Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι Έλληνες μπορούν! - Η αμβροσία είναι Ελληνική εφεύρεση: Best food in the world – Η Ελληνική διατροφή

Μαμαλάκης Ηλίας, Κοτσολιούτσος Δημήτρης, Πανουσοπούλου Αύρα, Δούζης Θωμάς, Σταματιάδης Μιχάλης, Κάβουρα Μαριλένα, Βασιλείου Δημήτρης

25 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 91:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1999
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η NU*Age και ο Σπύρος Κουβέλης, σε συνεργασία με το  Ίδρυμα “Μ. Κακογιάννης”, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Oι Έλληνες μπορούν - GreeksCan!» παρουσίασαν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην Ελληνική διατροφή.
 
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος μερικές μέρες αργότερα έγραψε τις εντυπώσεις του σ’ ένα άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν» που δημοσιεύτηκε στο protagon. Το αναδημοσιεύουμε εδώ γιατί αποτελεί την καλύτερη σύνοψη της εκδήλωσης:

«Ναι υπάρχει μια χαλαρή ένωση ανθρώπων που ονομάζεται «Η Ελλάδα μπορεί». Προσπαθούνε μέσα από ομιλίες και συνεντεύξεις να προβάλλουν Νεοέλληνες που μέσα από την γκαντεμιά της κρίσης πάνε ένα βήμα μπροστά. Παρά του ότι η κρίση με χτυπάει και εμένα συχνά και απογοητεύομαι δέχτηκα να γίνω συντονιστής σε μια εκδήλωση όπου θα παρουσιαζόντουσαν έξι νέοι επιχειρηματίες που κάτι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μέσα στο γνωστό περιβάλλον της ανέχειας.
 
Ο πρώτος ομιλητής της συγκέντρωση ήταν ο κύριος Δημήτρης Κουτσολιούτσος με την πιο καινοτόμο ιδέα της όλης παρουσίασης. Ήταν ο μόνος από τους ομιλητές που η οργάνωση του είναι κοινωνικού χαρακτήρα και όχι επιχειρηματική. Να τι έκανε, ονόμασε στο internet μια σελίδα που λέγεται «Γίνε αγρότης». Τι κάνει λοιπόν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος; Φέρνει σε επαφή οικογένειες που ενδιαφέρονται να έχουν φρέσκα λαχανικά στο σπίτι τους με αγρότες που τα καλλιεργούν. Οι οικογένειες ονοματίζουν πόσα τετραγωνικά μέτρα γης χρειάζονται και ορίζουν στον αγρότη τι θα καλλιεργήσει, χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά ζαρζαβατικά. Σε ένα διάστημα από 30-90 μέρες ανάλογα το ζαρζαβατικό οι παραδόσεις αρχίζουν κατ’ οίκον σε τιμές που είναι το 1/3 της τιμής της αγοράς. Και ο αγρότης είναι υπέρ ευχαριστημένος γιατί παίρνει τιμή καλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε από τον έμπορα και η αγοράστρια οικογένεια γιατί παίρνει πιο φθηνά και κυρίως πιο φρέσκα. Σημειώστε ότι ο Δημήτρης ανήκει σε μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια και το "γίνε αγρότης" το κάνει για το κέφι του.
 
Η δεύτερη ομιλήτρια ήταν η Αύρα Πανουσοπούλου. Την γνωρίζω εδώ και 13 χρόνια. Μεγάλη αγωνίστρια της ζωής, αλλά συνάμα πολύ μερακλού πάνω στο φαγητό. Εδώ και πολύ καιρό έχει φτιάξει στην Αγιά το εργαστήριό της που το λέει «Γιάμ». Το τι φτιάχνει και πως το φτιάχνει εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της αγοράς και σε γλυκά και σε μεζέδες. Έχει ένα ρομαντισμό η δουλειά της. Η ίδια είπε ότι όταν κάτι μου βγαίνει ακριβό δεν προσπαθώ να το κάνω φθηνότερο, αλλά προσπαθώ να το κάνω καλύτερο για να δικαιολογεί την τιμή του. Συχνά δοκιμάζω τα βαζάκια του "Γιάμ" και με χαρά άκουσα ότι ξεκίνησε εξαγωγές. 
 
