Μπένος Σταύρος
Καχριμάνης Αλέξανδρος
Μενδώνη Λίνα
Τσιρογιάννης Χρήστος
Καράμπελας Νίκος Δ.
Μόσχος Γιάννης
Ψαθάς Βασίλης
Παπαδοπούλου Βαρβάρα
Κουτσιανάς Νίκος
Κεΐσογλου Γιάννης
Λαμπρόπουλος Νίκος
Σμπώκου Αγάπη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/09/2023
Διάρκεια
01:20:27
Εκδήλωση
ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ - Ήπειρος: 10 χρόνια μετά
Χώρος
Ξενοδοχείο Βυζαντινό, Άρτα
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, αρχαίο θέατρο, Ήπειρος, πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου
Οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, πραγματοποιήθηκαν στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Το κύριο μέρος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το BLOD, έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στη Φιλιππιάδα.
Ως κεντρικό θέμα της η φετινή Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είχε την αποτίμηση της δεκαετούς πορείας από την «ιδέα» έως την υλοποίηση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η απόφαση για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου απορρέει από την επιθυμία των μελών και του διοικητικού συμβουλίου του Διαζώματος να βιώσουν την μεγάλη πρόοδο στα έργα αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) – Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Ένα καινοτομικό και ολιστικό πρόγραμμα για το οποίο συνεργάζονται υποδειγματικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια της Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε. και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Τέλος, διερευνήθηκε η επόμενη μέρα της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, εστιάζοντας στο τρίπτυχο:
1. λειτουργικότητα της διαδρομής,
2. βιωσιμότητα της διαδρομής και του φορέα λειτουργίας της και
3. καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού και πτυχιούχος των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1987, παρακολούθησε ως υπότροφος του C.N.R.S. προδιδακτορικό κύκλο σπουδών στη Maison de l'Orient, στην Λυών. Το 1988, παρακολούθησε κύκλο μεταδιδακτορικών σεμιναρίων σε θέματα αρχαίας ελληνικής ονομαστικής στην Οξφόρδη με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.
Το 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα σε θέση Κυρίου Ερευνητή.
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.
Πεδία των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστορία και η τοπογραφία, η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και η πολιτική του Πολιτισμού.
Συγγραφέας μονογραφιών και μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεκδότρια πέντε συλλογικών τόμων.
Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.
Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παναγιώτη Δουκέλλη. Ο γιος τους, Νικόλας Δουκέλλης, είναι νομικός με εξειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα.
Έχει τιμηθεί:
1. Για την συμβολή της στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδος και Ιταλίας, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2003).
2. Για την διαρκή στήριξη και βοήθειά της στον θρόνο του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Θησαυροφύλακος (2014).
3. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής του Σινά, από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου με το παράσημο του τάγματος της Αγίας Αικατερίνης (2010).
4. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως (2016).
Ο Νίκος Δ. Καράμπελας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1962. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο (1981-1985) και Μαθηματική Λογική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1985-1986). Διοικεί την εταιρεία Αφοι Καράμπελα ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και το εμπόριο ξυλείας. Ήταν για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της, Πρεβεζάνικων Χρονικών, από το 1995. Από το 1997 προεδρεύει του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», με έδρα την Πρέβεζα, και έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της Πρεβεζάνικης ιστοριογραφίας, με πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συμπόσια και περιοδικά. Είναι πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων (cluster) που υποστηρίζουν την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.
Ο Γιάννης Μόσχος είναι διδάκτωρ Θεατρoλογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (2012) και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου (1997) και της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1993). Από το 2002 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει –και μεταφράσει– διάφορα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου (Θέατρο Αμόρε), τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» κ.ά. και από το 2021 διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία μαθημάτων σκηνοθεσίας, υποκριτικής και δραματολογίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και δραματικές σχολές. Ως θεατρολόγος ειδικεύεται στη σύγχρονη ελληνική θεατρική ιστορία, έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες για την παρουσία του Ίψεν στην Ελλάδα –που ήταν και το αντικείμενο της διατριβής του–, όσο και για άλλα ζητήματα της πρόσφατης θεατρικής ιστορίας. Κυκλοφορεί το βιβλίο του: Ο Ερρίκος Ίψεν στην ελληνική σκηνή. Από τους ‘Βρικόλακες’ του 1894 στις αναζητήσεις της εποχής μας (Αμολγός, Αθήνα 2016).
Η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας. Είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και Αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Ο Νίκος Κουτσιανάς γεννήθηκε το 1946 στα Γαβράκια Φθιώτιδος και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια Marketing και Management στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1979, μαζί με το σύζυγό του Νίκη, ίδρυσε την εταιρεία Apivita το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «apis» που σημαίνει μέλισσα και «vita» που σημαίνει ζωή.
Υπήρξε για 8 έτη και έως το Φεβρουάριο του 2005, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και ένας εκ των ιδρυτών της Εθνοφαρμακολογίας.
Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).
Τέλος, είναι Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2,500 χρόνια» που έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα, μελέτη, προβολή και διάδοση του Ιπποκράτειου έργου στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η Αγάπη Σμπώκου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Phāea Resorts, μιας από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας που έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται 6 resorts στην Κρήτη και στη Ρόδο. Υπήρξε για πάνω από 12 χρόνια διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της SHG, αναλαμβάνοντας επίσης την ανάπτυξη προϊόντων και τη στρατηγική για τα ξενοδοχεία του ομίλου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa. Η εμπειρία της καλύπτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει franchise, management, time sharing, all inclusive, μεγάλες και μικρές μονάδες, τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Από το 2011 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Marketing Greece, υπήρξε μέλος του συμβουλίου της EAME Resort Advisory Group των Starwood Hotels & Resorts μεταξύ 2004-2009 και πρόσφατα του Marriot Business Council στην Ελλάδα.
Μεταξύ 1998 και 2002 εργάστηκε επίσης στην Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΒΑ) και στη δικηγορική εταιρεία Δρυλλεράκης και Συνεργάτες.
Είναι κάτοχος Μ.Β.Α. του Cass Business School, City University του Λονδίνου και απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ελληνικά.