
















































































Μωραΐτου Γεωργιάννα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/02/2015
Διάρκεια
00:38:25
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
Διοργάνωση
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
υαλοθετήματα, Κεγχρεές, αρχαία Κόρινθος, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών είναι οι γυάλινοι έγχρωμοι αρχιτεκτονικοί πίνακες που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1960 στις Κεγχρεές το ανατολικό λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου σε ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών. Εκτός από τη διάβρωση που υπέστησαν στο ενάλιο περιβάλλον ταφής τους, τα γυαλιά των Κεγχρεών δέχθηκαν πλήγματα και από άστοχες επεμβάσεις συντήρησης κατά την ανεύρεσή τους καθώς και από το ανεξέλεγκτο κλίμα του μουσείου Ισθμίας όπου μεταφέρθηκαν για έκθεση και αποθήκευση.
Στην παρούσα διάλεξη παρουσιάζεται η διαγνωστική μελέτη και μελέτη συντήρησής τους που εκπονήθηκαν από την υποφαινόμενη στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Τα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνουν ένα πρωτόκολλο μη καταστροφικής εξέτασης, ένα πρωτόκολλο ενεργητικής συντήρησης, το οποίο πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί πιλοτικά και ένα πρωτόκολλο προληπτικής συντήρησης, το οποίο και εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση του Γ΄ΚΠΣ.
Η Μωραίτου Γεωργιάννα (Ανίτα) φοίτησε στη Σορβόννη–Paris I (1976-1979) Ιστορία-Αρχαιολογία (DEUG) και Συντήρηση (CP1-CP2). Είναι απόφοιτος του London University (τώρα University College) Institute of Archaeology (BSc 1983) στη Συντήρηση Αρχαιολογικών Υλικών και Επιστήμη Υλικών. Από το 1983 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2014 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με θέμα την φθορά και προστασία του αρχαίου γυαλιού. Δίδαξε συντήρηση στο ΤΕΙ Αθήνας και στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕ&Τα) του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ). Έχει δημοσιεύσει και συνδημοσιεύσει 64 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συγγράψει τη μονογραφία «Όθων Ρουσόπουλος (1856-1922) και οι απαρχές της επιστημονικής συντήρησης στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι.». Από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα προΐσταται του Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών, Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.