Λαγογιάννης Αναστάσιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/07/2023
Διάρκεια
00:34:44
Εκδήλωση
58ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2023, ιοντικές τεχνικές ανάλυσης
Το Θερινό Σχολείο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) "Δημόκριτος" πραγματοποιήθηκε για 58η χρονιά, από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2023. Για μια εβδομάδα φοιτητές και φοιτήτριες θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης:
- παρακολούθησαν ομιλίες από ερευνητές και ερευνήτριες όλων των Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος", και από διακεκριμένους επιστήμονες Πανεπιστημίων του εξωτερικού
- επισκέφθηκαν τα ερευνητικά εργαστήρια του Κέντρου
- παρακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές συζητήσεις με την μορφή "Στρογγυλής Τράπεζας”
- γνωρίστηκαν με νέους φοιτητές και νέες φοιτήτριες του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος", που παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο καθημερινά σε poster session
- συμμετείχαν σε ένα speed mentoring session με ερευνήτριες του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος"
- παρακολούθησαν σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων (soft skills)
- ενημερώθηκαν για την δυνατότητα εκπόνησης μεταπτυχιακού με την βοήθεια υποτροφιών που παρέχονται από διάφορα Ιδρύματα της χώρας.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της 1ης ημέρας του Θερινού Σχολείου.
Ο Δρ. Λαγογιάννης γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έλαβε το διδακτορικό του το 2001. Για τη διδακτορική του διατριβή, πραγματοποίησε πειραματική εργασία στο GANIL στην Caen της Γαλλίας, που επικεντρώθηκε στη δομή των εξωτικών ελαφρών πυρήνων χρησιμοποιώντας σκέδαση πρωτονίων σε αντίστροφη κινηματική με ραδιενεργές ακτίνες. Ταυτόχρονα ήταν επισκέπτης ερευνητής στο CEA-Saclay (Gif-sur-Yvette, Γαλλία). Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 2003, διορίστηκε ως βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ήταν υπεύθυνος για τις εργασίες αναβάθμισης στον επιταχυντή Tandem. Ήταν επισκέπτης επιστήμονας σε ορισμένα ευρωπαϊκά εργαστήρια τα τελευταία 2 χρόνια, όπου πραγματοποίησε έρευνα στους τομείς της πυρηνικής αστροφυσικής και της πυρηνικής δομής. Είναι υπεύθυνος για πολλά προγράμματα συνεργασίας που σχετίζονται με πυρηνικές αναλυτικές τεχνικές με χρήση δέσμης ιόντων. Υπήρξε μέλος των οργανωτικών επιτροπών όλων των πρόσφατων εργαστηρίων και διεθνών συνεδρίων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής. Τα τελευταία 4 χρόνια, έχει εκπαιδεύσει σχεδόν όλους τους μαθητές που πραγματοποίησαν πειραματική εργασία στο εργαστήριο Tandem για την απόκτηση διπλώματος σε βασικές πυρηνικές τεχνικές και οργανομετρία. Τον Δεκέμβριο του 2007, εξελέγη επιστημονικός ερευνητής. Έχει συγγράψει 40 άρθρα με ομότιμη αναθεώρηση και 15 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων.