Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Nα σώσουμε τον Μότσαρτ» ή η τέχνη της εξέγερσης

Jerusalmy Raphaël, Ευσταθιάδης Γιάννης, Κυριακίδης Αχιλλέας, Pourret Christine

20 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:31:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 125

«Να σιγήσουν τα όργανα. Οι τενόροι, οι βιολονίστες. Να μην είναι συνεργοί σ'αυτό. Από σεμνότητα»
Να σώσουμε τον Μότσαρτ, Raphaël Jerusalmy - Εκδ. Μελάνι 2018 (μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης)

Η ιστορία μιας μουσικής τρομοκρατικής επίθεσης. Το καλοκαίρι του 1939, λίγο μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανικό Ράιχ, ο Ότο Γ. Στάινερ νοσηλεύεται σε ένα σανατόριο του Ζάλτσμπουργκ, ενώ απ' έξω η ιστορία δείχνει τα δόντια της.

Αυστριακός, Εβραίος (λιγάκι), μόνος (εντελώς), αγαπά πλέον μόνο τη μουσική, ενώ η φυματίωση και η ταπείνωση της ασθένειας τον σπρώχνουν λίγο-λίγο στο περιθώριο του κόσμου. Ενός κόσμου που ηχεί παράφωνος στο ευαίσθητο αυτί του. Όλα μοιάζουν προαποφασισμένα, όταν ένα τυχαίο γεγονός τον φέρνει πολύ κοντά στο να αλλάξει την πορεία του αιώνα. Κι αν δεν έμενε τίποτα πια για να σώσει κανείς εκτός από τον Μότσαρτ;

Ένας ύμνος στην αντίσταση, ευφυής και παιγνιώδης.

Απόφοιτος της École Normale Supérieure, ο Raphaël Jerusalmy γεννήθηκε στο Παρίσι το 1954. Βετεράνος του ισραηλινού στρατού, ανέλαβε έπειτα εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Σήμερα εργάζεται ως έμπορος παλαιών βιβλίων στο Τελ Αβίβ.

Με τη συμμετοχή των:

Γιάννη Ευσταθιάδη, συγγραφέα και Αχιλλέα Κυριακίδη, συγγραφέα και μεταφραστή

Στα πλαίσια της διοργάνωσης «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο και τις Εκδόσεις Μελάνι.

Jerusalmy Raphaël Συγγραφέας

Απόφοιτος της École Normale Supérieure, ο Raphaël Jerusalmy γεννήθηκε στο Παρίσι το 1954. Βετεράνος του ισραηλινού στρατού, ανέλαβε έπειτα εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Σήμερα εργάζεται ως έμπορος παλαιών βιβλίων στο Τελ Αβίβ.

Ευσταθιάδης Γιάννης Συγγραφέας

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών. Υπήρξε αρθρογράφος και columnist στον περιοδικό Τύπο και έχει εκδώσει δυο τόμους με άρθρα και χρονογραφήματα. Με το ψευδώνυμο Απίκιος έγραψε συστηματικά για τη γαστρονομία, επικεντρωνόμενος κυρίως στην πνευματικότητα και κοινωνικότητα της τροφής. Μεταξύ 1999 και 2005 έγραφε στη στήλη Αντιστίξεις της «Καθημερινής της Κυριακής», μικρά δοκίμια για τη μουσική.

Επιλογή από τις «Αντιστίξεις» παρουσιάστηκε από το Γ΄ Πρόγραμμα, σε δική του παραγωγή και μουσική επιμέλεια, την Άνοιξη του 2007. Έχει συνεργαστεί επίσης με το Γ΄ Πρόγραμμα με τις εκπομπές «Πρόβα Ορχήστρας» (2004-2005) και «Η νήσος των θησαυρών» (2007-). Το 2006 παρουσίασε την «Πρόβα Ορχήστρας» (29 επεισόδια) στην ΕΤ1, στα πλαίσια της εκπομπής «Hotel Τρίτων». Κείμενά του έχουν ανθολογηθεί στο βιβλίο «Έκθεση-Θεματικοί Κύκλοι» της Γ΄ Λυκείου και στο βιβλίο «Νεοελληνική γλώσσα» της Α΄ Γυμνασίου.

Κυριακίδης Αχιλλέας Συγγραφέας, μεταφραστής
Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει εννέα βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά και δοκίμια (κινηματογραφικά και φιλολογικά), έχει γράψει τρία σενάρια που γυρίστηκαν σε ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια. Κυκλοφορούν πάνω από σαράντα πέντε μεταφράσεις του έργων συγγραφέων όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Ρεϊμόν Κενό, ο Λουίς Σεπούλβεδα, ο Αλφρέντ Ζαρί, ο Ρολάν Τοπόρ, ο Άντριου Κρούμι, ο Ζαν Εσενόζ, ο Κάρλο Φραμπέτι κ.ά. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τις "Τεχνητές αναπνοές", το 2006 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης, για τη μετάφραση των πεζογραφικών "Απάντων" του Χόρχε Λουίς Μπόρχες (στην οριστική έκδοση των "Ελληνικών Γραμμάτων" -η απονομή έγινε το 2007), την επόμενη χρονιά με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Μετάφρασης, στο πλαίσιο των Καβαφείων 2007 και το 2009 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ, για τη μετάφραση του μυθιστορήματος "Στο cafe της χαμένης νιότης" του Πατρίκ Μοντιανό.
Pourret Christine Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Octave Merlier, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η Christine Pourret είναι Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Octave Merlier στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες