Franz Lothar Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Osteuropa-Wirtschaft»

Ο Franz-Lothar Altmann είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και Επικεφαλής του Τμήματος Δυτικών Βαλκανίων στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειας (SWP), του Βερολίνου. Συνεργάστηκε με το ΕΛΙΑΜΕΠ ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Παλαιολόγος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.

Σχετικές ομιλίες