Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κράτος & Διαφθορά. Θεσμοί: Aπό την πτώση στην ανόρθωση - Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Φορείς καταπολέμησης διαφθοράς"

Τραυλός Νικόλαος, Διώτης Ιωάννης, Νικολούδης Παναγιώτης, Ρακιντζής Λέανδρος, Σερδάρης Βασίλης, Σπινέλλης Διομήδης, Strijker Theo, Γραμματίδης Γιάννος

28 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3275
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο συντονισμός των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς από έναν Εθνικό Συντονιστή, η προώθηση διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η διακοπή της αυτοπρόσωπης συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (π.χ. e-payments, e-procurement, e-invoices), αποτελούν ορισμένες από τις κυριότερες προτάσεις για τη βελτίωση της ακεραιότητας καίριων φορέων της ελληνικής κοινωνίας έναντι του φαινομένου της διαφθοράς, όπως αναδείχθηκαν από τους 400 και πλέον συμμετέχοντες στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), με θέμα  «Κράτος & Διαφθορά: Θεσμοί: από την πτώση στη ανόρθωση».
 
Η φετινή διοργάνωση εστιάστηκε στην κριτική παρουσίαση των προτάσεων της ΔΔ-Ε που παρουσιάζονται στην Έκθεση Αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας και στην ανάδειξη νέων προτάσεων για τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεσμών της Δικαιοσύνης, των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς, των Επιχειρήσεων και του Δημόσιου Τομέα.

Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς, θα συμβάλλει η ενθάρρυνση των πολιτών για την καταγγελία περιστατικών διαφθοράς, η ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων για τη διευκόλυνση των ελέγχων, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, και η πληρέστερη αξιολόγηση του έργου των εν λόγω φορέων. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Theo Strijker τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας στρατηγικής πολιτικής των εν λόγω Φορέων κατά της Διαφθοράς, τονίζοντας ότι ο συντονισμός θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα: σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο διενέργειας ερευνών και άσκησης ποινικής δίωξης.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θα καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία και στους κατεξοχήν αρμόδιους, ελπίζοντας στην επίτευξη αταλάντευτης βούλησης για άμεση δράση.

Τραυλός Νικόλαος Καθηγητής, Πρύτανης του ALBA Graduate Business School, Μέλος ΔΣ της ΔΔ-Ε, Πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ο Καθηγητής Νικόλαος Γ. Τραυλός είναι Πρύτανης και κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στην Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου» στο ALBA Graduate Business School. Έχει διδακτικά και ερευvητικά εvδιαφέρovτα στις περιοχές Χρηματoδότησης Επιχειρήσεωv, Χρηματooικovoμικής Αvάλυσης, Αγoρώv Χρήματoς και Κεφαλαίoυ, Επεvδύσεωv Αξιoγράφωv, Τραπεζικής και Συγχωνεύσεων και Εξαγορών. Έχει διδάξει σε πρoπτυχιακά και μεταπτυχιακά πρoγράμματα (ΜΒΑ, ΜSc και Ph.D.) στo Boston College, στo City University of New York (Baruch College), στo New York University (L. Stern School of Business), στo Παvεπιστήμιo Πειραιώς (1990-1998) και στo ΑLBA Graduate Business School (1992–σήμερα). Στo Παvεπιστήμιo Πειραιώς διετέλεσε Πρόεδρoς τoυ Τμήματoς Χρηματooικovoμικής και Τραπεζικής Διoικητικής (1993-1997) και Διευθυvτής τoυ Μεταπτυχιακoύ Πρoγράμματoς στη Τραπεζική και Χρηματooικovoμική Διoικητική (1997-1998). Επίσης, κατείχε τη θέση του Distinguished Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Cardiff (Cardiff Business School, U.K.) την περίοδο 1998-2007. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2004-2009). Επίσης, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2009 ως το 2012. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΔ-Ε από το 2009, στις δε αρχαιρεσίες του 2012 επανεξελέγη και κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπροσθέτως, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών».

Διώτης Ιωάννης Πρώην Εισαγγελέας, τ. Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ
Ο Ιωάννης Διώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1974-1980 και υπηρέτησε την ελληνική Δικαιοσύνη από το 1985 έως το 2010, οπότε παραιτήθηκε και αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα.
Από το 1994 έως το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως (Τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα) και συνέδεσε το όνομα του με την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων της 17Ν και του Ε.Λ.Α., διεξάγοντας και εποπτεύοντας τις σχετικές έρευνες ως Εισαγγελέας.

