Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νους, ψυχή και σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό

Long Anthony, Δραγώνα - Μονάχου Μυρτώ, Πρωτοπαπά-Μαρνέλη Μαρία, Μπάλλα Χλόη, Παπουτσάκη Δήμητρα

13 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 775

Αντικείμενο της ομιλίας του καθηγητή Anthony A. Long είναι τι συνιστά την ουσία του ανθρώπινου εαυτού στην αρχαία ελληνική σκέψη. Διατρέχοντας μια περίοδο από τον Όμηρο μέχρι τον Πλωτίνο και τον Επίκτητο, ο καθηγητής Long ανιχνεύει τον σχηματισμό και τις διάφορες αλλαγές στην πρόσληψη εννοιών όπως αυτές του «σώματος», του «νου» και της «ψυχής» στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Συζητούν μαζί του:

Μυρτώ Δραγώνα- Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης

Mαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Χλόη Μπάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δήμητρα Παπουτσάκη, μεταφράστρια του βιβλίου του Anthony A. Long Νους, ψυχή και σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό.

Long Anthony Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας - Καθηγητής Λογοτεχνίας στην έδρα Irving G. Stone - Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ρητορικής, Πανεπιστήμιο Berkeley

Ο Anthony A. Long είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Καθηγητής Λογοτεχνίας στην έδρα Irving G. Stone και Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Είναι εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Βρετανικής Ακαδημίας, καθώς και μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Το 2015 το Πανεπιστήμιο Κρήτης τού απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα φιλοσοφίας.

Δραγώνα - Μονάχου Μυρτώ Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης

Η Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) απ' όπου πήρε διδακτορικό (Ph.D) στην αρχαία φιλοσοφία. Εργάστηκε για λίγο στη μέση εκπαίδευση και για δέκα χρόνια στο Κέντρο Έρευνας της ελληνικής φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκλέχτηκε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) το 1981 και αργότερα ήρθε με μετάκληση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) απ' όπου και αφυπηρέτησε ως ομότιμη. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) από το 1993 και αντιπρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2008. Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Ανεξάρτητης Αρχής της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τα ενδιαφέροντά της εκτείνονται από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στη Φιλοσοφία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στην Ηθική και τη Βιοηθική. Έχει γράψει τα βιβλία "The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods" (1976), "Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα" (1986), "Σύγχρονη ηθική φιλοσοφία" (1995), τη μονογραφία, "Divine Providence in the Philosophy of the Empire" (ANRW, 1994). Έχει επιμεληθεί τους τόμους "Η πολιτική φιλοσοφία σήμερα" (1994), "Η φιλοσοφία στα Βαλκάνια" (1994), "Η επικαιρότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας" (1997) και "Για μια φιλοσοφική παιδεία ανθρώπινων δικαιωμάτων" (2005). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει βιοηθική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρωτοπαπά-Μαρνέλη Μαρία Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών

Η Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας (Κ.Ε.Ε.Φ.) της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007 (Φ.Ε.Κ. 69/20.3.2007, Τ. Α΄) (Διευθύντρια Ερευνών από το 2007, Κύρια Ερευνήτρια από το 2003 και Εντεταλμένη Ερευνήτρια από το 1999 στο Κ.Ε.Ε.Φ. - Φ.Ε.Κ. 237/31.12.1999 τεύχος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου).

Σπούδασε Ελληνική και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παρισίου-IV (ΣΟΡΒΟΝΝΗ) και πήρε το Διδακτορικό δίπλωμα της από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1993-1998) με τίτλο διατριβής La rhétorique des Stoïciens.

Έχει δημοσιεύσει 3 μονογραφίες και 56 άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά, έχει συμμετοχή σε 6 ερευνητικά προγράμματα, ενώ είναι μέλος 6 φιλοσοφικών εταιρειών,  9 τριμελών επιτροπών υποψήφιων διδακτόρων, κριτής στο Φιλοσοφικό περιοδικό Φιλοσοφία, Phronimon (blind referee), μέλος επιστημονικής ομάδας 6 περιοδικών, έχει αναλάβει την επιμέλεια αρκετών εκδόσεων και τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων.

Μπάλλα Χλόη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Χλόη Μπάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει μεταφράσει την αριστοτελική Αθηναίων Πολιτεία:
Aριστοτέλης. Αθηναίων Πολιτεία. Μετάφραση, επιμέλεια, σε συνεργασία με τον Robert W. Wallace: Εκδόσεις Νήσος / Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2015

Έχει επιμεληθεί τους τόμους:
Φιλοσοφία και ρητορική στην κλασική Αθήνα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, δεύτερη έκδοση 2019)
Οι θάνατοι των φιλοσόφων στην αρχαιότητα [σε συνεργασία με την Π. Κοτζιά και τον Γ. Ζωγραφίδη, Υπόμνημα στη φιλοσοφία 9 (2010)]
Η μετάδοση της γνώσης στην αρχαιότητα (σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κυρτάτα: Νήσος, 1999)
Plato’s Academy: Its Workings and its History (Cambridge University Press, σε συνεργασία με τους: Παύλο Καλλιγά, Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, Βασίλη Καρασμάνη, υπό έκδοση)
Τόποι: Αντίδωρα στον Παντελή Μπασάκο (Εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριάδνη Παράρτημα 3, σε συνεργασία με τους: Βάσω Κιντή και Γιώργο Φαράκλα, υπό έκδοση).

Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο: Πλατωνική Πειθώ: Από τη ρητορική στην πολιτική κυκλοφόρησε το 1997 από τις εκδόσεις Πόλις.

Παπουτσάκη Δήμητρα Μεταφράστρια

Η Δήμητρα Παπουτσάκη είναι η μεταφράστρια του βιβλίου Νους, ψυχή και σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό του Anthony A. Long.

Σχετικές ομιλίες