Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Μια Μέδουσα στο οικοσύστημα της ελληνικής τέχνης» (στρογγυλή τράπεζα)

Ρόρρης Γιώργος, Φέλιος Σωτήρης, Παπαδοπούλου Μπία, Πλέσσα Ελισάβετ, Πουρνάρα Μαργαρίτα

14 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:06:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 317
Ομιλητές
Ρόρρης Γιώργος
Φέλιος Σωτήρης
Παπαδοπούλου Μπία
Πλέσσα Ελισάβετ
Πουρνάρα Μαργαρίτα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
14/04/2022

Διάρκεια
01:06:04

Εκδήλωση
Έκθεση «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)»

Χώρος
Πολιτιστικό Κέντρο Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, ελληνική τέχνη

Μπορεί ένα μέρος να αποκαλύψει το όλον;

Η έκθεση Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979 -2017), που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως τις 22 Μαΐου 2022, για να αποτυπώσει την πορεία της ιστορικής «Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης» της Μαρίας Δημητριάδη, ιχνηλατεί αναπόφευκτα όλη την εικαστική σκηνή μιας περιόδου 40 ετών με έναρξη το 1979.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην γκαλερί πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλή τράπεζας με θέμα Μια Μέδουσα στο οικοσύστημα της ελληνικής τέχνης με τη συμμετοχή του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη, του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο, της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας εκθέσεων Μπίας Παπαδοπούλου και της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της συγκεκριμένης έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Ρόρρης Γιώργος Ζωγράφος

Ο Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-87). Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με υποτροφία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Νέοι Ζωγράφο κάτω των 40 ετών». Το 2006 το κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» του απένειμε τιμητική διάκριση για το έργο του. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Φέλιος Σωτήρης Συλλέκτης έργων τέχνης Παπαδοπούλου Μπία Ιστορικός Τέχνης - Επιμελήτρια εκθέσεων Πλέσσα Ελισάβετ Ιστορικός Τέχνης - Επιμελήτρια εκθέσεων

Η Ελισάβετ Πλέσσα γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε "Visual and Performed Arts" στο University of Kent, στο Canterbury (BA, 1988-1991) και "Art in Britain and France 1945-1968" στο Courtauld Institute of Art, στο Λονδίνο (MA, 1991-1992, διατριβή με θέμα το έργο του Βέλγου λογοτέχνη και ζωγράφου Henri Michaux). Εργάστηκε ως Επιμελήτρια στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή–Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα και στην Άνδρο (1992-2003). Από το 2004 εργάζεται ως επιμελήτρια ιδιωτικής συλλογής καθώς επίσης και ως επιμελήτρια εκθέσεων σε ελεύθερη βάση, επιμελήτρια εικαστικών εκδόσεων και συγγραφέας. Έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και την Ιταλία (Πατάκης, Libro, Allemandi κ.ά.), καθώς και με εικαστικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία (Art Magazine, Τα Νέα της Τέχνης, Highlights, The Art Newspaper κ.ά.). Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εικαστικών και φωτογραφικών εκθέσεων για σημαντικά μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί (Μουσείο Μπενάκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου, Γκαλερί Νέες Μορφές, Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Γκαλερί Σκουφά, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών κ.ά.) – ανάμεσά τους τρεις εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (δύο αναδρομικές εκθέσεις, του Νίκου Χουλιαρά και του Τάσου Μαντζαβίνου, καθώς και μία μεγάλη έκθεση έργων του Στέφανου Δασκαλάκη).

Πουρνάρα Μαργαρίτα Δημοσιογράφος

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Communications Policy στην Βρετανία. Το 2009 έγινε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright εκπονώντας έρευνα στο Queens College της Νέας Υόρκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1994. Έκτοτε έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα έντυπα και το διαδίκτυο. Από το 1999 εντάχθηκε στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Καθημερινή. Το 2017 απέκτησε μόνιμη στήλη στην ίδια εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στις ζωντανές συνεντεύξεις με κοινό σε χώρους όπως το Βιβλιοπωλείο Ιανός, αλλά και σε ειδική σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.