Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μεταξύ της Ελληνικής Αρχαιότητας και της εποχής μας

Boucheron Patrick, Γιαντσή - Μελετιάδη Νικολέττα

28 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 312

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ανανεώνουν τη δημιουργική συνεργασία τους με το Collège de France, ένα γαλλικό δημόσιο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιστημονικού κύρους παγκοσμίως. Αυτός ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός συγκεντρώνει, στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης παιδείας, μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών που έχουν διακριθεί για τη σπουδαιότητα των ερευνών τους στις θετικές καθώς και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, το Megaron Plus υποδέχθηκε στο βήμα του ένα εξέχον μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, τον Patrick Boucheron [Πατρίκ Μπουσερόν], καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Collège de France, κάτοχο της έδρας «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας». Υπέρμαχος μιας ανήσυχης, διερευνητικής και διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας που συνιστά τέχνη της χειραφέτησης, ο διαπρεπής «ιστορικός του Μεσαίωνα και συγγραφέας της εποχής μας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, παρουσίασε στα γαλλικά την ομιλία «Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας». Προλόγισε η Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας»
Το να είναι κανείς ιστορικός του Μεσαίωνα, σημαίνει να τοποθετεί τον εαυτό του ακριβώς ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, να τοποθετείται στην ενδιάμεση περίοδο που εκτείνεται αέναα μεταξύ των ελληνικών γεννημάτων περί πολιτικής και της νεωτερικής αναγέννησής της. Στόχος του είναι να «γεμίσει» την αναμονή και να την κατακλύσει με αβεβαιότητες; Όχι μόνο. Σκοπός του ιστορικού είναι να βρει, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα. Από αυτή τη μοναδική θέση, ο Patrick Boucheron εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας.

Boucheron Patrick Καθηγητής, Collège de France - έδρα «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας»

Ο Patrick Boucheron το 2015 εξελέγη καθηγητής στο Collège de France στην έδρα «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας». Tο εναρκτήριο μάθημά του Τι μπορεί να κάνει η ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις το 2017.

Προηγουμένως διατέλεσε επίκουρος καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στην École normale supérieure de Fontenay-Saint-Cloud από το 1994 έως το 1999 και έπειτα καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Οι έρευνές του επικεντρώθηκαν αρχικά στην αστική ιστορία της μεσαιωνικής Ιταλίας, την οποία μελέτησε μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε μια ανάλυση της ιστορικής κοινωνιολογίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, ο Patrick Boucheron εκπόνησε μελέτη σχετικά με τη γραφή και την επιστημολογία της ιστορίας.

Είχε τη γενική επιμέλεια του φιλόδοξου συλλογικού έργου L’histoire du monde au XVe siècle, μια τολμηρή γενεαλογία της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από την ίδια προσέγγιση άρσης των στεγανών και αποπροσανατολισμού των βεβαιοτήτων, διηύθυνε το 2017 την έκδοση του τόμου L’Histoire mondiale de la France, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 122 ιστορικοί. Το έργο αυτό, που εντάσσεται στη νέα τάση της παγκόσμιας ιστορίας (global history), έγινε ευπώλητο, απέσπασε το βραβείο «Aujourd’hui» και ενέπνευσε παρόμοιες δημοσιεύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Patrick Boucheron συμμετέχει τακτικά σε ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις, λογοτεχνικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικές (Un été avec Machiavel, France Inter/Les équateurs, 2017) και τηλεοπτικές εκπομπές (Quand l’histoire fait dates, σειρά δέκα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της εταιρείας Films d’Ici για το κανάλι Arte, 2018). Διετέλεσε διευθυντής των Εκδόσεων της Σορβόννης από το 2010 έως το 2015, ενώ από το 2012 διευθύνει τη συλλογή L’univers historique του εκδοτικού οίκου Seuil.

Γιαντσή - Μελετιάδη Νικολέττα Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως, ΕΚΠΑ

Η Νικολέττα Γιαντσή - Μελετιάδη είναι Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και για πολλά χρόνια συνεργάτης στα σεμινάρια ιστορίας της École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι.

Πεδία ενδιαφέροντος:
Κοινωνική και οικονομική ιστορία των μεσαιωνικών πόλεων. Ο σχηματισμός του
περιθωρίου κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πόλεις και η αστική ανάπτυξη, οι
αιρέσεις, επαιτικά τάγματα, φτώχεια και φιλανθρωπία, η παρουσία των γυναικών
στην οικονομία των μεσαιωνικών πόλεων.

Διδακτορική διατριβή (1993): "Εμπορευματική δραστηριότητα της Δύσης στην Ανατολή κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα".

Άλλες δημοσιεύσεις: "Γυναικεία περιθωριακά κινήματα στην Ευρώπη του Ύστερου Μεσαίωνα" (2001), "Το Σχίσμα του 1054 και η Μεταρρύθμιση του Cluny" (2003), "Η αστική πραγματικότητα στο θέατρο του Μεσαίωνα" (2009), "Η συνάντηση του Οδυσσέα και των Καθαρών στα νερά της Μεσογείου" (2009).

Σχετικές ομιλίες