O τρίτος στη σειρά ήταν ο Μιχάλης Σταματιάδης από την «Mediterranean Herbs» εταιρεία που εμπορεύεται βότανα. Τα περισσότερα τα μαζεύει στο νησί του τη Χάλκη. Σεμνός, μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια και τις προσπάθειες που κάνει για να μαζέψει καθαρά, αγνά βότανα, τόσο από το νησί του, όσο και από καλλιεργητές απ’ όλη την Ελλάδα. Τα βότανά του προορίζονται και για την κουζίνα, αλλά και για αφεψήματα. Και φυσικά ο κύριος σκοπός του είναι οι εξαγωγές εκτός Ελλάδος. 
 
Τα «Mastihashop» εκπροσωπήθηκαν από την κυρία Μαριαλένα Κάβουρα. Εντυπωσιάστηκα από την ορθή γλώσσα, την περιεκτικότητα του λόγου και την ακρίβεια σε όσα έλεγε. Είναι μια χαρακτηριστική επιχειρηματική ενέργεια προόδου στην Ελλάδα από την εν γένει συντηρητική  συνεταιριστική οργάνωση των Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ψυχή των Mastihashop ο Γιάννης Μανδάλας. Ό,τι έχει μαστίχα θα το βρείτε στα Mastihashop και παρά την επιτυχία τους δεν σταματάνε εκεί. Έχουν ήδη 10 μαγαζιά στην Ελλάδα, 5 στο εξωτερικό και σύντομα άλλα δύο.  Και παρά του ότι το κύριο προϊόν τους είναι η μαστίχα εδώ και καιρό μέσα στα μαγαζιά έχουν οτιδήποτε είναι Μεσόγειος, Ελλάδα και αρέσει. Μα έχουν κάνει ακόμα ένα βήμα. Σιγά-σιγά σε όλα τα μαγαζιά θα μπουν εργαστήριο να φτιάχνουν φρέσκια τσίχλα, να φτιάχνουν λουκουμάκια μπροστά σας, να σας εμπλέκουν στην μαγειρική, να πίνετε γλυκόπιοτο λικέρ και να σας κάνουν πρεσβευτές της μαστίχας σε όλο τον κόσμο.

Ο Θωμάς Δούζης εκπροσώπησε την εταιρεία «Έργον». Πιστέψανε σε κάτι πολύ απλό και που το έχουν κάνει πάρα πολλοί, αλλά με εντελώς υποτονικό τρόπο. Όταν βρήκαν ένα πολύ καλό μέλι σε ποσότητα το αγόρασαν, το βάλανε σε όμορφα βαζάκια, φτιάξαν ακόμα πιο όμορφες ετικέτες σε 2-3 γλώσσες και βγήκαν στην αγορά και το πούλησαν μαγαζί-μαγαζί. Μετά τους κάθισε ένα λάδι από το Κολυμπάρι της Κρήτης, μετά κάτι άλλο και τα προϊόντα του «Έργον» σήμερα είναι πάρα πολλά. Και μετά τη διανομή των προϊόντων στα μαγαζιά ήρθε η ώρα του δικού τους μπακάλικου, που δεν είναι απλό μπακάλικο είναι μεζεδοπωλείο μπακάλικο. Ό,τι δοκιμάσεις μπορείς να το βρεις στα ράφια του μαγαζιού. Ο νέος αρχηγός στη κουζίνα τους είναι  ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Σημειώστε ότι μεταξύ άλλων έχουν κάνει και μαγαζί στο Λονδίνο. 
 
Τελευταίος στη σειρά ήταν ο Δημήτρης Βασιλείου από την «Aυθεντική Πελοπόννησο». Μια εταιρεία που δεν αρκείται στην έρευνα και την ανακάλυψη εκλεκτών προϊόντων από την πελοποννησιακή γη, αλλά προσπαθεί να κάνει μια συμπαιγνία ανάμεσα στη τροφή, τη φιλοξενία και τον πολιτισμό της Πελοποννήσου. Έτσι λοιπόν στην εταιρεία εμπλέκονται μικροί παραγωγοί εκλεκτών προϊόντων, ξενοδοχεία και ξενώνες, αλλά και εστιατόρια. 
 
