Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Schulz Martin

18 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 40:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1465
Ομιλητές
Schulz Martin

Γλώσσα
Γερμανική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
18/05/2012

Διάρκεια
40:54

Εκδήλωση
Ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Κατηγορία
Πολιτική, Οικονομία, Διεθνείς Σχέσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφώνησε ομιλία την ίδια ημέρα στις 17.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος σε μία εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό.

 
Ο Πρόεδρος Schulz υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή 6 Μαΐου 2012, ο Πρόεδρος του ΕΚ προέβη στην  ακόλουθη δήλωση:


"Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλυθεί με νηφαλιότητα ώστε να φανεί τι είναι εφικτό. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν πρέπει να προκαλέσουν κάποια υπερβολική αντίδραση.


Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα πρέπει να είναι ο σχηματισμός μίας συνεργασίας, η οποία θα διατηρήσει την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αναδεικνύει την ανάγκη να υιοθετηθεί από την ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Περιμένω οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην συνεδρίαση του Ιουνίου να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.


Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Αθήνα πολύ σύντομα για να συνεχίσω τις συζητήσεις με όλες τις δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις."


Ο Πρόεδρος του ΕΚ, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο του 2012, κινήθηκε αποφασιστικά για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Ειδικότερα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα, όσο και του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.


Δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε αμέσως την Αθήνα, ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων κατά την επίσκεψή του είχε μεταξύ άλλων τονίσει:


"Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ – και τούτο προς το συμφέρον τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.  Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο – μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταιγίδα. Γιατί η Ευρώπη είναι το κοινό μας πεπρωμένο.


Αν ακολουθήσουμε αποκλειστικά μια πολιτική λιτότητας, θα κάνουμε οικονομίες μέχρι τελικής πτώσεως. Η δημοσιονομική σύνεση είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, η μείωση του χρέους είναι και ζήτημα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών – γιατί δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τεράστια χρέη!


Δυστυχώς όμως η συζήτηση επικεντρώνεται σήμερα στα στενά πλαίσια μηχανισμών κυρώσεων και πακέτων μέτρων λιτότητας. Με τον τρόπο αυτό όμως υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε ασφυξία η οικονομική μεγέθυνση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Πώς είναι δυνατόν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους χώρες των οποίων η οικονομία βρίσκεται υπό παράλυση, χώρες οι οποίες απειλούνται από ύφεση;  Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει υψηλό τίμημα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει ενεργά, ήδη από την έναρξη της κρίσης, την επίδειξη αλληλεγγύης και τη λήψη ισόρροπων μέτρων: λέμε ναι στη μείωση του χρέους, αλλά λέμε ναι και σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.  Εμείς, οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δίκαιο να καλούνται οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας είναι ήδη πολύ υψηλά. Τώρα τα μέτρα λιτότητας γίνονται όλο και πιο σκληρά, και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε πλέον! Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας - η Ευρώπη είναι κοινότητα αλληλεγγύης!"

Schulz Martin Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Martin Schulz γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1955 και μεγάλωσε στο Hehlrath της Γερμανίας, στην περιοχή των συνόρων της Γερμανίας με την Ολλανδία και το Βέλγιο. Μετά το γυμνάσιο αποφάσισε να αφιερωθεί στο πάθος του για τα βιβλία και πραγματοποίησε μαθητεία ως βιβλιοπώλης. Το 1982 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο στο Würselen, το οποίο διηύθυνε με επιτυχία επί μία δωδεκαετία.

Μετά την προσχώρησή του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Σε ηλικία 31 ετών, εκλέχθηκε ως ο νεαρότερος δήμαρχος της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, θέση στην οποία παρέμεινε για ένδεκα έτη.

Από το 1994, ο Martin Schulz είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει υπηρετήσει σε μια σειρά επιτροπών. Πρώτα υπηρέτησε στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Από το 2000 διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ΕΚ.

Το 2004 εκλέχθηκε πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Martin Schulz τάχθηκε ενεργά υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας την προαγωγή της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προάσπιση της ισότητας και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης.

Ο Martin Schulz εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2012 για θητεία διάρκειας δυόμισι ετών με 387 ψήφους.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών και στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο. Στα αγαπημένα του βιβλία συγκαταλέγονται «Ο γατόπαρδος» του Tomasi di Lampedusa και όλα τα βιβλία του Eric Hobsbawm.