Bodossaki Lectures on Demand

Η παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης και του δυτικού πολιτισμού κατά την τελευταία 500ετία

Ευθυμίου Δ. Μαρία, Λυμπεροπούλου Κατερίνα

30 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1697
Ομιλητές
Ευθυμίου Δ. Μαρία
Λυμπεροπούλου Κατερίνα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/01/2019

Διάρκεια
00:53:09

Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)

Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος

Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Καταθέσεις Πολιτισμού, Δύση, δυτικός πολιτισμός, ιστορία, Ευρώπη, Αμερική, Ελλάδα, Brexit, Συμφωνία των Πρεσπών

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Φέτος οι εκδηλώσεις του κύκλου «Καταθέσεις Πολιτισμού», που, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια, βιντεοσκοπούνται και θα αναρτηθούν στο BLOD, περιλαμβάνουν συζητήσεις τριών γυναικών, που έχουν διακριθεί στον ακαδημαϊκό χώρο και τον πολιτισμό, με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, προσκεκλημένη ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, η οποία, με τη γνώση, το ζωντανό της λόγο και τα βιβλία της, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή της σχέσης του ευρύτερου κοινού με την Ιστορία στη χώρα μας, προσφέροντας δωρεάν τα τελευταία δέκα χρόνια σε δεκάδες χιλιάδες ακροατές -σε καθημερινή βάση και σε όλη την Ελλάδα- μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας, με στόχο τη διά βίου μόρφωση και την απόκτηση μιας σφαιρικής έννοιας των ιστορικών γεγονότων.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Η παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης και του δυτικού πολιτισμού κατά την τελευταία 500ετία». Η συζήτηση ξεκίνησε με τη Μαρία Ευθυμίου να εξηγεί τον λόγο που οι άνθρωποι στρέφονται στην Ιστορία: επειδή είναι το «μεγάλο κέλυφος που απεικονίζει τις ζωές όλων μας» και επειδή εμπεριέχει όλα τα γνωστικά πεδία, από τη φιλοσοφία και την τέχνη μέχρι την οικονομία και την ανθρωπολογία. Εξήγησε επίσης ότι αυτό που συνέβη με τη Δύση (δηλαδή τις χώρες της Ευρώπης πρώτα, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, και έπειτα την Αμερική) δεν έχει ξανασυμβεί και οφείλεται στην καθολική κυριαρχία της Δύσης στη θάλασσα. Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες είχαν πρωτοποριακούς θεσμούς, π.χ. η Αγγλία εξέδωσε τη Μάγκνα Κάρτα το 1215, όταν δεν υπήρχε τίποτε παρόμοιο πουθενά.

Περνώντας στην περίπτωση της Ελλάδος, η Μαρία Ευθυμίου είπε ότι, ακόμη και κατά την τουρκοκρατία, η ελληνική πλευρά κατάφερε να κρατήσει πρωτοπορίες. Και στα Βαλκάνια η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρος, αφού πρώτη μπήκε στο ΝΑΤΟ και πρώτη στην ΕΕ, αλλά είναι πρωτοπόρος σε τοπικό επίπεδο, όχι σε παγκόσμιο. Το κακό στην Ελλάδα, προσέθεσε, είναι αυτή η διχαστική τάση που υπάρχει και που έχει τις ρίζες της στον Εμφύλιο. Παρότι σαν λαός είμαστε παρορμητικοί και συναισθηματικοί, έχουμε πάγια επιθετικότητα και δεν είμαστε λογικοί, ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ξεπερνάμε την κρίση εύκολα, όπως άλλα κράτη. Επιπλέον, η σχέση μας με τη Δύση είναι σχιζοφρενική: όταν έχουμε ανάγκη στρεφόμαστε στο εξωτερικό και, μόλις αισθανθούμε ασφαλείς, οι έξω γίνονται κακοί, ελεεινοί κ.λπ. Η συζήτηση άγγιξε και θέματα της επικαιρότητας, όπως το Brexit και τη Συμφωνία των Πρεσπών και, προτού ολοκληρωθεί, η Μαρία Ευθυμίου τόνισε ότι ο κόσμος στην Ελλάδα λαχταρά να κατανοήσει την Ιστορία και παράλληλα να ακουμπήσει σε κάτι μεγάλο και αυθεντικό, κάτι πέραν των συγκρούσεων που μας αναλώνουν. Ευχήθηκε επίσης να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας και αρωγός μας σε αυτό θα είναι βέβαια η παιδεία.

Στις επόμενες δύο εκδηλώσεις των «Καταθέσεων Πολιτισμού», η Κατερίνα Λυμπεροπούλου θα συνομιλήσει με την Ασπασία Λούβη, αρχαιολόγο και πρώην πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (20 Φεβρουαρίου) και με την συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου (8 Μαΐου).

Ευθυμίου Δ. Μαρία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955. Ο πατέρας της, Δημήτριος Ευθυμίου, ήταν φιλόλογος, Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η μητέρα της, Χριστίνα Βακάλη, ήταν δασκάλα. Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών (του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου), δύο υπέροχων νυφών (της Claudia Marota και της Isaure Maiza) και γιαγιά της Μάγιας.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου

και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Ως προσφορά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προς το ευρύτερο κοινό, από επταετίας, διδάσκει κύκλους Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 15.000 άτομα. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά. Έχουν εκδοθεί τρία της βιβλία [Rhodes et sa région élargie au XVIIIe siècle; Les activités portuaires, 1988·Εβραίοι και Χριστιανοί στα τουρκοκρατούμενα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου: οι δύσκολες πλευρές μιας γόνιμης συνύπαρξης, 1992· La société grecque sous la domination ottomane; Economie, identité, structure sociale et conflits (επιμ.), 2010] καθώς και περί τα πενήντα της άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας.

Λυμπεροπούλου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Βήμα και την Απογευματινή. Συνεργάζεται με το ενημερωτικό site TheTOC. Είναι μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με το φωτογράφο Robert McCabe συνυπογράφουν την ελληνική (Πατάκης/2018) και διεθνή (Abbeville Press/2019) έκδοση του βιβλίου «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων».

Σχετικές ομιλίες