Κατά τα έτη 2003-2003 ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εισαγγελικής του καριέρας ασχολήθηκε με πλήθος σημαντικών υποθέσεων, όπως μεταξύ άλλων, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην Ελλάδα 4 αρχαιοτήτων από το αμερικανικό Μουσείο Ζαν Πωλ Γκετί.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για το νόμο που ρυθμίζει την «Οπλοφορία και χρήση πυροβόλων από αστυνομικούς», καθώς και της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη της τρομοκρατίας» και έχει συμμετάσχει σε πλήθος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για τη σύσταση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, την κατάρτιση του Ν.2928/2001 για το «Οργανωμένο Έγκλημα», την αναμόρφωση του 19ου Κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα, την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Κατά τα έτη 2007-2010 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.

Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία στην Εθνική Σχολή Δικαστών και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχει παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ποινικών Επιστημών και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πλήθος επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το 2010 έως το 2011, ως υπεύθυνος νομοτεχνικής επεξεργασίας του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011.

Το Μάιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Ειδικού Γραμματέως του ΣΔΟΕ τα οποία άσκησε έως την 10-8-2012.
Νικολούδης Παναγιώτης Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες & της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη Διαφθορά.

Είναι Πρόεδρος της Ανεξάρτητης “Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης” από το Μάρτιο του 2011.
Ρακιντζής Λέανδρος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Γεννήθηκε στην Καβάλα, από πατέρα δικαστή και τελείωσε το Γυμνάσιο Χίου.

Σπουδές
- Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Πτυχίο Πολιτικών – Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών
- Μεταπτυχιακά στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο King’s College στο Λονδίνο

Επαγγελματική εμπειρία
- 1967 Δικηγόρος Αθηνών
- 1967-1979: Πρωτοδίκης Τακτικής Δικαιοσύνης
- 1979-1983: Πρόεδρος Πρωτοδικών
- 1983-1993: Εφέτης
- 1993-1998: Πρόεδρος Εφετών
- 1998-2004: Αρεοπαγίτης (κατόπιν της παραιτήσεώς του είναι επίτιμος αρεοπαγίτης)
- 2004 ως σήμερα: Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με αντικείμενο την εποπτεία, συντονισμό και αξιολόγηση των Ελεγκτικών Σωμάτων όλου του Δημόσιου Τομέα
- 1974-1975: Δήμαρχος Αιγάλεω.
- Εισηγητής και Πρόεδρος σε επιστημονικά συνέδρια

Σερδάρης Βασίλης Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., τ. Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΛ.ΑΣ.
Σπινέλλης Διομήδης Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Το 2013 δούλεψε στη Google ως senior software engineer, ενώ το 2009-2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού, στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και στις νεφοϋπολογιστικές υποδομές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 8000 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα από το 1988. Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE. Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London.

Ιστότοπος του Διομήδη Σπινέλλη

Strijker Theo Cluster Coordinator AML and AC, Task Force for Greece
Γραμματίδης Γιάννος Δικηγόρος, Πρόεδρος, Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Ο Γιάννος Γραμματίδης είναι Συντονιστής ∆ικηγόρος των ∆ικηγορικών Γραφείων Μπαχάς, Γραµµατίδης & Συνεταίροι- Επισκέπτης Καθηγητής του Κέντρου ∆ιεθνών Νοµικών Σπουδών, Σάλτσµπουργκ.

Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 12 Μαϊου 1952.΄Εχει 2 παιδιά το Γιώργο και τη Μαρία-Χριστίνα.

Σπουδές : Πτυχιούχος Νοµικού Τµήµατος της Νοµικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθήνας, Ακαδηµία ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης, ∆ιεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Στρασβούργο. Ειδικεύεται σε Συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύσταση διεθνών εταιρικών σχηµάτων, κοινοπραξίες (µε έµφαση σε δηµόσια έργα), franchising.

Είναι συγγραφέας μακράς σειρά άρθρων, σχολίων και µελετών που δηµοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο οικονοµικό και νοµικό τύπο.

Συντάκτης : Ελληνικός Κώδικας ∆εοντολογίας για το Franchising και της Ελληνικής Ορολογίας για το Franchising.

Μέλος : Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο (Πρόεδρος), ∆ικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ∆ιεθνής ΄Ενωση ∆ικηγορικών Συλλόγων, ΄Ενωση ∆ικηγορικών Συλλόγων Αµερικής, ΄Οµιλος Ευρωπαίων ∆ικηγόρων Franchise, Νοµική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Franchise.

Σχετικές ομιλίες