Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Δάντης και η Αρχαία Ελλάδα

Μαράτος Τηλέμαχος

17 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2187

«Η Ελλάδα και η Δύση» ή αλλιώς οι όψεις των σχέσεων που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων οι Έλληνες και οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι το θέμα που απασχόλησε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus που φιλοξένησε τη δεύτερη  εκδήλωση της Σειράς «Η Ελλάδα και η Δύση», η οποία περιλάμβανε δύο ομιλίες: εκείνη του δημοσιογράφου Τηλέμαχου Μαράτου με θέμα «Ο Δάντης και η Αρχαία Ελλάδα»  και αυτή του συγγραφέα, ελληνιστή και Πρεσβευτή του Ελληνισμού Πέδρο Ολάγια (Pedro Olalla González de la Vega) με τίτλο «Αρκαδία: φορέας ελληνισμού, συνιστώσα πολιτισμού».
 
Η αλληλεπίδραση των λαών μέσα από τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία είναι το θέμα  της ομιλίας του διακεκριμένου δημοσιογράφου Τηλέμαχου Μαράτου. 
 
Στη εισαγωγή της ομιλίας του που φέρει τον τίτλο ‘ο Δάντης και η Αρχαία Ελλάδα’ ο Τηλέμαχος Μαράτος αναφέρει:
 
«Όπως στην Αγγλία ένα μεγάλο μέρος καθημερινών εκφράσεων προέρχονται από τα έργα του Σαίξπηρ, έτσι και στην Ιταλία – και εν μέρει σε άλλες χώρες, τσιτάτα από την «Θεία Κωμωδία» έχουν μείνει ως παροιμίες σε καθημερινή χρήση, χωρίς απαραιτήτως εκείνοι που τα λένε να γνωρίζουν την πηγή.

Έτσι και στην Κεφαλονιά. Ηχούν πάντα στα αυτιά μου ρήσεις της προ-Νόννας μου Μαρίας-Κάτε Δομενεγίνη Κατσαϊτη Μαράτου, (1835- 1931) που είχαν μείνει, αν και δεν την πρόλαβα. Οι εκφράσεις αυτές ήταν στα Ιταλικά, δεύτερη γλώσσα στην οικογένεια, και κάποτε πρώτη στο πρώτο μισό του 19ου αι. Με ευχάριστη έκπληξη «άκουσα», όταν άρχισα να διαβάζω Dante την προ-Νόννα μου να μιλάει και από τότε –επί δεκαετίες- διαβάζω Dante με αγάπη.

Οι αναφορές σε Ελληνικά θέματα Φιλοσοφίας, θρησκείας και λογοτεχνίας στην Θ. Κωμωδία είναι πάνω από εκατόν σαράντα. Αυτό σημαίνει κάτι για την σύντηξη των δύο λαών στην πολιτιστική τους Ιστορία το οποίο θα προσπαθήσω να αναπτύξω σε αυτή την ομιλία».
 


Μαράτος Τηλέμαχος Δημοσιογράφος

Ο Τηλέμαχος Μαράτος μεγάλωσε στην θάλασσα, ταξιδεύοντας όλο τον κόσμο στο καράβι του πατέρα του μαζί με την μάνα και τα αδέρφια του. Έγινε καπετάνιος σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά άφησε την θάλασσα τριάντα χρόνων. Με εξαίρεση την ναυτική τέχνη, οι άλλες σπουδές του ήταν ακατάστατες και ανεπιτυχείς. Έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα γύρισε στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα. Άρχισε να γράφει το 1979, κατά τύχη, κατόπιν προτροπής του Μίμη Παπαναγιώτου, διευθυντή τότε της Καθημερινής. Στην Καθημερινή έγραψε για πολλά χρόνια χρονογράφημα αλλά και επιφυλλίδες και άλλα, όπως ιστορικά άρθρα, κριτική θεάτρου και μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Βάγκνερ και στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ το οποίο παρακολούθησε επί εικοσιπέντε χρόνια. Πολλά κείμενά του της Καθημερινής έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο "Η άλλη πλευρά" (εκδ. «Ολκός», 1989). Έχει συνεργαστεί και με άλλες εφημερίδες, όπως Μεσημβρινή, Ακρόπολις και Εστία, με τα περιοδικά ΕΝΑ, Bazaar, Νέμεσις και με το αγγλικό Spectator. Είχε εκπομπή σχολίου στον 98, 4 και στην τηλεόραση του Seven, και Κλασσικής μουσικής στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «ΒΑΡΔΙΑΝΟΙ» και «ΜΙΓΕΛ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ» (Εκδ. «Κάκτος»). Επί πολλά έτη υπήρξε μέλος του ΔΣ του αμφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. Είναι ιδρυτικό μέλος και τώρα Πρόεδρος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας» («Ε.Μ.Ε.ΙΣ»).