Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περιπατητής και συζητητής

Κυρτάτας Δημήτρης

12 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 382
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κυρτάτας Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/05/2018

Διάρκεια
10:41

Εκδήλωση
Ημερίδα για τον Δημήτρη Φιλιππίδη

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση
Εκδοτικός οίκος Μέλισσα
Ιστότοπος triantafylloug.blogspot.com

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτεκτονική

Ο Εκδοτικός Οίκος «Μέλισσα» και ο Ιστότοπος: triantafylloug.blogspot.com οργάνωσαν Ημερίδα για τον Δημήτρη Φιλιππίδη, Ομότιμο Καθηγητή  ΕΜΠ,  με αφορμή τον τιμητικό τόμο του που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Μέλισσα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, το Σάββατο 12 Μάϊου 2018.
 

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1938 και είναι αρχιτέκτονας διπλωματούχος ΕΜΠ (1962). Διετέλεσε καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς.
 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων.
 

Έχει επίσης γράψει ικανό αριθμό βιβλίων για την νεοελληνική αρχιτεκτονική, την πόλη και την πολεοδομία αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων.

Ο τιμητικός τόμος που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα περιλαμβάνει 56 κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων με ποικίλη και ενδιαφέρουσα θεματολογία.
 

Στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν 16 ομιλητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες, εικαστικοί και αρχαιολόγοι.
 

Οι ομιλίες κατανέμονται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες που αφορούν τον Τιμητικό Τόμο, το Συγγραφικό Έργο, την Διδασκαλία και την Πολυσχιδή Διαδρομή του Δημήτρη Φιλιππίδη. Την Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

Η ομιλία εντάσσεται στη θεματική ενότητα "Ο τιμητικός τόμος του Δημήτρη Φιλιππίδη".

Κυρτάτας Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το London School of Economics, το Βrunel Univeristy, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή, και το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα. Εργάστηκε στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει αρχαία ιστορία από το 1985 στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2002 στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου από το 2006 έχει εκλεγεί Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας.

Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για την κοινωνική ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας και την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια και έχει αναλάβει την επιμέλεια συλλογικών τόμων με συναφή θεματολογία. Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με κοινωνικά θέματα, την οικονομία, τον θεσμό της δουλείας και την ιστοριογραφία.

Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Επίκρισις: H κοινωνική δομή των χριστιανικών κοινοτήτων από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα, μτφρ Γιάννης Κρητικός, Εστία, Αθήνα 1992, H Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι επτά εκκλησίες της Ασίας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994, Παιδαγωγός: H ηθική διαπαιδαγώγηση στην ύστερη ελληνική αρχαιότητα, Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, Αθήνα 1994, Xόλος γυναικός και άλλες ιστορίες από τον ερωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων, Άγρα, Αθήνα, Ιερείς και προφήτες: Η παραγωγή και η διαχείριση του δόγματος στον πρώιμο χριστιανισμό, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2000, Κατακτώντας την αρχαιότητα: Ιστοριογραφικές διαδρομές, Πόλις, Αθήνα 2002, Απόκρυφες ιστορίες, μύθοι και θρύλοι από τον κόσμο των πρώτων χριστιανών, Άγρα, Αθήνα 2003, Ο Διόνυσος στην Άνδρο ή οι μεταμορφώσεις ενός μύθου, Άγρα, Αθήνα 2012, Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015 και Το παράπονο της Βρισηίδας: Έρωτας, επιθυμία και εγκράτεια στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015.

Σχετικές ομιλίες