Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η σύγχρονη προσέγγιση των Σύμμορφων Θεωριών Πεδίου σε d>2: μερικά πρόσφατα αποτελέσματα

Πέτκου Τάσος

20 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 551
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η "Επιστημονική Διημερίδα Θεωρητικής Φυσικής" συγκέντρωσε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2017, θεωρητικούς φυσικούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών τους με το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο γενικότερα. Ταυτόχρονα, τονίσθηκε η διαχρονική συμβολή του Τμήματος Φυσικής στη σταδιοδρομία των περισσότερων Ελλήνων θεωρητικών φυσικών.
 

Ομιλίες σε ερευνητικά θέματα τρέχοντος διεθνούς ενδιαφέροντος δόθηκαν από επιλεγμένους προσκεκλημένους ομιλητές στη διημερίδα. Το θεματολογικό φάσμα κάλυψε διαφορετικούς τομείς της Θεωρητικής Φυσικής, όπως Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Στερεά Κατάσταση και Κλασική και Κβαντική Βαρύτητα.


Η σύγχρονη προσέγγιση των Σύμμορφων Θεωριών Πεδίου σε d>2: μερικά πρόσφατα αποτελέσματα

Τα τελευταία χρόνια έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τις Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου σε διαστάσεις d>2. Η σύγχρονη πρόσεγγιση οδηγεί στη μελέτη των θεωρίων αυτών χωρίς την χρήση Λαγκραζιανών μεθόδων, και έχει οδηγήσει σε ενδιαφέροντα μη-διαταρακτικά αποτελέσματα. Στην ομιλία αυτή θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των νέων μεθόδων μελέτης των Σύμμορφων Θεωριών Πεδίου, και θα ακολουθήσει η παρουσίαση μιας προσφατης εφαρμογής. Συγκεκριμένα θα δειχθεί ότι χρησιμοποιώντας την αναλυτική δομή των Σύμμορφων Αναπτυγμάτων Τελεστικών Παραγώγων, είναι δυνατόν να χαρτογραφήσουμε σχεδόν πλήρως τον Χώρο των Θεωρίων κοντά σε Γενικευμένες Ελεύθερες Σύμμορφες Θεωρίες, και να υπολογίσουμε τις ανώμαλες διαστάσεις  μια μεγάλης κλάσεις τελεστών τους.


(Σημείωμα του ομιλητή)


Πέτκου Τάσος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Τάσος Πέτκου γεννήθηκε στην Έδεσσα όπου και ολοκλήρωσε τις μαθητικές του σπουδές. Μετά την αποφοίτηση του το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, έλαβε το Διδακτορικό του από το DAMTP του University of Cambridge. Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, συνέχισε την μεταδιδακτορική του έρευνα σε Γερμανία (U. Kaiserlautern), Ιταλία (U. Milano & Milano-Bicocca), και στο CERN. To 2004 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2013 Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου σήμερα υπηρετεί στην βαθμίθα του Καθηγητή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Κβαντική Θεωρία Πεδίου, τις Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου, την Ολογραφία, την Θεωρία Χορδών και την Θεωρία των Μεταβολών Φάσης. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Σχετικές ομιλίες