Πολύ την ευχαριστήθηκα την συγκέντρωση. Δεν υπάρχουν βέβαια μόνο αυτοί, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που προσπαθούν μέσα από τις γεωργικές παραγωγές της Ελλάδας να φτιάξουν κάτι. Η Ελλάδα στην γεωργία έχει μεγάλα περιθώρια. Έχουμε το καλύτερο σκληρό στάρι της Ευρώπης, έχουμε το καλύτερο ντοματάκι της Μεσογείου, έχουμε το μοναδικό φρέσκο ώριμο τυρί του κόσμου - τη φέτα, έχουμε την καλύτερη ελιά του κόσμου στη Καλαμάτα, έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο όλης της Ευρώπης. 

Η Ελλάδα μπορεί φίλες και φίλοι, αλλά συχνά βαριέται ή νυστάζει. Αν αποφασίσει να σηκωθεί από τη ζεσταμένη καρέκλα της θα τα καταφέρει.

Και ακόμα μια φορά σας θυμίζω: ξεχάστε το κράτος.

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

 

Μαμαλάκης Ηλίας Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Έχει γράψει μέχρι τώρα δώδεκα (12) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.

Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική MC DONALD. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων.

Από το 1997 ως τα τέλη του 2007 είχε μια πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή με συνταγές στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Από τον Φεβρουάριο 2008 συνεχίζει τις 5λεπτες εκπομπές του στο ραδιόφωνο CITY 99,5 και επιπλέον κάθε Σάββατο μεσημέρι έχει μια δίωρη εκπομπή που αφορά τη γεύση και το ταξίδι.

Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής "Στη Κουζίνα Ολοταχώς "στο MEGA Channel, το πρώτο σε θεαματικότητα κανάλι της Ελλάδας. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς READY STEADY COOK του BBC.

Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά και Συχώριο». Στη σειρά είναι ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης και προβλήθηκε στο MEGA Channel.

Η σειρά έχει βραβευτεί ήδη στη Ελλάδα και Διεθνώς (Καλύτερου ντοκυμαντέρ, 2 φορές καλύτερου μοντάζ και βραβείο πιο δημοφιλούς εκπομπής το 2007, ενώ ήταν υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία τηλεοπτικής σειράς). Τον Ιανουάριο του 2006 βραβεύτηκε στις Κάννες στο Διεθνές Φεστιβάλ του GOURMET VOICE σαν το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης.

Τον Απρίλιο 2007 ανέλαβε σαν Διευθυντής έκδοσης του BBC OLIVE, στην ελληνική έκδοσή του.

Τον Νοέμβρη του 2008 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ με τίτλο «ΚΟΥΖΙΝΑ».

Από το Νοέμβρη του 2009 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής στον Κόσμο του ΕΠΕΝΔΥΤΗ με τίτλο «Λιχουδιές».

Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ α, σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Δημοτικά, Μέση εκπαίδευση , Πανεπιστήμια) Οργανισμούς, Συνέδρια κλπ. στην Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ενώσεων (SLOW FOOD, 'Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας).

Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και στον δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκε η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τρένο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει σχεδιάσει μια σειρά από 6 διαφορετικές σοκολάτες για λογαριασμό των ζαχαροπλαστείων Fresh εκ των οποίων μια είναι με πράσινο τσάι και μια άλλη με αλάτι.

Εξακολουθεί και είναι σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που διόλου αφορούν την κουζίνα.

Συμμετείχε ως κριτής στο διαγωνισμό των Ελλήνων TOP CHEF στον Αντέννα.

Έγραψε ένα παιδικό θεατρικό με τίτλο «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρούφ με σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει βραβευθεί από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008.

Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή 4 μουσικών δίσκων ως προσκεκλημένος.

Δημοσιογραφεί στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Συμμετέχει ως εθελοντής στις κοινότητες εν Δράσει του ΚΕΘΕΑ.

Ιστοσελίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Κοτσολιούτσος Δημήτρης "Γίνε Αγρότης" Πανουσοπούλου Αύρα Εργαστήριο γεύσεων "Γιαμ" Δούζης Θωμάς Ιδιοκτήτης παντοπωλείου "ΕΡΓΟΝ" Σταματιάδης Μιχάλης Mediterranean Herbs Κάβουρα Μαριλένα Διευθύνων Σύμβουλος, Mediterra Βασιλείου Δημήτρης Authentic Peloponnese