Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μέτρηση Χρόνου στην ελληνική αρχαιότητα - Τα αστρονομικά όργανα του αρχαίου ελληνικού κόσμου

Θεοδοσίου Στράτος, Πάνου Ευαγγελία

25 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3520
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από τα πανάρχαια χρόνια η εναλλαγή μέρας και νύχτας, οι διαδοχικές φάσεις της Σελήνης και η τακτική επάνοδος των εποχών του έτους ήταν τα φαινόμενα που έδωσαν την έννοια του χρόνου στον άνθρωπο και τα οποία μελέτησε προκειμένου να επιτύχει την ακριβή μέτρησή του. Ήλιος, Σελήνη και άστρα έδωσαν γέννηση στη μέτρηση του χρόνου, απαραίτητη παράμετρο για τις κοινωνικές και θρησκευτικές ενασχολήσεις των ανθρώπων.

Αυτό είναι το θέμα της ομιλίας του αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στράτου Θεοδοσίου, που έγινε στην αίθουσα του «συλλόγου των Αθηναίων τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης, η οποία, στο δεύτερο μέρος της, περιλάμβανε τη συμπληρωματική διάλεξη της Φυσικού Ευαγγελίας Πάνου  με τίτλο  «Τα αστρονομικά όργανα του αρχαίου ελληνικού κόσμου».

Η ομιλήτρια εξιστόρησε το πώς οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, στην προσπάθειά τους να παρατηρήσουν λεπτομερώς και να μελετήσουν την κίνηση και τη μεταβολή της όψης των ουρανίων σωμάτων, επινόησαν και κατασκεύασαν αξιόλογα αστρονομικά όργανα, όπως: ο γνώμονας, το ηλιακό ρολόι, η ουράνια σφαίρα, η διόπτρα, ο αστρολάβος, η πλινθίς, οι κρίκοι, η σκάφη. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές δυνατότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, η ακρίβεια των οργάνων για τη μέτρηση μεγεθών του χρόνου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. 


Θεοδοσίου Στράτος Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε το 1949 στην Aθήνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στις κατευθύνσεις: Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών  Επιστημών, Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Αστρικές ατμόσφαιρες κ.ά. Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων.  Έχει δημοσιεύσει πάνω από διακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και είκοσι πέντε βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών. Παράλληλα έχει δώσει πλέον των 250 διαλέξεων σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Γυμνάσια, Λύκεια και Επιστημονικές Ενώσεις.

Πάνου Ευαγγελία Φυσικός
Η Ευαγγελία Πάνου είναι Φυσικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (ΕΜΠ) και στην Πυρηνική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (ΕΚΠΑ). Από τον Δεκέμβρη του 2010 εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα: «Τα αστρονομικά όργανα της ελληνικής αρχαιότητας και η μέτρηση μεγεθών χρόνου από τους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους».