Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Κίνα, το Διεθνές Σύστημα και οι Ελληνοκινεζικές Σχέσεις

Διαμαντοπούλου Άννα, Κωστής Βασίλειος, Tonchev Plamen, Τσαρδανίδης Χαράλαμπος

27 Ιανουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:48:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 281

Tο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας διοργανώσε την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Η Κίνα, το Διεθνές Σύστημα και οι Ελληνοκινεζικές σχέσεις, με ομιλητές την κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην Υπουργό, τον κο Βασίλη Κωστή, Πρέσβη, ε.τ., και τον κο Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών, ΙΔΟΣ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του ΙΔΟΣ, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η Κίνα είναι ένα ισχυρός παγκόσμιος παίκτης αλλά δεν είναι ένας ισοδύναμος πόλος με τις ΗΠΑ. Ο κος Κωστής υποστήριξε ότι η Κίνα δεν προσβλέπει σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο αλλά μάλλον προσανατολίζεται σε μια παγκόσμια συνεργασία. Ο κος Τόντσεφ συμφώνησε με τη σειρά του με τους συνομιλητές του για τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα και δήλωσε ότι οι προοπτικές της Κίνας για τη θέση της Υπερδύναμης δεν είναι μεγάλες. Ο κος Τόντσεφ, ωστόσο, τόνισε τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας οι οποίοι όμως δεν μπορούν να κρύψουν την εξάντληση του οικονομικού της μοντέλου («παγίδα μεσαίου εισοδήματος»).

Αναφορικά με τις επιδιώξεις της Κίνας η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι υπάρχει μια νέα συνιστώσα στο παγκόσμιο σύστημα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα: οι αναδυόμενες οικονομίες. Τόνισε ότι η Κίνα ακόμα δρα σε μεγάλο βαθμό ως αυτόνομος παίκτης. Ο κος Τόντσεφ αναφέρθηκε στο σχέδιο Belt and Road Initiative (BRI) – νέος Δρόμος του Μεταξίου - το οποίο για τον ίδιο είχε αδυναμίες υλοποίησης εξ αρχής. Το ζήτημα του χρέους και η πανδημία δημιούργησαν επιπρόσθετες πιέσεις που ανάγκασαν τη Κίνα σε οδυνηρές αναθεωρήσεις του σχεδίου. Ο κος Κωστής μίλησε για την κατάσταση στα στενά της Ταιβάν και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικής σημασίας θέμα για τη Κίνα καθώς την φέρνει αντιμέτωπη με όλες σχεδόν τις γειτονικές της χώρες. Ακόμα, ο κος Κωστής αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες επιτυχίες της Κίνας στο νέο Δρόμο του Μεταξιού: το λιμάνι του Πειραιά και η ζώνη του Σουέζ.

Στο ζήτημα της στάσης της ΕΕ απέναντι στη Κίνα, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι υπάρχει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη Κίνα αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικής. Για την σχέση Κίνας και Ρωσίας, ο κος Τόντσεφ δήλωσε ότι η συνεννόηση των δυο πλευρών είναι δύσκολή αλλά υπαρκτή και είναι στα πλαίσια μιας σύμπραξης και όχι συμμαχίας απέναντι στη Δύση.

Αναφορικά με τη έντονη επενδυτική δραστηριότητα των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας σε πολλές χώρες η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το Πεκίνο λειτουργεί με «παραρτήματα» με κινέζους εργάτες και ελάχιστή προστιθέμενη αξία για τη χώρα που έχει επενδύσει. Ο κος Τόντσεφ αναφορικά με την επένδυση της COSCO στο Πειραιά υποστήριξε ότι η συμβολή της στο ελληνικό ΑΕΠ ήταν μόνο 0.75% με βάση την εκτίμηση της ίδιας της εταιρίας, και τόνισε ότι ίσως υπάρχει ένα ζήτημα για το πόσο και αν η επένδυση αποδίδει. Η COSCO, βέβαια, οκταπλασίασε την ποσότητα εμπορευμάτων που διακινούνται στο Πειραιά με αποτέλεσμα να καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου σε όγκο εμποροκιβωτίων. Στο ζήτημα της επένδυσης της COSCO, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή αλλά είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα αξιοπιστίας σχετικά με τις στατιστικές πληροφορίες που δίνει η εταιρεία. Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε το σημαντικό αριθμό επενδύσεων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στη Κίνα.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Κωστής Βασίλειος Πρέσβης ε.τ.

Ο Βασίλειος Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα. Πρέσβυς επί τιμή. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Εισήλθε στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικων το 1980. Υπηρέτησε σε Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία. Χρημάτισε Πρέσβυς στην Πορτογαλία (2009-2013) και στην Κίνα (2013-2016), από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Tonchev Plamen Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)

Ο Plamen Tonchev (Πλάμεν Τόντσεφ) είναι επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ/IIER) από το 1999. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται βιβλία, μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα για πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Ειδικεύεται στις κινεζικές σπουδές από την δεκαετία ‘90, όταν δημοσίευσε την μελέτη “China in East Asia: From Isolation to a Regional Superpower Status” (co-authored, IIER, 1998). Το ΙΔΟΣ είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου European Think-tank Network on China (ETNC). Στα τελευταία δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται: "China's Road: Into the Western Balkans" (EUISS, 2017), "Chinese Investment in Greece and the Big Picture of Sino-Greek Relations (co-authored, IIER, 2017), "Along the Road: Sri Lanka's Tale of Two Ports" (EUISS, 2018), “China’s Image in Greece, 2008-2018" (co-authored, IIER, 2018), κ.ά.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996-1997 ήταν συντονιστής του Προγράμματος Ιαπωνικών Σπουδών στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Παράλληλα, από το 1994 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμων σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ασία και την Αφρική και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ΟΑΣΕ και της ΕΕ ως παρατηρητής εκλογών. Μιλά αγγλικά, βουλγαρικά, ελληνικά, γαλλικά και ρωσικά.

Τσαρδανίδης Χαράλαμπος Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ευρωπαϊκές σπουδές και διεθνείς σχέσεις (MSc, Ph. D London School of Economics and Political Science) και διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σποδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2022). Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως ΣΕΠ (2005-2022). Διεύθυνε, επίσης, την επιστημονική επιθεώρηση διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, Αγορά χωρίς Σύνορα (1995- 2010). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγγραφέας ένδεκα βιβλίων και συνεπιμελητής πολλών τόμων. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: Οικονομική διπλωματία, 2018, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική 2006, Η “Ανανεωμένη” μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα. 1992, The Politics of the EEC – Cyprus Association Agreement : 1972 – 1982,1988. Έχει επιμεληθεί και συν- επιμεληθεί μεταξύ άλλων, με την Εκάβη Αθανανασοπούλου και τον Ευστάθιο Τ. Φακιολά του συλλογικού τόμου, Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, Επιλογές & προσδοκίες στον 21ο αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, με Russell King και Gabriella Lazarides, Eldorado or Fortress? Migration in Southern Europe. London: MacMillan Press. 1999, με τον Α. Κόντη σε δύο εκδόσεις το Διεθνές Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2013. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 ερευνητικές εργασίες ως κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων, Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, European Review of International Studies, European Foreign Affairs Review, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Area Studies, Geopolitics, Ethnopolitics, Southern European Yearbook, Le Courrier des Pays de l' Est, Perceptions, Hellenic Studies, Revue Hellenique de Droit Internationale, , South European and Balck Sea Studies, Le Courrier des Pays de l' Est, Outre Terre.

Σχετικές ομιλίες