Bodossaki Lectures on Demand

Η Ελληνική Συμμαχία για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Λινάρδου Έλενα

4 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 686
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 5ο Συνέδριο της Γ' Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, της Δ' Χειρουργικής Κλινικής και της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Καρκίνος Μαστού 2016. Τι άλλαξε, τι αλλάζει” πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton.

Στόχος του Συνεδρίου, ήταν αφενός η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και αφετέρου η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων της επιστημονικής κοινότητας πάνω σε επίκαιρα θέματα.

Η Επιστημονική Eπιτροπή επιμελήθηκε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε διαλέξεις, αντιπαραθέσεις και επιστημονικά συμπόσια, με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές με σκοπό να παρουσιάσουν ό,τι νεότερο στη βασική έρευνα, τη γενετική, τη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, και τις νεότερες θεραπείες στον καρκίνο του μαστού.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της 1ης ημέρας του συνεδρίου. Η ομιλία της Έλενας Λινάρδου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου (World Cancer Day 2016). Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O­Hellas)".

Λινάρδου Έλενα Παθολόγος Ογκολόγος, Αν. Διευθύντρια Α’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Metropolitan»

Η Έλενα Λινάρδου είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α' Ογκολογικής Κλινικής, και Υπεύθυνη Γενετικής Συμβουλευτικής και Κληρονομικού καρκίνου στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Εξειδίκευση- τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος

Καρκίνος Μαστού

Καρκίνος Πνεύμονα

Στοχευμένες Θεραπείες

Μεταφραστική Έρευνα

Κληρονομικός Καρκίνος

Γενετική Συμβουλευτική

Μελάνωμα

Σάρκωμα

Προϋπηρεσία

Με την ολοκλήρωση της ειδίκευσής της εργάστηκε ως Senior Registrar στο Kέντρο μαστού του Νοσοκομείου "Charing Cross", συμμετέχοντας σε όλες τις κλινικές και ερευνητικές δραστηριότητες του τμήματος.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 2000, έλαβε μετά από εξετάσεις τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, ενώ τον Οκτώβριο του 2000 μετά από διεθνείς εξετάσεις έλαβε και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην Παθολογική Ογκολογία (European Certification on Medical Oncology, ESMO-board-certified).

Το καλοκαίρι του 2000 παρακολούθησε και συμμετείχε στις κλινικές δραστηριότητες ως Clinical Observer στο Breast Unit του Memorial Sloan - Kettering Cancer Centre, New York, USA, υπό την επίβλεψη του Dr. Clifford Hudis, στα πλαίσια διεθνούς προγράμματος μεταξύ εξειδικευμένων κέντρων Ευρώπης και Αμερικής.

Τον Σεπτέμβριοτου 2003 ολοκλήρωσε εξειδικευμένο training course σε Cancer Genetics, από την European Genetics Foundation, University of Bologna, Italy.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2000, εργάστηκε για 1 έτος αρχικά σαν Επιστημονικός Συνεργάτης Παθολόγος Ογκολόγος στην Γ' Ογκολογική Κλινική, ΝΓΟΝΚ «'Αγιοι Ανάργυροι», Κηφισιά, και στη συνέχεια σαν Συνεργάτης / Σύμβουλος Ογκολόγος στην "Ευρωκλινική" Αθηνών και στο Κέντρο Μαστού του "Λητώ".

Από τον Απρίλιο 2001 εργάζεται στην A' Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δ. Μπαφαλούκου, αρχικά ως Επιμελήτρια Α' και από τον Μάιο του 2006 έως και σήμερα ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια.

Εκπαίδευση

Η 'Ελενα Λινάρδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989. Στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην Παθολογία και Παθολογική Ογκολογία αρχικά στην Αθήνα (Γ' Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι) και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ειδίκευσης των Royal College of Physicians & Royal College of Radiologists, ως Medical Oncologist σε εξειδικευμένα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα των νοσοκομείων Hammersmith, Mount Vernon και Charing Cross.

Με υποτροφίες από την Ελλάδα και την Αγγλία εκπόνησε 3ετές πρόγραμμα διδακτορικής διατριβής (1994-1997) στο νοσοκομείο Hammersmith, και ειδικότερα στη Βασιλική Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, University of London, Imperial College of Science, Technology & Medicine), το οποίο και ολοκλήρωσε επιτυχώς λαμβάνοντας τον Απρίλιο του 1998 τον τίτλο του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Doctor of Philosophy; PhD, τομέας σπουδών: Ογκολογία).

Κατά την 8ετή παραμονή της στο Λονδίνο, απέκτησε σημαντική κλινική εμπειρία στην παθολογική ογκολογία, αλλά και εκπόνησε σημαντικό ερευνητικό έργο με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και συγγράμματα διεθνούς εμβέλειας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον καρκίνο μαστού, τον καρκίνο πνεύμονα και τον κληρονομικό καρκίνο ενώ συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μοριακά στοχευμένων θεραπειών.

Ενδιαφέροντα - Ερευνητικές & Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Άλλη επιστημονική δραστηριότητα - πιστοποιήσεις

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ραδιολογίας- Ακτινολογίας, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας (2004-2009)

Εθνική Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ομάδα Νέων Ογκολόγων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας (ESMOYoungMedicalOncologists, 2003-2007) και Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (SteeringCommittee) των Νέων της ESMO (2005-2007)

Μέλος της Ομάδας Έρευνας για την Ογκολογία στην Ευρώπη (MOSES= ΜedicalOncologyStatusinEurope, ESMO) (από το 2004)

H Έλενα Λινάρδου συμμετέχει ενεργά σε διάφορες ιατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικές ομάδες με σημαντική παρουσία στην κλινική και μεταφραστική έρευνα, έχοντας έτσι πρόσβαση σε μεγάλες διεθνείς συνεργατικές κλινικές μελέτες και σε νέες πρωτοπόρες αντικαρκινικές θεραπείες

Μέλος Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG)

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

General Medical Council, UK (GMC)

Hellenic Medical Society, London, (ΕλληνικήΙατρικήΕταιρεία)

British Medical Association, (BMA)

European Society for Medical Oncology (ESMO)

American Society of Clinical Oncology(ASCO)

Multinational Association of Supportive Care in Cancer(MASCC)

Meditteranean Multidisciplinary Oncology Forum (MMOF)

Η Έλενα Λινάρδου είναι συγγραφέας 50 πρωτότυπων δημοσιεύσεων σε peerreviewed έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 100 abstracts σε διεθνή συνέδρια και 30 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Έχει σημαντική συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με προφορικές ανακοινώσεις και σαν προσκεκλημένος ομιλητής

Η κ. Λινάρδου δραστηριοποιείται κυρίως στον καρκίνο του μαστού και πνεύμονα, καθώς και στη γενετική του καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει επιπλέον ερευνητικές δραστηριότητες στο μελάνωμα και τα σαρκώματα μαλακών μορίων. Στα πλαίσια της ενεργού συμμετοχής στο Μεσογειακό Διεπιστημονικό Forum Ογκολογίας (MMOF) δραστηριοποιείται στην επιστημονική συνεργασία με χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Σχετικές ομιλίες