
Βαλούκος Στάθης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/05/2015
Διάρκεια
10:18
Εκδήλωση
Έλληνες Σεναριογράφοι - 100 έτη προσφοράς στον Ελληνικό Κινηματογράφο (ημερίδα)
Χώρος
Αμφιθέατρο της Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Διοργάνωση
Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την παραγωγή της πρώτης – βουβής - ελληνικής ταινίας "Γκόλφω", το 1914 (σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπαχατόρη σε σενάριο Σπυρίδωνος Περεσιάδη, από το ομότιτλο θεατρικό του έργο), διεξήγαγε αυτήν την ημερίδα με σκοπό να καταδείξει τη συμβολή των Ελλήνων σεναριογράφων στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Εξ ου προσκλήθηκαν οι Δημήτρης Ζαννίδης (Από τον λόγο του ελληνικού βωβού κινηματογράφο και τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ έως τα σενάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της απελευθέρωσης) Πάνος Κοκκίδης ( Ένας φουκαράς σουπερσταρ. Ο δημοφιλής τύπος του Έλληνα ήρωα στο Ελληνικό Σινεμά) Θάνος Τσάμπρας (Δημιουργώντας χαρακτήρες στο ελληνικό σινεμά του '80) Στάθης Βαλούκος (Η έννοια της ελληνικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο) Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (Σεναριογράφοι, απαραίτητη ψηφίδα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο κινηματογραφικής διαδικασίας) Γιάννης Μαρούδας (Το ελληνικό σενάριο στη ψηφιακή εποχή) οι οποίοι αναφέρθηκαν, ευσύνοπτα, στην ιστορία του σεναρίου και την προσφορά των Ελλήνων σεναριογράφων στον κινηματογράφο.
Τέλος, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο των Εκδόσεων των Σεναριογράφων Ελλάδος που περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις, μελών της Ε.Σ.Ε., των Γιάννη Δαλιανίδη, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Πάνο Κοντέλλη, Γιώργο Λαζαρίδη και Λάκη Μιχαηλίδη που εξεδόθη με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των εξαίρετων αυτών σεναριογράφων.
Γεννήθηκε στη Λάρισα.
Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων τηλεοπτικών σειρών, συνεργάστηκε ως script editor στη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και έγραψε κείμενα σε πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.
Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία για τον κινηματογράφο. Ανάμεσά τους: Η φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου 1914-1998, καταγραφή του συνόλου των ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους από την Γκόλφω μέχρι τις μέρες μας, το Λεξικό σκηνοθετών του Παγκοσμίου Κινηματογράφου σε τέσσερις διαδοχικές εκδόσεις, το Φιλμ νουάρ, μονογραφία που προσεγγίζει αισθητικά και ιστορικά αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος, την Ελληνική τηλεόραση, πλήρη οδηγό όλων των τηλεοπτικών σειρών της περιόδου 1967-1998 και της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής τηλεόρασης, Το σενάριο, μια μελέτη της δομής και της τεχνικής συγγραφής ενός κινηματογραφικού σεναρίου (βιβλίο που επιλέχτηκε και χρησιμοποιείται σαν εκπαιδευτικό βοήθημα στις σχολές ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Παντείου Πανεπιστημίου), τηνΚωμωδία, ανάλυση της δομής του κωμικού έργου, στη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο, τη θεματολογία της κωμωδίας, την τυπολογία των αστείων και των μηχανισμών του γέλιου και την Ιστορία του Κινηματογράφου, ιστορική μελέτη για την εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης και βιομηχανίας.
Έγραψε ακόμα μεγάλο αριθμό δοκιμίων και άρθρων για την εξέλιξη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αισθητικές αναλύσεις, πληροφοριακά άρθρα σε περιοδικά ποικίλης ύλης, κινηματογραφικές κριτικές, και ακόμα, μυθιστορήματα και θεατρικά κείμενα.
Κατά καιρούς υπήρξε μέλος γνωμοδοτικών, οργανωτικών και κριτικών επιτροπών των Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας και Καλαμάτας, διατέλεσε reader σεναρίων στην ΕΤ1 (1987-1990) και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (1997-1999), δίδαξε ιστορία κινηματογράφου και σενάριο σε ιδιωτικές σχολές και σεμινάρια, ενώ σήμερα είναι δάσκαλος σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από τον Μάιο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009.