Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Μετανάστευση Αλλοδαπών Σπουδαστών: Η Ευρωπαϊκή Διάσταση και η Περίπτωση της Ελλάδας

Χαροκόπου Κατερίνα

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 744
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η μετανάστευση σπουδαστών από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά μία ιδιαίτερη πτυχή του μεταναστευτικού φαινομένου. Με την παρούσα εισήγηση επιχειρείται η επισκόπηση του ενωσιακού πλαισίου πολιτικής παράλληλα με το ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές. Αναδεικνύονται οι διεθνείς τάσεις προσέλκυσης σπουδαστών από τρίτες χώρες και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτές. Επίκεντρο αποτελεί η αντίστοιχη ενωσιακή Οδηγία (2004/114/ΕΚ) και οι επιμέρους πτυχές της. Καταγράφονται οι βασικές ελλείψεις και αδυναμίες του ενωσιακού εργαλείου, όπως αναδείχτηκαν από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της Οδηγίας, και οι οποίες οδήγησαν τελικά στην Πρόταση αναθεώρησης της ισχύουσας Οδηγίας. Επισημαίνονται τα σημεία της Οδηγίας που τίθενται στο στόχαστρο της αναθεώρησης και οι βελτιώσεις που προτείνονται, οι οποίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην Πρόταση που αναθεωρεί την ισχύουσα Οδηγία. Πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 

Η δεύτερη ενότητα πραγματεύεται το εσωτερικό νομοθετικό πλαίσιο εισδοχής των σπουδαστών από τρίτες χώρες, όπως ισχύει, βάσει των ενωσιακών και των εθνικών ρυθμίσεων. Έμφαση δίδεται στα επί μέρους δικαιώματα των αλλοδαπών σπουδαστών (δικαίωμα στην απασχόληση, στην οικογενειακή επανένωση, στην κινητικότητα). Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της ισχύουσας Οδηγίας σε εθνικό επίπεδο και η κατάλληλη αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής προσέλκυσης σπουδαστών.
 

Tα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία των διαμενόντων σπουδαστών στη χώρα μας προέρχονται από την Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών δεν αποτελεί μόνο τεκμήριο του διεθνούς κύρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά συνδέεται και με ευρύτερα πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά εθνικά οφέλη, τα οποία τόσο η Ένωση συνολικά όσο και τα κ-μ, εν προκειμένω η χώρα μας, καλούνται να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν.

Χαροκόπου Κατερίνα Εισηγήτρια στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής
H κα Αικατερίνη Χαροκόπου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ με Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) από την Νομική Σχολή του Παν/μίου της Βιέννης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με Θέμα: «Το νομικό καθεστώς για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Ασκεί τα καθήκοντα της Εισηγήτριας στο Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Υπουργείου σε Ομάδες Εργασίας της ΕΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών. Ειδικεύεται σε ζητήματα που άπτονται των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς επίσης και της εφαρμογής της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως δικηγόρος.

Σχετικές ομιλίες