Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την κολπική μαρμαρυγή

Βάρδας Πάνος

9 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3809
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής εξεδόθησαν μόλις το 2010. Βασίζονται σε μεγάλες προοπτικές μελέτες, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθούν οποιεσδήποτε οδηγίες. Οι νεότεροι γιατροί όμως θα πρέπει να γνωρίζουν κάτι πολύ σημαντικό: οι οδηγίες δεν αποτελούν θέσφατο! Τις χρησιμοποιούμε σαν μια πυξίδα, αλλά θα πρέπει να εξατομικεύουμε τη θεραπεία στον εκάστοτε ασθενή.

Προσωπικά δεν θεωρώ την κολπική μαρμαρυγή πάθηση, αλλά σύμπτωμα. Και τούτο γιατί τα αίτιά της είναι τόσο ετερογενή όσο και του βήχα στις πνευμονικές παθήσεις! Ωστόσο, η τάση της να επανεμφανίζεται μας υποχρεώνει να την αντιμετωπίσουμε ως νόσο.

Προκειμένου να προχωρήσουμε σε θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, θα πρέπει να την κατηγοριοποιήσουμε με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους. Έτσι, μπορεί να είναι παροξυσμική (διάρκειας ως 48 ωρών), επιμένουσα (περισσότερο από 7 ημέρες), από μακρού υπάρχουσα ( περισσότερο από ένα έτος) και μόνιμη. Επόμενο στάδιο είναι η εκτίμηση του κινδύνου για έμφραγμα ή αιμορραγία.

Η θεραπεία με αντιαρρυθμικά φάρμακα δεν έχει να επιδείξει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια. Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημαίνεται ότι η επιλογή του αντιαρρυθικού φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται με βάση την ασφάλειά του και όχι μόνο η αποτελεσματικότητά του. Η υποκείμενη παθολογία προφανώς λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν.

Τα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να διατηρείται ο ρυθμός της καρδιάς εξαρτώνται από την ύπαρξη συμπτωμάτων που επιμένουν (ταχυμυοκαρδιοπάθεια). Αντιθρομβωτική αγωγή θα πρέπει να χορηγείται όταν ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι αυξημένος.

Βάρδας Πάνος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ο Πάνος Βάρδας γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία και Ηλεκτροφυσιολογία Καρδιάς στο νοσοκομείο Westminster του Λονδίνου.

Από το 1990, είναι Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και από το 1997 Καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, ενώ από το 2009 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών. Το 2010 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών και έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σε βιβλία Καρδιολογίας, σχετικά με τις αρρυθμίες, την ηλεκτροφυσιολογία και τη βηματοδότηση.

Ιστοσελίδα του Πάνου Βάρδα

1. Guidelines for the management of atrial fibrillation: the Task Force for the Management of Atrial Fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Europace 2010 Oct;12(10):1360-420
 
2. Van Gelder et al. Lenient versus strict rate control in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med. 2010 Apr 15;362(15):1363-73
 
3. The Gissi-AF investigators, Valsartan for prevention of recurrent atrial fibrillation. N Engl J Med 2009;360:1606-17

Σχετικές ομιλίες