Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λογοτεχνία: Οδηγίες χρήσεως

Compagnon Antoine, Μπακουνάκης Νίκος

14 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1234
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Compagnon Antoine
Μπακουνάκης Νίκος

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική (εισαγωγή)

Ημερομηνία
14/02/2013

Διάρκεια
85:18

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Marcel Proust, Charles Baudelaire, Gillaume Apollinaire, Philip Roth

O κύκλος διαλέξεων διακεκριμένων εκπροσώπων της σύγχρονης γαλλικής διανόησης από το Collège de France συνεχίζεται στο Megaron Plus τον Φεβρουάριο. Οι ομιλίες αυτές φιλοξενούνται στο Μέγαρο σε συνεργασία με τη Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μετά τον Καρόλ Μπεφά, έφθασε στην Αθήνα για να συναντήσει το κοινό του Megaron Plus την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ο Antoine Compagnon [Αντουάν Κομπανιόν], κάτοχος της έδρας της Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Φιλολογίας (Ιστορία, Κριτική, Θεωρία) στο Collège de France. Τη διάλεξη του προλογίζει ο Νίκος Μπακουνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Antoine Compagnon, μέσα από τη διάλεξη «Λογοτεχνία: Οδηγίες χρήσεως», επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα ‘Σε τι χρησιμεύει η λογοτεχνία; Χρησιμεύει σε κάτι ή είναι απλά χαριτωμένη ;’.  ‘Η τέχνη για την τέχνη’  λέει ο Κομπανιόν, ‘αντιτίθεται στον αστικό ωφελιμισμό, τον υλισμό, τον αμερικανισμό, από την εποχή του Baudelaire. Αλλά ο Προύστ παρατηρούσε ότι, σε όλα τα επαγγέλματα, πετύχαινε πάντα εκείνος που διάβαζε’. Ο διάσημος πανεπιστημιακός δάσκαλος και στοχαστής θέτει τέλος το ερώτημα ‘Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα όταν ο ψηφιακός κόσμος έχει επιφέρει την επανάσταση στην δραστηριότητα της ανάγνωσης;’.

Compagnon Antoine Έδρα Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Λογοτεχνίας - Ιστορία, Κριτική, Θεωρία, Collège de France

Ο Αntoine Compagnon γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1950 και μεγάλωσε στην Αγγλία, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1966. Η πορεία του στον ακαδημαϊκό χώρο είναι αρκετά ασυνήθιστη, καθώς, κατά την περίοδο της φοίτησής του στο Πολυτεχνείο, παρακολουθούσε μαθήματα λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ αργότερα αποφάσισε να κάνει διδακτορική διατριβή με θέμα τη γαλλική λογοτεχνία ως υπότροφος του γαλλικού Ιδρύματος Thiers, γεγονός που του άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία: έδρα Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, θέση καθηγητή στη Σορβόννη και κατόπιν έδρα στο Collège de France.

O Antoine Compagnon έχει ακόμη εργαστεί ως καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ηνωμένου Βασιλείου και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Άνω Νορμανδίας και του Μαιν (Γαλλία), καθώς και της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.), στο Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ και στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης. Αντικείμενο της πανεπιστημιακής του διδασκαλίας έχουν αποτελέσει, μεταξύ άλλων, ο Προυστ, ο Μονταίνι, ο Σατωμπριάν, ο Σταντάλ και πιο πρόσφατα ο Μπωντλαίρ. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών και έργων σχετικά με τη γαλλική λογοτεχνία, τη θεωρία και την ιστορία της λογοτεχνίας και της κριτικής, μέσω των οποίων προάγει νέους τρόπους προσέγγισης της λογοτεχνίας μέσω της διεπιστημονικής σκέψης. Ο διαπρεπής πανεπιστημιακός διδάσκαλος κατέχει σημαντικές θέσεις σε εθνικά επιστημονικά και παιδαγωγικά συμβούλια και ενώσεις της Γαλλίας, σε ορισμένα από τα οποία διατηρεί τη θέση του Προέδρου ή του Γενικού Γραμματέα.

Επιπλέον, ο Antoine Compagnon είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Academia Europaea. Τέλος, είναι αποδέκτης πολλών διακρίσεων, με κορυφαίες το βραβείο « Claude Lévi-Strauss » (2011) για την εξέχουσα συμβολή του στην πρόοδο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών καθώς και το παράσημο του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.

Μπακουνάκης Νίκος Δημοσιογράφος - Ομότιμος Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης, Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτισμού και Μέσων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 2003. Απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού. Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESS. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο. Συνεργάζεται με τη lifo, όπου αρθρογραφεί και παρουσιάζει το podcast «Βιβλία και Συγγραφείς». Είναι Αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Officier de l’Ordre des Palmes Académiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εχει δημοσιεύσει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλά άρθρα και βιβλία για θέματα δημοσιογραφίας, Τύπου, ιδεών, νοοτροπιών και συμπεριφορών. Το βιβλίο του Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ: Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο 2016 και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2016. Το βιβλίο του Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα: Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου διακρίθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2008.

Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Γκούτλαντ» θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024 (εκδόσεις Πόλις). Πρόκειται για μια ιστορική αφήγηση για τον Γερμανό έμπορο, επιχειρηματία και οινοποιό Γουσταύο Κλάους και την οργάνωση της μικροκοινωνίας στο οινοποιείο “Αχαϊα” της Πάτρας.