Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέες θεραπείες στον καρκίνο βασισμένες στο γενετικό υπόβαθρο των ασθενών

Γιαννουκάκος Δρακούλης

13 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:41:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1106
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γιαννουκάκος Δρακούλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/07/2017

Διάρκεια
00:41:15

Εκδήλωση
52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Ιατρική

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2017, καρκίνος, θεραπεία, καρκινογένεση

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου  πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).

Περίληψη της ομιλίας

Οι ραγδαίες εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με τις τεχνολογίες αλληλούχισης του γονιδιώματος του ανθρώπου έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών της καρκινογένεσης.
 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά σύνδρομα προδιάθεσης σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου όπως του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος κ.α. Η μοριακή γενετική ανάλυση σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου φανερώνει τις μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με τα πρώτα στάδια της καρκινογένεσης. Οι μοριακές αλλαγές αυτές ή αλλιώς μεταλλάξεις συμβαίνουν συνήθως σε γονίδια που σχετίζονται με την επιδιόρθωση του γενετικού υλικού. Οι ασθενείς που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA εμφανίζουν πολύ καλή ανταπόκριση σε παράγωγα της πλατίνας αλλά και σε νέα γενιά φαρμάκων που λέγονται αναστολείς της πολυμεράσης PARP.
 

Η εντόπιση των μοριακών βλαβών του DNA αποτελεί σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Γιαννουκάκος Δρακούλης Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Δρακούλης Γιαννουκάκος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής, του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ). Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. το 1984. Στη συνέχεια πραγματοποίησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ενζυμολογία στο Πανεπιστήμιο Paris XI και τη Διδακτορική του Διατριβή στη Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Paris XII (1987-1991). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Μοριακής Ιατρικής του νοσοκομείου Beth Israel Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard (1991-94) και στη συνέχεια στον τομέα Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου New York (1994-95). Δημιούργησε το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής το 1998 το οποίο εξελίχθηκε αργότερα ως εργαστήριο αναφοράς στον τομέα της γενετικής του καρκίνου. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάλυση κληρονομικών μορφών και συνδρόμων προδιάθεσης στον καρκίνο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 άρθρα σε περιοδικά με κριτές και έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή περιοδικά και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχει λάβει χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ, την Ε.Ε., τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” και την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα. Συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς κοινοπραξίες σχετικά με τη γενετική του καρκίνου (Consortium of Investigators of Modifiers of BRCA1 and BRCA2 - CIMBA, Breast Cancer Association Consortium - BCAC, Collaborative Oncological Gene-environment Study – COGS κ.ά.).

Σχετικές ομιλίες